Екопътека „Каньонът на водопадите“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Смолян
 • Планина: Родопи
 • Начална точка: гр.Смолян( 41.579473, 24.659555 )
 • Крайна точка: м.Соскочето( 41.586251, 24.630671 )
 • Денивелация: 408 м1015 м - 1423 м
 • Дължина: 3 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 13.06.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Каньонът на водопадите“ заема едно от челните места в класацията за любимите ми планински маршрути. Няма да забравя тези нюанси на кафяво и зелено, които ме съпътстваха по цялата дължина на лекия преход. Отначало помислих, че просто съм хванал идеалния летен период, но веднага след „Каньонът на водопадите“ минах по няколко други екопътеки, но не беше същото. Със сигурност, това е един от туристическите маршрути, които трябва да посетите поне веднъж в живота си. И ако цветовете не ви привличат, то множеството водоскоци и водопади и гледката в края със сигурност ще вземат връх над вашите емоции.

Малко след изхода на град Смолян в посока към село Мугла има табела. Тя сочи началото на екопътека „Каньонът на водопадите“. След около 700 м. вървене по разбит асфалтов път започва и еко частта. Тук се разделят зелената, жълтата и синята туристически маркировки. Ние сме по синята наляво. По маршрута има доста места за отдих. Чешми няма и разчитаме само с водата от реката. През цялото време вървим сред родопските горски масиви, които, заедно с реката, разхлаждат идеално в летните жеги. На няколко места информационните табели ще ни разкажат за животинския и растителния свят в местността.

По екопътека „Каньонът на водопадите“

Още в самото начало ще се захласнете по сводестото каменно мостче, сякаш излязло от приказките – цялото зелено с поникнали цветя по ръбовете. Можем да го прекосим и от другата страна да слезем до реката, но пътят ни не е по него, както ще забележите. Продължаваме напред по каменистата пътека. Тя се вие заедно с коритото на Еленска река в резерват „Сосковчето“. На няколко места минаваме ту отляво, ту отдясно по дървени мостчета. Настилката се мени постоянно. На места е чакълеста, на други коренищата на дърветата са завзели пътеката. Понякога под краката ни има масивни камънаци.

Постепенно започваме да набираме височина в „Каньонът на водопадите“ и пред нас се появяват и първите по-големи водоскоци, последвани и от първите водопади. Оттук насетне по маршрута се редуват един след друг, а наклонът на места става по-голям. Към края започва и хубаво изкачване, а когато се обърнем назад, или по скоро надолу, гледката е зашеметяваща.

На финала на екопътеката идва и черешката на екопътека „Каньонът на водопадите“ – прекрасна гледка отгоре към целия каньон, заедно с град Смолян в далечината. Струва си всяка крачка изкачване до тези панорамни площадки.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Планетариум – град Смолян хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – хижа Ледницата хижа Перелик – връх Голям Перелик хижа Перелик – връх Орфей връх Снежанка – Пампорово село Стикъл – хижа Перелик село Стикъл – връх Голям Перелик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.