село Разбоище – Разбоишки манастир „Въведение Богородично“

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: с. Разбоище( 43.012936, 22.951605 )
 • Крайна точка: Разбоишки манастир( 43.015397, 22.941134 )
 • Денивелация: 137 м545 м - 682 м
 • Дължина: 1.5 км
 • Времетраене: 0:30 часа
 • Информация: 24.11.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Късата разходка до Разбоишкия манастир „Въведение Богородично“ със скалната църква е една малка магия. Дори в късна есен, когато ние го посетихме, останахме замаяни от красотата на това място. Долината на река Нишава го беше прегърнала и изглеждаше сякаш извадено от приказка. Макар да е кратък и едва ли може да се нарече туристически маршрут, реших да го опиша, защото е много подходящ за семейни разходки с деца около София. Ние също го изминахме с нашия син, който тогава беше на три годинки. Получи се приятна разходка, за него може би е бил истински преход.

Накратко за маршрута

До село Разбоище се стига лесно с автомобил. Маршрутът тръгва от края на селото и макар да няма туристическа маркировка, има табели, които указват посоката. Имаше само едно място, където може да хванете грешен път и ще го опиша. Върви се предимно по горски пътища и пътеки, но има и няколко по-каменисти места. Почти изцяло сме на открито. Вода има в село Разбоище, както и предполагам в Разбоишкия манастир, макар да не обърнах внимание. Опасни участъци няма.

Има едни десетина-двайсет метра по маршрута, където трябва да внимавате да не се хлъзнете, но не са нищо особено. За кратко се върви и по ж.п. линията, но не мисля, че е опасно, предвид че влак минава веднъж-два пъти на ден, движи се адски бавно и грохотът му се чува от километри. През ловния сезон също не се ловувало по пътеката по думите на ловците, които срещнахме.

До Разбоишкия манастир „Въведение Богородично“

Започваме нашата разходка до Разбоишкия манастир от изхода на село Разбоище по черен път, който започва да се вие плавно надолу. Има табела в началото. След 5-10 минутки сме на първия и единствен разклон по маршрута. Пътят се разклонява и единият ръкав продължава вляво в гората, а другия тръгва надолу по периферията ѝ. Ние сме по десния надолу. За кратко се превръща в хубава горска пътека, преди да излезем над долината на река Нишава.

Тук вече сме замаяни. Гледката пред нас ни оставя без думи. Разбоишкия манастир лежи на обширна зелена ливада, а над него е прословутата скална църква „Въведение Богородично“. Цялата долина е обвита от възвишения и скали, между които се провират река Нишава и железопътната линия към въгледобивната мина „Станянци“. Спокойно можем да поседнем, защото това е чудесна спирка по нашия маршрут.

Пътеката слиза надолу по скалистия склон и скоро се озоваваме на ж.п. линията. Тръгваме наляво по нея за кратко, докато не видим вляво входа на Разбоишкия манастир. Минаваме през него, за да достигнем до хубави ливади с изградени маси за пикник. Там има и мост над река Нишава. От другата му страна се изкачваме до скалната църква, под която дори има една малка пещера бонус. Разглеждаме я, пилим свещичка и завършваме нашата разходка на масите за пикник.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Драгоман – връх Петровски кръст – Драгоманското блато село Бракьовци – връх Равно буче Петрохански проход – хижа Петрохан – връх Тодорини кукли хижа Петрохан – връх Ком село Брусник – връх Чеканска бука хижа Ком – връх Ком село Добравица – скален феномен Столо село Завала – връх Китка

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.