хижа Бъндерица – Кончето – връх Бански суходол

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Бъндерица( 41.768727, 23.426483 )
 • Крайна точка: вр. Бански суходол( 41.784370, 23.390830 )
 • Денивелация: 1072 м1806 м - 2878 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 4:30 часа
 • Информация: 17.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

От хижа Бъндерица тръгва е един от двата най-популярни маршрута до Кончето в Пирин. Този екстремен ръб между върховете Кутело (2908 м) и Бански суходол (2886 м) е притегателен за много любители на силните усещания. Маршрутът не е никак лек и на места дори е опасен, затова ако не се чувствате достатъчно подготвени, пропуснете. За хората със страх от височини може да се окаже невъзможна задача.

До хижа Бъндерица се стига по асфалтов път или с маршрутка от Банско, която върви на няколко часа. Ако сте с кола, първо проверете дали пътят е отворен за МПС, защото понякога не е. Туристическата маркировка е отлична. Първоначално се движим по зелена маркировка до Големия Казан, където се слива с червената маркировка от хижа Вихрен. На седловината Премката остава само червената, която върви по билото на Пирин до хижа Яворов. Характерно за алпийските върхове тук, теренът е предимно каменист и силно пресечен. Като изключим началото, преходът е на открито. Вода по маршрута няма и е хубаво да се запасите, защото има много път до Кончето и връх Бански суходол.

От хижа Бъндерица до Премката

Пътеката от хижа Бъндерица за Кончето тръгва северно от хижата и е доста трудно да я объркате, понеже табелите са достатъчно ясни. Зелената маркировка ни води към местността Казаните – последователно през Малкия и Големия Казан. Първоначално преходът е много приятен и се радваме на гледките към връх Тодорка. Постепенно набираме височина, гората оредява и се налага да преодоляваме по-стръмни наклони. Заобикаля ни клек, а пътеките се вият нагоре, ставайки все по-каменисти.

След около час и половина сме на хубавата равна поляна на дъното на Малкия Казан. Чудесно място за отдих. Пред нас са се появили връх Вихрен (2914 м) и връх Кутело (2908 м). Гледката към тези исполини зарежда допълнително. Отдъхваме и продължаваме към Големия Казан. За целта изкачваме един стръмен участък, който минаваме диагонално. Образувала се е серпентина, която първо изкачва наляво, после надясно и отново наляво. За 30-ина минути по камънаците додрапваме до Големия Казан.

Внушително е! От двете страни сме заобиколени от зашеметяващите склонове на най-високите върхове в Пирин. Това е мястото, където можем да разберем колко сме незначителни, в сравнение с природата. Тук излизаме на разклона, при който нашата пътека се слива с червения туристически маршрут, идващ от хижа Вихрен. Малко след него, вдясно, можем да различим заслон Казана.

От Големия Казан се запътваме към седловината Премката, която свързва връх Вихрен с връх Кутело. Изкачването е стръмно и на места може да ви потрябват четири опорни точки. Към края наклонът намалява и излизаме на седлото, където можем да отдъхнем преди да се изкачим до връх Бански суходол. Оставаме само по червената маркировка към хижа Яворов. До тук от хижа Бъндерица с общо около 3 часа.

От Премката до Кончето и връх Бански суходол

Наляво е маршрутът за връх Мусала, докато ние сме надясно. След Премката ни чака ново стръмничко изкачване по прехода към връх Кутело. На средата на склона преди върха, маршрутът по червената маркировка го подсича вляво, за да стигне директно до Кончето. По мое мнение това е най-опасната част от прехода, защото склонът е стръмен, пътеката е тясна, а метално въже все още няма. Като добавим и тълпите, с които трябва да се разминаваме през летните уикенди, става още по-напечено.

Най-накрая стигаме до въжето, където става по-сигурно и съвсем скоро се изкачваме до ръба на Кончето. Поглеждаме от двете страни и само си казваме „Уау!“. Голяма тръпка и голяма красота! От едната страна склонът е отвесен, а от другата – достатъчно респектиращ. И макар да сте се хванали за металното въже, не подценявайте и подхождайте с повишено внимание. Има няколко препятствия, където трябва да се промушвате, но нищо непреодолимо. От другата страна на седловината се намира връх Бански суходол (2886 м), който е третият най-висок в Пирин.

Накъде след Кончето, ако не желаем слизане до Бъндерица?

Колкото и да е хубаво тук, трябва да слезем все някога. Имаме още няколко възможности за слизане от Кончето, освен връщане до хижа Бъндерица. Първите два са наобратно – да слезем до хижа Вихрен през Казаните или да се върнем през връх Вихрен и да слезем по класическия маршрут. Трети вариант е да продължим от връх Бански суходол по карстовото било до хижа Яворов по червената маркировка. Четвъртият е пак към хижа Яворов, но през циркуса Баюва дупка (по синия маршрут), който е по-щадящ за краката. Последна опция е хижа Загаза, към която се слиза от връх Албутин.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Бъндерица – връх Вихрен хижа Вихрен – хижа Синаница хижа Вихрен – Муратово езеро хижа Вихрен – връх Тодорка хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето хижа Вихрен – вр. Муратов връх връх Вихрен – връх Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.