местност Градището – връх Голямо Градище

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Бургас
 • Планина: Странджа
 • Начална точка: м.Градището( 41.971102, 27.479034 )
 • Крайна точка: вр.Голямо Градище( 41.965352, 27.489544 )
 • Денивелация: 149 м561 м - 710 м
 • Дължина: 1.5 км
 • Времетраене: 0:30 часа
 • Информация: 02.06.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Връх Голямо Градище е най-високият връх на Странджа на българска територия. Въпреки това е най-нисък от всички първенци на планини в България със своите 710 м надморска височина. Това обуславя и лекия преход, който трябва да направим за да стигнем до него. Достъпът до върха е свободен, въпреки че се намира много близо до границата. Питайте за всеки случай граничните, но на нас те ни казаха да ходим без притеснения.

Маршрутът започва от главния път от Малко Търново към Турция – на около 2 км преди граничния пункт. Има отбивка с табела, която ни запознава с местността Градището. Тръгваме по ясния черен път и още на първия разклон, където има още една табела за връх Голямо Градище, завиваме наляво. Оттам започва бавно изкачване. Скоро навлизаме в гората и наклонът постепенно се увеличава, но без особени затруднения.

Така неусетно достигаме до подножието на самия връх, където се намира една доста интересна пещера, на която решихме да обърнем повече внимание на връщане, докато почиваме. Ще напишем няколко думи за нея след края на описанието на нашия маршрут, до края на който ни остават само 300-400 м. До горе продължава да бъде с приятен наклон и не след дълго се намираме на заветната цел.

Тук е изградена дървена наблюдателница, откъдето ни се разкрива великолепието на Странджа. Хълмистите върхове се простират надалеч и тъй като сме само на няколко километра от границата, по-голямата част от гледката ни е към турската страна на планината. Освен тази панорама, можем да разгледаме и останките от старата крепост Голямо Градище, която е на метри от върха, а край руините са изградени няколко пейки, където да отдъхнем между дърветата.

Както казахме, ще обърнем повече внимание на загадъчната пещера под върха. Тук ще видите множество малки статуетки, ритуални предмети и котешки фигурки, положени от последователи на скалите край дупките.

Пещерата се свързва с древната египетска богиня на радостта, любовта и плодородието – богинята Бастет – изобразявана като жена с глава на котка. Според преданията, тук се намира гробницата на Бастет, открита случайно или по чудо от местен иманяр през 1981 г., който предал на Людмила Живкова мистериозна карта от животинска кожа. Тя, от своя страна, занесла картата на пророчицата Ванга, която разкрила невероятна история за каменен ковчег от черен гранит на хиляди години, скрит дълбоко под земята и изписан с непозната писменост.

„Дори и да намерят този саркофаг, няма да могат да разчетат писмото. А то е много важно! Защото с него е записана историята на света – две хиляди години преди нашето време и две хиляди години след него.
Този саркофаг е скрит по нашите земи от хора, които са дошли по вода от Египет. Вървели са с камили. Имало е роби, войници и висши началници. Една нощ при пълна тъмнина и при пълно мълчание ковчегът е бил спуснат надълбоко и зарит с огромно количество пръст, а хората, които са участвали в тази работа, до един са избити на мястото. Така тайната е запечатана с потоци невинна кръв, за да дочака времето, когато ще бъде открита, показана на бял свят и разгадана от хората. Това е едно хилядолетно послание с безценна стойност.“

Къде да продължим прехода в Странджа?

Едва ли ще искате да приключите деня само с този едночасов лек преход. Най-често туристите съчетават връх Голямо Градище с ходене до светилище Мишкова нива, което и ние предлагаме.

Ако желаете продължение на деня из Странджа, наблизо има още няколко маршрута. Най-близо е екопътека „Пътят на ясния месец“. По-надалеч, край село Българи, има още два. По-лекият е от село Българи до село Кости през местността Дядо Вълчо. Другият, също лек, но доста по-див и непредвидим е пак от Българи до Кости, но през местността Припора. Малко по-надалеч е красивата екопътека „Марина река“.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Градището – местност Мишкова нива Исторически музей “Проф. Александър Фол” – Малко Търново село Стоилово – водопад Докузак Екопътека „Пътят на ясния месец“ Историческа местност „Петрова нива“ Екопътека „В царството на зелениката“ село Българи – местност Дядо Вълчо – село Кости село Кости – местност Припора – село Българи

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.