Разходка над село Подгумер

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Западна Стара планина
 • Начална точка: с. Подгумер( 42.816670, 23.407016 )
 • Крайна точка: с. Подгумер( 42.815644, 23.410469 )
 • Денивелация: 64 м592 м - 656 м
 • Дължина: 1.75 км
 • Времетраене: 0:30 часа
 • Информация: 21.03.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Докато търсих по картата маршрут около София, подходящ за дете, попаднах на някакви кръстосващи се пътища над село Подгумер в полите на Стара планина. Тогава синът ми беше на 4 и ми трябваше нещо леко. Реших да отидем и да го мислим на място, все щеше да се получи някое хубаво кръгче за разходка. Така и стана! Тръгнахме накъдето видим пътека и се оказа много приятна кратка обиколка. За човек, който очаква планински преход, не съм сигурен дали ще е интересна пътека, но за дете е.

Накратко ще кажа, че до началната точка се стига с автомобил. Тя е малко след северния изход на селото, край първата гора. Може и с автобусна линия 21-22, но само няколко автобуса сутрин и следобед стигат чак то болницата над селото. Маркировка няма, хубаво е да следите GPS трака ако не можете да се ориентирате добре, макар да не е трудно. Предимно се върви по почвени пътища и пътеки на открито. Вода няма. Опасни участъци няма. Ще вметна, че на картата изглеждаше като корито на голям воден басейн. Дали това е било някога, или в определен период от годината задържат вода, не знам. В началото на пролетта беше тънко поточе и съвсем проходимо. Имайте предвид, че 30 минути е без дете.

На обиколка над село Подгумер

Тръгнахме по пътя, който навлиза в гората. След 10-минутна заигравка в гората бяхме от другата ѝ страна. От пътя излиза малка пътечка покрай последните къщи, която слиза надолу. За 3-4 минутки сме в долината на тясно поточе. Ние завихме надясно, следвайки течението му. След стотина метра гледаме къде можем да го прескочим, за да се качим на черния път от другата страна. Разбира се, първо хвърлихме в поточето всичките камъчета на света.

Вървяхме малко по пътя, прекосихме поточето още веднъж и продължихме покрай него от дясната страна. Не след дълго стигнахме до пътека, която се изкачва на възвишението вдясно. Там излязохме на обръщалото на автобуса пред входа на психиатричната болница над село Подгумер. Покрай нея има пътека, която хващаме и вече виждаме гората, от която тръгнахме. На 5 минутки без дете е.

Ако решим да продължим нанякъде, можем да слезем до центъра на селото и от там да изберем една от двете възможности – към Нови Искър или към село Войнеговци. И двата са отсечки от големия подбалкански маршрут от Кътина до Кремиковци.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Подгумер – село Войнеговци село Войнеговци – връх Ръждавица – връх Драгоната – село Локорско село Локорско – връх Драгоната село Войнеговци – село Локорско град Нови Искър – село Подгумер град Нови Искър – село Кътина село Кътина – град Нови Искър – село Подгумер – село Войнеговци – село Локорско – кв. Кремиковци село Кътина – Кътински водопад – връх Здравчи камък – Кътински пирамиди – село Кътина

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.