х.Бъндерица – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Бъндерица( 41.768727, 23.426483 )
 • Крайна точка: вр.Бански Суходол( 41.784370, 23.390830 )
 • Денивелация: 1075 м1833 м - 2908 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 4:30 часа
 • Информация: 18.07.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Хижа Бъндерица е удобен изходен пункт за изкачването на върховете Кутело и Бански Суходол, които са свързани посредством седловината Кончето. Маршрутът е сложен и на места опасен. Има много стръмни участъци, които са трудни и физически, и технически. Характерно за Пирин, през голяма част теренът е каменист. По пътя няма вода. Основно преходът върви на открито, като единствено в началото минаваме през гора. Движим се по зелената маркировка, която след време се слива с червената, а на Премката остава само червена. Напускаме и нея, за да изкачим връх Кутело. За тези, които решат да правят зимно изкачване – имайте предвид, че по-голямата част от туристическият маршрут е лавиноопасен.

Пътеката тръгва северно от хижата и е доста трудно да я объркате, понеже табелите са достатъчно ясни. Зелената маркировка ни води към местността Казаните – последователно през Малкия и Големия Казан. Първоначално преходът е много приятен и се радваме на гледките към връх Тодорка. Постепенно набираме височина, гората оредява и се налага да преодоляваме по-стръмни наклони. Клекове ни заобикалят и пътеките се вият нагоре, ставайки все по-каменисти.

Вече сме на хубавата равна поляна на дъното на Малкия Казан. Чудесно място за отдих. Пред нас са се появили върховете Вихрен и Кутело и гледката към тези исполини ни зарежда допълнително. Отдъхваме и продължаваме към Големия Казан. За целта изкачваме един стръмен участък, който минаваме диагонално. Образувала се е серпентина, която първо изкачва наляво, после надясно и отново наляво. Оттам през клекове и камънаци додрапваме до Големия Казан.

Внушително е. От двете страни сме заобиколени от внушителните склонове на най-високите върхове в Пирин. Това е мястото, където можем да разберем колко незначителни сме в сравнение с природата. Тук излизаме на разклона, при който нашата пътека се слива с червения туристически маршрут, идващ от хижа Вихрен. Малко след него, вдясно, можем да различим заслон Казана. Подминаваме го и продължаваме напред.

От Големия Казан се запътваме към седловината Премката, която свързва връх Вихрен с връх Кутело. Изкачването е стръмно и на места може да ви потрябват четири опорни точки. Към края наклонът рязко намалява и излизаме на седлото. Оставаме само по червената маркировка към хижа Яворов.

Сега ни чака ново стръмничко изкачване по прехода, този път към първата ни цел – връх Кутело. Малко преди върха, маршрутът по червената маркировка го подсича, за да стигне директно до Кончето, но ние се отбиваме от нея вдясно, за да достигнем до втората по височина точка в Пирин.

Оттук целта е ясна и без маркировка – минаване по Кончето и стигане до Бански Суходол. Въпреки че е голяма тръпка, не е точно толкова сложно и невъзможно, както на много места го описват. Напротив, напълно преодолимо е и, колкото малък страх от височини имате, толкова е по-лесно. Все пак не подценявайте и подхождайте с повишено внимание. Най-опасните части от седловината са обезопасени с дебело стоманено въже. Вярно, има някое и друго препятствие, но нищо непреодолимо. В началото, от Кутело, е доста широко и постепенно се стеснява. Малко преди въжетата има няколко метра, при които човек сериозно може да се замисли. Имайте предвид, че Кончето е станало толкова популярно, та лятно време е върволица по него.

Така, след насладата от преминаването по ръба, достигаме до крайната точка на днешния преход – връх Бански Суходол. Често хора остават да нощуват на заслон Кончето, което е малко по-напред по туристическия маршрут към хижа Яворов. Ако имате силата и нагласата, можете да стигнете до нея. Други варианти са връщане до хижа Вихрен или през връх Вихрен, или през Казаните. Разбира се, винаги можете да се върнете по същия маршрут.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Бъндерица – връх Вихрен хижа Вихрен – хижа Синаница х. Вихрен – з. Тевно езеро – х. Пирин – с. Рожен х.Вихрен – вр.Вихрен – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол връх Вихрен – връх Мусала хижа Вихрен – връх Вихрен (класически маршрут) хижа Вихрен – връх Вихрен (през Казаните) хижа Вихрен – заслон Тевно Езеро (през връх Бъндеришки чукар)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.