Тематични туристически маршрути за майските празници

Месец май е сред любимите на мнозина. За едни това е първият месец, в който температурите се стабилизират около двайсетте. За втори е пълен с агнешко и лапад. А за мнозинството – един от най-айляшките периоди в годината с цели три празнични седмици. И докато други години имаше вероятност почивките да “изгорят”, то вече и през уикенда да се паднат, пак си ги отпочиваме. Затова, под влиянието на усмихнатото слънце, повечето не ги свърта у дома и търсят алтернатива сред природата. Натам ще се опитам да насоча вниманието ви с няколко идеи и предложения за подходящи в този месец тематични туристически маршрути из страната. Понеже високите планини са все още труднодостъпни, ще се ориентирам натам, където снегът се вижда само в далечината.

Почивни дни по Великден и 1-ви май

Първата порция от почивни дни. Тази година дори започват от последните дни на април. Какво по-подходящо за пролетен излет от посещението на водопади по време на най-пълноводния им период. Ето защо първият уикенд ще бъде обиколка, посветена на няколко екопътеки с водопади по тях. Къде, ако не в Родопите?

Каньонът на водопадите

Ден 1 – Екопътека „Каньонът на водопадите“ – все още начело на класацията за любимите ми екопътеки. По това време в Родопите водата тече ли тече. Особено при положение че на няколко пъти през април валя обилен снеговалеж, последният преди броени дни. Голяма част от 46-те водопада, преброени по Еленска река, буйстват по протежението на туристическия маршрут. Към края ви очаква внушителният водопад Орфей, с височина на пада 68 м.

Ден 2 – Девинска екопътека “Струилица-Калето-Лъката” – още един емблематичен туристически маршрут в Родопите. Тук не е много вървенето до водопад Самодивското пръскало, но истинският чар на екопътеката е разходката из каньона на Девинска река, над самата вода, по дългите мостове на отвесните й скалисти брегове.

Дяволският мост

Ден 3 – Екопътека “Дяволската пътека” – това е една от най-бързо набиращите популярност туристически дестинации в Родопите. В последните години кипи трескаво обезопасяване на екопътеката, за да бъде официално открита през 2015 г. Оттогава привлича все повече туристи-екстремисти, които да покачат нивото на адреналин по висящите по скалите дървени мостове. Няма как да пропуснете и “Скритите водопади”, които са 20-ина минутки след Дяволския мост.

Останалите дни (ако сте ги слели)  отидете към най-високите части на планината! Красивият панорамен преход по билото на Родопите, слизане до село Гела, след което връщане обратно, е страхотна алтернатива за 2-3 дни, зависи как ще искате да ги разцепите. Първата фаза е от хижа Перелик до връх Голям Перелик, който не може да се изкачи до горе, защото е военна база, ама все пак да си кажете, че сте били до най-високия връх в Родопите. След това давайте по билото към връх Орфей (втория по височина в Родопите), което е много красива панорамна разходка. Оттук може да слезете до хижа Ледницата или директно от Орфей до село Гела, където да нощувате. На следващия ден отскочете до село Стикъл и оттам нагоре се изкачва маршрут директно до хижа Перелик.

Почивните дни по 6-и май

Следваща спирка – Странджа планина. Една от дивите български планини. Защо точно тук? Защото през месец май цъфти Странджанската зеленика, която в Европа се среща единствено тук и в Кавказ (където вероятно няма да се нарича Странджанска). Аз бях в Странджа в началото на юни, покрай Нестинарските игри в село Българи, но за жалост вече беше прецъфтяла, затова всички казват, че началото на май е най-подходящият период. Въпреки липсата на цвят, вечнозелените листа на зелениката придаваха невероятни багри на околната среда.

Бродът на реката
Марина река

Ден 1 – Екопътека “В царството на зелениката” – Тук наистина е царството на зелениката. По кръговия маршрут край село Кондолово се достига до Мързевския дол – едно от най-красивите места в Странджа, обрасло със зеленика.

Ден 2 – Екопътека “Марина река” – Една малка екопътека, която успя да ме увлече с неповторимия си чар. И ако първата част ме караше да съжалявам, че си губя времето, в края ми беше много трудно да се наканя да се върна обратно. Ромоленето на Марина река, Странджанската зеленика и усещането за тропическа джунгла ме дърпаха все по-навътре и само времето ме притискаше, та ме подкани да обърна ход.

Ден 3 – Програмата е волна и по-скоро като пълнеж за другите два тематични дни. За маршрутите, които ще предложа, не е необходимо да е месец май, но така и така сме тук… Можем да изберем изкачване на най-високия връх от българска страна на Странджа – Голямо градище, съчетано с разходка до светилището Мишкова нива, което е в подножието на върха. Друга алтернатива е екопътека “Пътят на ясния месец” от село Бръшлян до село Стоилово, а след това отбивка до водопада Докузак, който е на главния път за Малко Търново.

Водопад Докузак
Водопад Докузак

Почивният уикенд по 24-ти май

Тази година се слива идеално с уикенда. За съжаление не мога да се сетя за тематични туристически маршрути от типа „Пътят на буквите“ или „По стъпките на Солунските братя“, но на ум ми идва нещо друго, близко до 24 май. Най-автентично би било да се направи на 25-и май, но пък духът на този поход се усеща и в предходния почивен ден.

Става дума за „Пътят на Бенковски“ край село Рибарица. На 25 май 1876 г. той и неговата Хвърковата чета правят последния си славен поход в Тетевенския балкан, преди да паднат под турските оръжия в местността Костина край село Рибарица.

Маршрутът започва малко след село Дивчовото, край хижа Човканя (която днес е частна вила), и стига до лобното място на Георги Бенковски в местността Костина. Там се намира и Кървавото кладенче, в което е измита отсечената глава на воеводата. Всяка година на тази дата, на обширните поляни край реката, се организира зрелищна възстановка на последната му битка с турците. С прехода си на предния ден ще поемете от духа на традиционния събор, а ако имате възможност да присъствате на възстановката на 25-и – още по-добре. Дори само да седнете в култовата механа „При воеводата“, ще се потопите в атмосферата на онези времена.

И един маршрут допълнително

Този преход не е свързан с официалните почивни дни, но си струва да си вземете няколко за такова неповторимо изживяване. На 30 май 1876 г. Ботевата чета слиза на Козлодуйския бряг и тръгва по своя последен път – до връх Околчица. В памет на техния подвиг, всяка година се организира националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“ по 120-километровия маршрут.

Той започва няколко дни преди датата на слизането от Радецки, на 27-и май, за да има възможност в него да се включат и хора без подготовката на четници. На 2-ри юни, когато трябва вече да сте на връх Околчица, ще присъствате на най-мащабното честване в памет на падналите за свободата на България. Силно се надявам в близко бъдеще да имам възможността да преживея тази емоция, а вие побързайте, защото крайната дата за записване е 9-и май.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.