хижа Перелик – връх Голям Перелик

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Смолян
 • Планина: Родопи
 • Начална точка: х.Перелик( 41.610019, 24.596162 )
 • Крайна точка: вр.Голям Перелик( 41.605599, 24.573715 )
 • Денивелация: 206 м1960 м - 2166 м
 • Дължина: 3 км
 • Времетраене: 1:00 часа
 • Информация: 03.06.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този GPS трак описвам маршрута за изкачване на връх Голям Перелик (2191 м) от хижа Перелик. Преходът до него е един от най-лесните в българските планини, особено ако се касае за планински първенец, какъвто е връх Голям Перелик. От хижата до най-високия връх на Родопите се стига за не повече от час лежерно ходене. Аз лично препоръчвам да се направи от село Стикъл, че поне човек да усети, че качва планина (накрая този маршрут пак се слива с другия). Фактът, че Голям Перелик е военна зона, не го прави особено популярен сред планинарите, но все пак си е първенец и трябва да се иде поне до бариерата.

До хижа Перелик се стига лесно с автомобил. Има отбивка с табела по пътя от село Стойките към Смолян (село Стойките е между Широка лъка и Паморово). Пътят става малко по-тесен, но е идеален. Малко преди хижата, асфалтът преминава в леснопроходим коларски път, който води чак до връх Голям Перелик.

Туристическа маркировка очаквано няма. В този GPS трак в началото на прехода се движим по червената маркировка към хижа Ледницата, която ту се движи по пътя, ту излиза от него, като по едно време ще се отбием от нея. Иначе е най-лесно ако вървим само по коларския път, който стига до военната база без никакви отклонения. Теренът по пътя е каменист, но ако излизате от него по маркировката, ще ви е малко по-меко под краката. Вода няма, но едва ли е нужна, въпреки че през цялото време вървим на открито. Всъщност, има една чешма, но в началото на лятото беше пресъхнала, така че не я включвам.

Започваме по червения маршрут за хижа Ледницата и излизаме на типична за Родопите широка поляна. Пресичаме веднъж-дваж пътя, по едно време тръгваме по него и не след дълго излизаме на малък параклис, край който има беседка и чешмата, която споменах, че не е особено пълноводна. Отсреща вече се вижда и връх Голям Перелик и жълтите куполи на сградите по него. Оттук маркировката продължава през следващата поляна напряко и я следваме, но щом забележим, че скоро тя завива и подсича върха, е време да се запътим към пътя. Ако не сте сигурни къде да отклоните, от параклиса просто я карайте по пътя, покрай Къщата на мечките.

Тръгваме по него и скоро преходът свършва пред бариерата, която ни възпира със заплашителни текстове. И до тук ни стига, разлаяхме кучетата. Все пак успяваме да зърнем най-високата точка на връх Голям Перелик и си оставаме само с този спомен. Местността не е много обзорна, за да видим нещо повече, така че можем да се върнем или да продължим по червения маршрут към хижа Ледницата. Ето и моите преживявания по билото на Родопите.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – хижа Ледницата хижа Перелик – връх Орфей село Стикъл – хижа Перелик село Стикъл – връх Голям Перелик село Солища – село Гела /син, стар маршрут/ село Гела – връх Орфей село Гела – хижа Ледницата

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.