хижа Ледницата – връх Орфей

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Смолян
 • Планина: Родопи
 • Начална точка: х.Ледницата( 41.649736, 24.533851 )
 • Крайна точка: вр.Орфей( 41.627225, 24.542304 )
 • Денивелация: 530 м1658 м - 2188 м
 • Дължина: 3.25 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 27.06.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Хижа Ледницата е може би най-удобният изходен пункт за изкачване на връх Орфей (2188 м) в Родопите и в този GPS трак ще опиша него. Преходът оттук се движи по международния туристически маршрут Е-8 (Рила-Родопи в българската част) и трудно може човек да се обърка. Не е много дълъг, но пък за сметка на това е с доста сериозен постоянен наклон. Връх Орфей е вторият по височина връх в планината (само с 3 метра по-нисък от връх Голям Перелик (2191 м)) и отстои само на няколкостотин метра от основния маршрут по билото на Родопите към хижа Перелик, което го прави предпочитам за изкачване. Ще вметна, че можете да го срещнете с доста други имена, най-популярни от които са Карлъка, Широколъшки снежник и Шилестата чука.

До хижа Ледницата най-лесно се стига по черен път от село Гела, който е проходим само с офроуд автомобил. Разбира се и по червения туристически маршрут Е-8, идващ от село Мугла. Маркировката до подножието на връх Орфей е перфектна и само трябва да се отклоните по ясна немаркирана пътека, за да достигнете до него. Теренът е почвен, със сериозен наклон, но без никакви опасности. Вода има малко след средата на маршрута, край параклиса „Св. св. Петър и Павел“. Добра новина е, че почти целият преход се движи през гората и само накрая е открито, което го прави сравнително приятен за лятото.

От хижа Ледницата тръгват няколко разклона – левият е за село Гела, десният слиза към пътя Смолян/Пампорово-Девин, а по средния се стига до село Мугла. Ние хващаме средния и буквално веднага излизаме от него вляво по пътека, която започва изкачване през гората. Рязкото повишаване на наклона ни задъхва, докато регулираме дишането и постепенно влизаме в ритъм. Скоро излизаме на черен път (този за Мугла, само че по отклонението му към Гела). Внимавайте да не тръгнете по него. Точно насреща пътеката продължава през гората, затова само го пресичаме. Продължаваме изкачването през гората и скоро срещаме първите желони от зимната маркировка.

Около час и половина след началото преходът излиза за малко на открито – типична за Родопите обширна високопланинска ливада, осеяна с растителност и билки. Ето че и връх Орфей вече се вижда ясно пред нас. Вляво от пътеката, леко надолу по поляната, се намира параклисът „Св. св. Петър и Павел“, а на метри от него има изградена чешма. Тук е кръстопътят с маршрута на синята туристическа маркировка, която наляво покрай параклиса слиза към село Гела, а надясно върви към село Мугла.

Ние сме по туристическия маршрут направо и отново навлизаме в гората за известно време. След това минаваме по още една планинска ливада, за да навлезем за последен път в гората. Излизаме от нея и вече сме се изкачили до една от най-високите части от родопското било. Постепенно иззад съседното възвишение се подава връх Орфей. Стигаме до тънка но ясноразличима пътека, която води до него.

Там гледката е неповторима. Във всички посоки, докъдето стига поглед, се ширят безкрайните вълни на Родопите – прекрасен завършек на този преход. От едната страна са зелените хълмове, върху които са разположение селата Гела, Стикъл и Солища, на фона на връх Снежанка. На изток ясно се вижда връх Перелик. На запад е град Девин. На юг се различава нещо високо в Гърция, което според мен е планина Боздаг, по форма и местоположение.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Гела – хижа Ледницата село Гела – връх Орфей село Солища – село Гела /син, стар маршрут/ село Стикъл – хижа Перелик село Стикъл – връх Голям Перелик Село Широка лъка хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – връх Орфей

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.