град Априлци (кв. Острец) – хижа Тъжа – връх Ботев

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Ловеч
 • Планина: Средна Стара планина
 • Начална точка: х. Тъжа( 42.783186, 24.992287 )
 • Крайна точка: вр. Ботев( 42.717189, 24.917544 )
 • Денивелация: 1573 м803 м - 2376 м
 • Дължина: 14.5 км
 • Времетраене: 7:30 часа
 • Информация: 20.06.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от квартал Острец (Априлци) до връх Ботев (2376 м) през хижа Тъжа е доста по-дълъг от този, който изкачва старопланинския първенец от съседния квартал Видима. Вземете под внимание, че началото не е точно квартал Острец, а най-крайната достъпна с автомобил точка над него. Ако планирате тръгване от самия квартал пеша, добавете 40-50 минути.

Като трудност, маршрутът от Острец до връх Ботев е съпоставим с маршрутите от Калофер (може би по-скоро с този през Параджика). За 5 часа и близо 1400 метра денивелация се изкачва от подножието на планината до връх Юрушка грамада (2136 м) на билото. От там продължава надолу-нагоре, за да мине през Параджика (2209 м) и Ушите (2115 м) и да стигне до най-високия връх на Стара планина.

Най-важното за маршрута от кв. Острец в Априлци до връх Ботев

 • Началната точка е над квартал Острец, при тъй наречената Христова стружна. От края на Острец до тук се стига по разбит асфалтов път, все още проходим с лек автомобил. Ако решите да не рискувате с пътя, трябва да добавите още 40-50 минути към прехода.
 • Маркировката е жълт цвят от квартал Острец в Априлци до хижа Тъжа и червен до връх Ботев. Добра е, а освен това маршрутът е лесен за ориентиране. Ако използвате трака в обратна посока, трябва да внимавате за разклона към хижа Тъжа, след слизането от Юрушка грамада.
 • Питейна вода има на няколко места, но след хижа Тъжа има чак край заслон Маринка в подножието на Ботев. Съветът ми е да предвиждате вода за поне 3 часа след всеки водоизточник.
 • Теренът е предимно почвен, като след хижа Тъжа за кратко е по-каменисто. Ако решите да тръгнете от самия квартал Острец, имате 40-50 минути по асфалт.
 • Открит/сенчест – през по-голямата част се движим на открито. Единствено до хижа Тъжа е предимно горска местност, както и малко след нея.
 • Опасни участъци няма.

Можем да разделим маршрута от кв. Острец а Априлци до връх Ботев на три части:

 • От Христовата стружна над квартал Острец до хижа Тъжа (3:00 часа)
 • От хижа Тъжа до връх Юрушка грамада (2:15 часа)
 • От връх Юрушка грамада до връх Ботев (2:15 часа)

По принцип отсечките Острец – хижа Тъжа и хижа Тъжа – връх Ботев поотделно са съответно 3:00 и 4:00 часа. Предвид че комбинирани наведнъж образуват много дълъг преход и се трупа сериозна умора, добавям половин час над общото време.

От Христовата стружна над кв. Острец (Априлци) до хижа Тъжа

Край Христовата стружна свършва разбития асфалтов път. Ако идвате пеша от квартал Острец е 40-50 минути. От тук вървим около половин час по черен горски път до водослива на двата притока на Острешка река. Следва стръмно изкачване по горска пътека.

Почти час и половина след водослива излизаме на широк път. Това е Русалийския проход, който лъкатуши на серпентини нагоре по склона. Нашата пътека върви напряко и го пресича 7-8 пъти. Най-накрая тръгва по него, малко преди края на горския пояс. След 15 минути излиза от него, когато пътят прави обратен завой. След още 5-10 минути сме на хижа Тъжа.

От хижа Тъжа до връх Юрушка грамада

Маршрутът от хижа Тъжа до връх Ботев започва с дългото изкачване до връх Юрушка грамада. Първо слизаме до поточето под хижата, прекосяваме го и тръгваме нагоре към гората, следвайки червената маркировка. Точно на влизане в нея има разклон. Зимният маршрут продължава право нагоре към билото, а нашият тръгва надясно, подсичайки връх Русалиите (1894 м).

Наклонът е по-стръмен през първите двайсетина-трийсет минути, докато излезем от горския пояс. След това намалява до умерен, което прави вървенето доста по-приятно. Който е тръгнал по този маршрут в края на лятото, го очаква насладата от безброй боровинки.

След час и нещо от началото излизаме на широк коларски път, който пресича билото на Стара планина. Важно е да не продължим по него. Вдясно се отклонява пътеката за връх Ботев, а за ориентир вече могат да се ползват жалоните на зимната маркировка. За този разклон е добре да се внимава, ако вървите маршрута наобратно, особено в неясно време. Насреща е дългия склон на Юрушка грамада, който отдалеч личи, че не е труден. В крайна сметка, около 2 часа от хижа Тъжа, се намираме на него, където за пръв път се открива нашата цел връх Ботев.

От връх Юрушка грамада до връх Ботев

Оттук насетне сме само по билото на Стара планина, което върви вълнообразно без особени затруднения. Първата цел е съседния връх Параджика. Кратко спускане, последвано от кратко изкачване, ни отвеждат до него.

Лично според мен, това е най-впечатляващата част от маршрута от Острец до връх Ботев. Вдясно под Параджика се открива Северен Джендем. Отвесните му склонове, достигащи 1000 метра, са величествена гледка, типична за Алпите. Такива отвеси са рядкост за българските планини. На Параджика е разклонът със зимния маршрут за Ботев от Калофер.

От него продължаваме пак надолу и нагоре до връх Ушите. Следва спускане до полуразрушения заслон Маринка. Това е разклонът за летния маршрут от Калофер до Ботев. Ако имате проблем със запасите от вода, тук е единственият водоизточник по маршрута. Той се намира на 150-200 метра от пътеката. Вдясно от нея има дървени маси, а още по-настрани се намира чучурът.

Следва финалното изкачване по маршрута от Острец до връх Ботев. Първата половина от него е с доста изморителен наклон, но след това е почти равно. Важно е да не тръгнете по черния път, защото прави големи серпентини и удължава повече от двойно. На върха може да се подкрепите с храна и напитки в туристическата спалня „Ботев връх“. Слизането може да бъде по някой от другите маршрути за изкачване на връх Ботев.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Априлци – връх Устриката – връх Марагидик Екопътека „Видимско пръскало“ (Видимска екопътека) град Априлци (кв. Видима) – връх Ботев град Априлци (кв. Видима) – хижа Плевен хижа Плевен – връх Ботев Връх Ботев – Стара планина хижа Мазалат – масив Триглав – хижа Мазалат хижа Рай – връх Ботев

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.