Екопътека „Каньона на водопадите“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Смолян
 • Планина: Родопи
 • Начална точка: гр.Смолян( 41.579473, 24.659555 )
 • Крайна точка: м.Соскочето( 41.586251, 24.630671 )
 • Денивелация: 408 м1015 м - 1423 м
 • Дължина: 3 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 14.06.2014
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

За мен, екопътека „Каньонът на водопадите“ заема едно от челните места за любим туристически маршрут. Няма да забравя тези нюанси на кафяво и зелено, които ме съпътстваха по целата дължина на лекия преход. Отначало си помислих, че просто съм хванал идеалния летен период, но веднага след „Каньонът на водопадите“ минах по няколко други екопътеки, но не беше същото. Със сигурност, това е един от туристическите маршрути, които трябва да посетите поне веднъж в живота си. И, ако цветовете не ви привличат, то множеството водоскоци и водопади и гледката в края със сигурност ще вземат връх над вашите емоции.

Малко след изхода на град Смолян в посока към село Мугла има табела, която сочи началото на екопътеката. След около 700 м. вървене по разбит асфалтов път започва и еко частта. Тук се разделят зелената, жълтата и синята туристически маркировки. Ние сме по синята наляво. По маршрута има доста места за отдих, а водата е навсякъде, така че не би трябвало да имаме проблем с жаждата. През цялото време вървим сред родопските горски масиви, които, заедно с реката, разхлаждат идеално в летните жеги. На няколко места информационните табели ще ни разкажат за животинския и растителния свят в местността.

Още в самото начало ще се захласнете по сводестото каменно мостче, сякаш излязло от приказките – цялото зелено с поникнали цветя по ръбовете. Можем да го прекосим и от другата страна да слезем до реката, но пътят ни не е по него, както ще забележите. Продължаваме напред по каменистата пътека. Тя се вие заедно с коритото на Еленска река в резерват „Сосковчето“. На няколко места минаваме ту отляво, ту отдясно по дървени мостчета. Настилката се мени постоянно – на места е чакълеста, на други коренищата на дърветата са завзели пътеката. Понякога под краката ни има масивни камънаци.

Постепенно започваме да набираме височина и пред нас се появяват и първите по-големи водоскоци, последвани и от първите водопади. Оттук насетне по маршрута се редуват един след друг, а наклонът на места става по-голям. Към края започва и хубаво изкачване, а когато се обърнем назад, или по скоро надолу, гледката е зашеметяваща.

На финала на екопътеката идва и черешката – прекрасна гледка отгоре към целия каньон, заедно със Смолян в далечината. Струва си всяка крачка изкачване до тези панорамни площадки.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

Планетариум – град Смолян хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – хижа Ледницата хижа Перелик – връх Голям Перелик х.Голям Перелик – вр.Орфей връх Снежанка – Пампорово село Стикъл – хижа Перелик село Стикъл – връх Голям Перелик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.