хижа Вихрен – Муратово езеро

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Вихрен( 41.756716, 23.416371 )
 • Крайна точка: Муратово езеро( 41.745043, 23.405923 )
 • Денивелация: 262 м1971 м - 2233 м
 • Дължина: 2 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 23.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Муратово езеро е една от най-достъпните красоти в Пирин, като най-лесно до него се стига от хижа Вихрен. То е може би най-популярното от всички Бъндеришки езера. Маршрутът до него е супер живописен и определено си струва разходка с в тази част на планината. Освен това е кратък и доста лек, което го прави подходящ дори за семейна разходка с малки деца.

До хижа Вихрен се стига с автомобил, а лятото и с автобус от Банско. Проверете все пак предварително дали пътят е отворен за автомобили, защото някои лета го затварят уикендите в определен часови диапазон. Туристическата маркировка е доста добра и по маршрута до Муратово езеро се следват два цвята – син и жълт, които вървят заедно. Теренът е нещо средно между каменист и почвен. Преходът е изцяло на открито, а единствен водоизточник е река Бъндерица, затова решете дали да се запасите от хижата. Опасни участъци няма.

По маршрута от хижа Вихрен до Муратово езеро

Хвърляме един поглед на връх Вихрен (2914 м) пред нас и тръгваме от хижа Вихрен за Муратово езеро в южна посока. Ориентираме се по табелите, които сочат хижа Синаница. Само няколко минути след началото излизаме край Бъндеришка река, която ни съпътства през половината маршрут. Тук е толкова спокойно, а долината (местност Равнако) е прекрасна. Вървейки, скоро достигаме мост над реката. Много е важно да не минете по него, защото далеч натам са хижа Демяница и Тевно езеро. Казвам го за всеки случай, защото улисани в хармонията на Пирин, лесно може да поемете по него. Знайте, че маршрутът до Муратово езеро не прекосява реката.

Вървим двайсетина минути покрай нея, докато постепенно не започнем да се отдалечаваме от нея. В края на нейното поречие забелязваме малки водопади, които допълват живописната картина. Постепенно наклонът се увеличава. Все пак трябва да усетим, че се изкачваме в планина. Вероятно ще се поуморим малко, докато стигнем Муратово езеро, който е крайната точка на това изкачване.

Сядаме на спокойствие и се любуваме на красивата природа, докато решим накъде да продължим. Ако не ни се връща, може да се върнем малко и да хванем пътеката за останалите три Бъндеришки езера преди да се върнем до хижата. За онези, които предпочитат по-дълги преходи, има няколко маршрута, които минават през Бъндеришка порта. Първият е изкачване на близкия Муратов връх (2669 м), вторият е продължаване към хижа Синаница, третият е към заслон Спано поле, а най-дългият е до хижа Яне Сандански. А ако сме решили да идем до другите Бъндеришки езера, след тях може да продължим към Тодорини езера и дори до хижа Демяница. Но първо се полюбувайте на Муратово езеро.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – връх Тодорка хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен връх Вихрен – връх Мусала хижа Вихрен – вр. Муратов връх хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето хижа Вихрен – връх Кутело хижа Вихрен – Кончето – връх Бански суходол хижа Вихрен – хижа Синаница

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.