местност Градището – местност Мишкова нива

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Бургас
 • Планина: Странджа
 • Начална точка: м.Градището( 41.971102, 27.479134 )
 • Крайна точка: м.Мишкова нива( 41.957818, 27.500478 )
 • Денивелация: 146 м438 м - 584 м
 • Дължина: 3.5 км
 • Времетраене: 1 часа
 • Информация: 02.06.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Светилище Мишкова нива е един от най-любопитните обекти край град Малко Търново. То е част от голям исторически комплекс с хилядолетна история, минаваща през няколко епохи. Самото светилище се състои от могилен некропол, крайградска римска вила и т.нар. Голяма гробница. Заедно с крепостта Голямо градище, намираща се на едноименния връх и рудниците под него, образуват целия комплекс.

Но друг път ще обърнем повече внимание на забележителностите, а сега ще поговорим малко за маршрута, който, в интерес на истината, няма много за описване. Поради популярността на светилището преходът е често изминаван от групи туристи. Дължината му в едната посока е около 3.5 км и се движи по сравнително равен дърварски път, който в края се спуска към Мишкова нива. През цялото време се движим в гора в която няма туристическа маркировка, но не би трябвало да има проблем с ориентацията. Без да смятаме времето за разглеждане и беседата, можем да се вместим в 2 часа за двете посоки.

Пътеката започва от главния път за границата с Турция, на около 2 км от граничния пункт. Има табела, която да улесни намирането. В самото начало трябва да внимаваме за първия разклон, да не хванем пътя към връх Голямо Градище, макар че няма да изгубите много време, тъй като се изкачва бързо. На стотина метра от началото на маршрута се намира разклона за върха, а 20-30 м след него има друго разклонение. Ние трябва да следим него и да тръгнем наляво. Оттам трудно ще се объркате, понеже вървим само направо по следите от гуми. Едва в края на маршрута трябва отново да завием. Излизаме на път, който има само ляво и дясно и ние трябва да поемем надясно. Слизаме надолу към Мишкова нива и следва обиколка на руините.

Първо се стига до могилния некропол, на метри от пътеката. След това трябва да навлезем малко сред гората, за да открием римската вила. Накрая, след 180-градусовия завой стигаме до Голямата гробница, където преходът ни завършва.

Ако след връщането желаем да дозадоволим желанието си за разходка, можем да поемем по маршрута към връх Голямо Градище, където също ни очакват интересни обекти, освен че ще покорим най-високата точка на Странджа в България.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Градището – връх Голямо Градище Исторически музей “Проф. Александър Фол” – Малко Търново с.Стоилово – вод.Докузак Екопътека „Пътят на ясния месец“ Историческа местност „Петрова нива“ с.Българи – м.Дядо Вълчо – с.Кости с.Кости – м.Припора – с.Българи Екопътека „Марина река“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.