село Врабча – село Банкя

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Гребен
 • Начална точка: с.Врабча( 42.862165, 22.701903 )
 • Крайна точка: с.Банкя( 42.863152, 22.680361 )
 • Денивелация: 244 м673 м - 917 м
 • Дължина: 2.25 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 06.04.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Планински преход звучи много гръмко за туристически маршрут като този от село Врабча до село Банкя. Затова по-скоро ще го дефинирам като разходка в Трънско сред природата на Гребен планина. Даже в тази посока преминат е само слизане надолу и ако искате да се поизморите, ще трябва да го правите наобратно, започвайки от село Банкя. Съвсем в началото на маршрута, на пет минутки отклонение, се намира една много красива местност – Врабчанския водопад и скалните стени край него. Чудесно място за отдих!

До началната точка се стига до хубав асфалтиран път, който е отклонение от главния път Перник – Трън. Пътеката започва малко преди село Врабча, но уточнявам, че става въпрос за 2 км след табелата за населено място. Вляво от пътя има информационни табла, които лесно се забелязват. Туристическата маркировка е перфектна, като единствената възможност да се залутате е да не внимавате. Преходът е лек, по горски пътеки и пътища и върви през голямата си част в гора. Вода има чак в село Банкя. Опасности няма.

Тръгваме по ясна пътека надолу. Отдясно са ни скалите край Врабчанския водопад, а отсреща се открива гледка към планината Руй. За няма и 5 минутки подминаваме два разклона за водопада. Ако решите, може да се отбиете. Много е красиво и е най-живописното място за целия маршрут, така че няма какво да се колебаете.

След двайсетина минути излизаме за малко от гората при втората и последна панорама по пътеката. Тук също е много красиво, но трае само няколко минути. Пътеката се извива и малко след това внимаваме за маркировката, която излиза вляво от нея и тръгва по един сипей надолу. Тук е единственото по-стръмно място, но няма никакви проблеми. Продължава 100-200 метра и излиза на черен път към село Банкя.

Пътят върви из гора през цялото време и води право към крайната ни точка. От Банкя може да продължите право към Ждрелото на река Ерма по маркирания червен туристически маршрут, след го обиколите по екопътека „Ждрелото на река Ерма“. Като идея за хората, които обичат по-дълги преходи, мога да предложа да тръгнат още от село Филиповци през Драговски камик към село Врабча. По него може да се отбият и до близкия връх Стакьов камик

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Врабча – връх Стакьов камик село Врабча – връх Голеш Ждрелото на река Ерма – село Банкя Екопътека „Ябланишко ждрело“ село Филиповци (Драговска махала) – Драговско врело село Филиповци – връх Драговски камик (жълт) село Филиповци – село Врабча село Филиповци – връх Драговски камик (червен)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.