кв. Суходол – параклис „Вси Светии“

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Люлин
 • Начална точка: кв. Суходол( 42.677491, 23.202194 )
 • Крайна точка: пар. Вси Светии( 42.659907, 23.180551 )
 • Денивелация: 179 м757 м - 936 м
 • Дължина: 2.5 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 04.04.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от столичния квартал Суходол до параклиса „Вси Светии“ в подножието на Люлин планина е много лек маршрут близо до София. Тракът не започва точно от столичния квартал Суходол, а малко извън него. Понеже той е последната населена зона, от която може да се стигне с автомобил до началната точка, съм го записал като изходен пункт. Това спестява два километра и половина ходене по асфалт в посока. Ако сте с велосипед – може да започнете от квартала, но иначе си е безсмислено ходене. Получава се една лека разходка край София, подходяща за всякакъв тип хора и възрасти, включително малки деца.

Както споменах, до началната точка се стига по добър асфалтов път от столичния квартал Суходол, който само първите 200-300 метра е малко неприятен. Макар на картата да има маркировка, такава нямаше в действителност, но няма никакъв проблем с ориентирането. Преходът е къс и лек, върви се по почвен терен и предимно на открито, като само последните 5 минути е в гора. Вода има край параклиса „Вси Светии“.

Към параклиса „Вси Светии“

Като цяло по маршрута до параклиса „Вси Светии“ няма много за описване. Върви се по прав черен път без почти никакъв наклон и отклонения. Единственият разклон по пътя е достатъчно ясен, за да обърка човек. Само в началото има един участък от 200-300 метра, където има малко повечко изкачване и това е.

Още от началото пътят се разделя на две, но който и да хванете, все ще излезете на едно и също място. Ние тръгнахме десния. Поглед назад ни открива крайните западни квартали на София, но нищо кой знае какво. След това започваме да виждаме Люлин планина насреща. Някъде след средата на маршрута има широка поляна с гледка към Витоша, където е много приятно за пикник в ранна пролет, когато все още искаме да стоим на слънце. Поляната е гола, без нито едно дръвче и е идеална за припек през първите топли дни на годината. През лятото сигурно ще е мор.

Продължава се по пътя, който междувпрочем е доста изровен от офроуд автомобили и мотори. Скоро навлизаме в гората и след 2-3 минутки сме при параклиса „Вси Светии“, който е много интересен. Изглежда много живописно на фона на гората. Край него има беседка с барбекю и чешма. Наоколо тече река. Ако не беше толкова популярно място за семейна разходка и пикник (предимно от страната на в.з. Люлин), вероятно щеше да е чудесно спокойно място.

Оттук може да продължите прехода си по маршрута от параклиса „Вси Светии“ към вилна зона Люлин, където да хапнете нещо вкусно в близката хижа Бонсови поляни. Като съберете сили, може да предприемете изкачване на връх Дупевица – първенец на Люлин планина.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Бонсови поляни – параклис „Вси Светии“ местност Бонсови поляни – връх Дупевица (през Горнобански манастир) местност Бонсови поляни – връх Дупевица кв. Княжево – връх Дупевица кв. Княжево – връх Дупевица (кръгов) кв. Княжево – Конярника – кв. Владая квартал Княжево – местност Копитото (Пътеката на Боян Петров) кв. Княжево – местност Златните мостове – кв. Бояна

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.