местност Бонсови поляни – параклис „Вси Светии“

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Град
 • Планина: Люлин
 • Начална точка: в.з. Люлин( 42.652168, 23.192241 )
 • Крайна точка: пар. Вси Светии( 42.659947, 23.180587 )
 • Денивелация: 87 м927 м - 1014 м
 • Дължина: 2.25 км
 • Времетраене: 0:45 часа
 • Информация: 03.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Параклисът „Вси Светии“ е популярно място за отдих и маршрутът до него от местността Бонсови поляни във вилна зона Люлин е предпочитан за разходка в планината край София. Този горски преход в Люлин планина е кратък и подходящ за всякакви хора и дори малки деца. Ще се разходите, ще починете край поточето около параклиса, а като се върнете може да хапнете нещо вкусно в близката хижа Бонсови поляни. Снимките са зимни, защото съм го минавал през февруари, но като изключим снега, маршрутът не се различава особено през лятото. За съжаление не мога да кажа, че е приятен и спокоен преход, защото през уикендите в Люлин планина отвсякъде бръмчат мотори, АТВ-та и джипки.

До Бонсови поляни се стига с автомобил по хубав път, както и с автобусна линия 103, която се движи само няколко пъти на ден. Туристическата маркировка е червен цвят и не е много добра, но трудно ще се объркате. Почти изцяло се върви по черни пътища през гора, което го прави добра алтернатива за топлите дни. Вода има при Горнобанския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ и параклиса „Вси Светии“. Опасни участъци няма. Имайте предвид, че във влажните пролетни периоди може да е кално, защото е изорано от джипове и мотори. Освен че затруднява ходенето, направо си е грозно.

Към параклиса „Вси Светии“

Тръгваме от широкия площад при спирката на вилна зона Люлин. Вляво има отклонение, което води до хижа Бонсови поляни. Това го казвам само да го имате предвид. Нашата посока е все направо през гората. След десетина минути пътят прави 180-градусов завой, след който се пада Горнобанския манастир „Св. св. Кирил и Методий“. До него се движим по разбит асфалтов път. Над манастира има чешма.

Ние продължаваме по пътя и известно време вървим през гората, вече по черен път. Няма много за описване, освен огромните локви и големи калища, които се образуват при дъждове, особено пролетта и началото на лятото. След двайсетина минути излизаме за кратко от гората на една обширна поляна. Тук се открива единствената гледка по маршрута. Насреща се вижда част от София, зад която се издига Стара планина. Вдясно е близката Витоша и дори ще забележите Черни връх. Продължаваме по пътя, влизаме отново в гората и след няколко минутки сме при параклиса „Вси Светии“.

Местността наоколо е много приятна. Всичко е в хубава гора, през която тече поточе, а на единия му бряг са малките къщурки на параклиса, които му придават много интересен вид. Край него са изградени няколко маси и дори барбекю, но за да го заемете трябва да идете доста призори, защото го окупират отрано.

Ако ви се разхожда още, може да продължите от параклиса „Вси Светии“ към Суходол. Други възможности има и ако се върнете към Бонсови поляни. Може да изкачите първенеца на Люлин планина връх Дупевица от Горнобанския манастир. А може да стигнете по по-лекия маршрут до Дупевица – през хижа Бонсови поляни.

Ако минавате зимата

Маршрутът не е много труден в зимни условия, дори е много приятен. Освен че е тих и спокоен, снегът закрива грозните коловози по пътя. Единствения съвет, който мога да дам, е да вървите по периферията на пътя. Основно трябва да се внимава за огромния гьол, който е доста дълбок. Ако ледът не е достатъчно твърд, рискувате да нагазите здраво и дори високи зимни обувки може да не помогнат. Ще познаете мястото, защото изведнъж пътят се уширява за десетина метра.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Бонсови поляни – връх Дупевица (през Горнобански манастир) местност Бонсови поляни – връх Дупевица кв. Княжево – връх Дупевица (кръгов) кв. Княжево – връх Дупевица село Владая – местност Тихия кът кв. Суходол – параклис „Вси Светии“ кв. Княжево – местност Златните мостове – кв. Бояна квартал Княжево – местност Копитото (Пътеката на Боян Петров)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.