хижа Вихрен – Кончето – връх Бански суходол

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Вихрен( 41.756731, 23.416246 )
 • Крайна точка: вр. Бански суходол( 41.784267, 23.390923 )
 • Денивелация: 906 м1980 м - 2886 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 17.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Това е най-краткият от всички маршрути до Кончето в Пирин и започва от хижа Вихрен. Забележителната седловина между върховете Кутело (2908 м) и Бански суходол (2886 м) е доста популярна дестинация за любителите на екстремни изживявания. Маршрутът до нея не е лесен и дори крие опасности. Имайте това предвид, преди да тръгнете. Особено ако имате страх от височини.

До хижата се стига по хубав път от Банско. Може също така и с маршрутка, която се движи няколко пъти на ден. Ако сте с автомобил, съветвам да проверите дали пътят е отворен за МПС, защото понякога лятото е забранено движението по него в определени часове. Маркировката от хижа Вихрен до Кончето е отлична, като се следва червеният цвят на европейския маршрут Е4. Теренът е предимно каменист и на места хлъзгав, затова хубавите обувки са задължителни. През цялото време се движим на открито, а водоизточници няма, освен на хижата и малко след началото. Добре е да се запасите, защото има много път до връх Бански суходол.

От хижа Вихрен до Премката

Тръгваме от хижа Вихрен нагоре, като в началото вървим по маршрута за връх Вихрен. Той криволичи из клек и морени, за да излезе до река Елтепска след половин час. Това е последният източник на вода за прехода. Тук е и разклонът за Казаните, които са направо. Внимавайте да не тръгнете наляво и нагоре, защото ще се наложи да стигнете до Кончето през връх Вихрен. Не че не е хубаво, но ще удължите много и ще натрупате сериозна умора.

Продължаваме направо и набираме постепенно височина. Тук наклонът е малко по-щадящ. Пътеката подсича връх Вихрен и прави остър ляв завой при Джамджиевия ръб. Само внимавайте да не тръгнете по него. Нашият маршрут е по дясната част на разклонението. Малко след него е най-опасната част от прехода, по мое мнение. Има една скала, под която зее пропаст, а пътеката по нея е доста тясна. Дълга е само десетина метра, но изправя на нокти. Преминаваме при повишено внимание. Преодолеете ли това, значи нагоре ще ви е по-лесно.

След този участък „влизаме“ в Големия Казан. Той представлява огромен циркус между отвесните стени на двата най-високи върха в Пирин – връх Вихрен (2914 м) и връх Кутело (2908 м). На възвишението в центъра му се намира заслон Казана.

Във вътрешността на Големия Казан има скалиста пътека, по която се изкачваме до Премката – седловината между пиринските първенци. Това е поредната задъхваща задача. Като излезем на нея, можем да поспрем за почивка преди последния етап – изкачването до Кончето. Достигаме до тук за около 2:30 часа.

От Премката до Кончето и връх Бански суходол

Наляво е маршрутът за Вихрен, а ние тръгваме надясно към връх Кутело. Няма да го изкачваме целия. Някъде по средата на склона пътеката се разклонява и червената маркировка се отклонява вляво. Тръгваме по нея с повишено внимание, защото това е другият по-опасен участък. Склонът е стръмен, пътеката е тясна, а метално въже все още няма. Ако добавим разминаването с тълпите туристи през летните уикенди… хубаво е да внимаваме повечко.

Ето че най-накрая стигаме до обезопасителното въже и съвсем скоро вървим по Кончето. Върховно е! Изживяването наистина си струва. От двете страни отвесни пропасти, а ти се движиш по ръб, който на места е широк само половин метър. Въпреки въжето, не подценявайте. На няколко места има малки препятствия и трябва да се внимава. От другата страна на седловината достигаме до връх Бански суходол (2886 м), който е третият по височина в Пирин.

Накъде да продължим за слизане от Кончето?

Имаме няколко възможности за слизане от Кончето, освен връщане през Казаните до хижа Вихрен. Първата е слизане до хижата през връх Вихрен. Втората е до хижа Бъндерица пак през Казаните. Други две са да продължим от Бански суходол към хижа Яворов. И двата маршрута към нея вървят по Карстовия ръб, но единият се отклонява преди връх Разложки суходол през циркуса Баюва дупка. Последен вариант е хижа Загаза, към която се слиза от връх Албутин.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Вихрен – връх Кутело хижа Вихрен – вр. Муратов връх хижа Вихрен – заслон Тевно езеро – хижа Пирин – село Рожен хижа Вихрен – Муратово езеро хижа Вихрен – връх Тодорка връх Вихрен – връх Мусала хижа Вихрен – връх Вихрен – Кончето хижа Вихрен – хижа Синаница

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.