Екопътека „Под пръските на водопада“

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: гр.Тетевен( 42.893897, 24.252037 )
 • Крайна точка: вод.Скока( 42.889984, 24.250617 )
 • Денивелация: 81 м582 м - 663 м
 • Дължина: 0.6 км
 • Времетраене: 0:15 часа
 • Информация: 22.04.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Трудно е да се опише тази живопис, която е изрисувана от природата по екопътека „Под пръските на водопада“. Само за 10-15 минути по пътеката до водопад Скока очите ни се изпълват с толкова много цветни нюанси. И всичко това е достъпно за всеки, срещу скромната цена от половин час в двете посоки. Наистина е за всеки – нямахме никакъв проблем с едногодишния си син, който далеч не може да ходи. С него, в обикновено бебешко кенгуру, спокойно си припкахме покрай река Козница.

Туристическият маршрут започва само на 3 км от центъра на град Тетевен. Има табели, но все пак ще обясня как се стига до там. Прекосяваме река Вит по моста срещу централния площад на града. Продължаваме по тази улица, която се криви наляво и щом прекосим следващия мост, веднага завиваме надясно. Оттук само направо стигаме до обозначения паркинг точно до началото на екопътеката, който няма как да объркате. Любителите на по-дългите разходки могат да тръгнат от крайния квартал на Тетевен – Козница, по асфалтовия път, но ще спомена, че почти през целия път, успоредено от другата страна на реката се движеше горска пътека, но нямах време да разбера откъде точно започва тя. Според мен

„Под пръските на водопада“ е лека екопътека, дълга само 500-600 метра, почти без денивелация. От двете ни страни се издигат стръмните горски склонове на Тетевенския Балкан, кото на места се отместват пред грамадни отвесни скали. Жълтата туристическа маркировка ни води навътре през гората, прехвърляйки ни от бряг на бряг по дървени мостове, докато водата под краката ни бясно препуска надолу към Тетевен. По средата на маршрута разговорът ни заглъхва под шума на висок оглушителен водоскок. Още малко и достигаме до дървената беседка срещу двата водопада – Скока и Пръскалото.

Водопад Скока е вляво – по-нисък, по-широк, по-шумен. Вдясно е 62-метровото Пръскало, което само леко гали с тънка струя скалите около себе си. Най-добрата възможност да ги видите в пълен блясък е да изминете екопътека „Под пръските на водопада“ в началото на пролетта, когато все още са пълноводни. След това може да е твърде късно, особено за водопад Пръскалото, който бързо пресъхва.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

Пещера „Съева дупка“ Исторически музей – гр. Етрополе гр.Копривщица – вр.Пъпа – с.Антон хижа Ехо – хижа Козя стена хижа Хайдушка песен – хижа Козя стена /зелен/ хижа Хайдушка песен – хижа Козя стена /жълт, през връх Ушите/ село Чифлика – хижа Козя стена с.Челопеч – вр.Челопешка Баба

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.