Екопътека „Видимско пръскало“ (Видимска екопътека)

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: кв.Видима( 42.781400, 24.921462 )
 • Крайна точка: Видимско пръскало( 42.742255, 24.947610 )
 • Денивелация: 452 м682 м - 1134 м
 • Дължина: 6 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 13.08.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека Видимското пръскало или Видимска екопътека, както е популярна, се вие от едноименния квартал на планинското градче Априлци и достига до втория по височина водопад в България – Видимското пръскало. Екопътеката е много живописна и през цялото време се движи покрай коритото на река Пръскалска. Маршрутът е около 6 км и дори повече, ако желаете да достигнете до самия водопад. Тракът, който сме записали, достига до панорамната площадка, от която идеално се вижда водопада, заедно със скалистите склонове на Северен Джендем.

През цялото време преходът се движи през гора. По протежението на пътеката има няколко места за отдих и една чешма, но едва ли ще имаме проблем с водата покрай бистрата река. Отначало туристическата маркировка е синя, но в един момент тя излиза от пътя към рида Турски рът, а на нейно място се появява зелена. Едва ли можете да се изгубите, защото няма някакви объркващи разклони. Наклонът е доста малък и не представлява трудност.

Тръгваме от станцията на една ВЕЦ в южната част на кв. Видима, където има доста място за паркиране. Минава се по близкия мост и оттам нагоре следваме изцяло каменистата пътека. Още от самото начало на туристическия маршрут впечатление ни правят изящните скулптори, изваяни от водата по нейния път надолу. Какви ли не чудновати форми и вдлъбнатини можем да видим по скалните брегове. Не сме сигурни, дали това може да се види по време на пълноводие, но в средата на август беше съвсем ясно.

На няколко пъти прекосяваме реката по различни мостове – каменни, бетонни, дървени. Ромоленето на водата, в съчетание с топлите цветове на гората ни дават нужното успокоение от градската среда. Характерно за пътеката е, че на много места дървета и камъни са обвити в мъх, което придава допълнителен колорит на заобикалящия ни пейзаж.

Единствената обърквация, която може да се получи по маршрута, е при сградата на водохващането. Преди нея слизат дървени парапети, които достигат до реката. Когато човек види, може да помисли, че е специално изградено за пътеката. Ясно е обозначено, че не е така, а пътят минава покрай оградата на двора.

Безспорно, кулминацията на целия преход е гледката към Северен Джендем, по който леко си пада Видимското пръскало. За жалост, август не е много подходящ за подобни гледки, но все пак си беше красиво. Представяме си как е в началото на май, с топенето на снеговете. Мястото тук се слави като края на Лавинния конус.

Маркировката продължава още нагоре, но официалният край на екопътеката е тук. Ако желаете, можете да продължите по тясна пътечка, която в последствие се изяснява. Ходенето е из доста изпочупени дървета и храсталаци и за около 40 мин. достигате до подножието на водопада.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

гр. Априлци (кв. Видима) – връх Ботев гр. Априлци (кв. Видима) – хижа Плевен хижа Плевен – връх Ботев гр.Априлци – вр.Устриката – вр.Марагидик Връх Ботев – Стара планина местност Смесите – хижа Амбарица хижа Амбарица – връх Купена хижа Амбарица – връх Левски (Амбарица)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.