хижа Перелик – връх Орфей

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Смолян
 • Планина: Родопи
 • Начална точка: х.Перелик( 41.610019, 24.596162 )
 • Крайна точка: вр.Орфей( 41.627225, 24.542304 )
 • Денивелация: 228 м1960 м - 2188 м
 • Дължина: 7.5 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 03.06.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от хижа Перелик до връх Орфей (2188 м) е една доста приятна авантюра по билото на Родопите. Преходът не е никак труден и единствено дължината му може да спре по-слабо физически подготвените. За целия маршрут по този GPS трак имаме едва две изкачвания, които също не са нещо особено. Връх Орфей е втори по височина в Родопите и може да го срещнете с доста други имена, най-популярни сред които са Карлъка, Широколъшки снежник и Шилестата чука. Интересното е, че той е най-високата точка, до която може да стигнете в планината, тъй като първенецът връх Голям Перелик (2191 м) е военна зона и е затворен за изкачвания.

До хижа Перелик се стига по хубав асфалтов път, който се отделя от главния път село Стойките – град Смолян. Към края вече преминава в коларски път, който обаче също е леснопроходим с всякакъв тип автомобил. Преходът по билото е част от европейския туристически маршрут Е-8 (Рила-Родопи в българската част) и се следва перфектна червена маркировка към хижа Ледницата, като само последните двестатина-триста метра от изкачването са без такава. Вода има непосредствено преди връх Орфей. Теренът почти през цялото време е почвен и върви на открито, затова в жежки летни дни е хубаво да се стартира рано-рано. Опасни участъци няма.

Тръгваме от хижа Перелик по широка поляна, успоредно на коларския път. Няколко пъти ту излизаме, ту се качваме на него. Скоро сме край параклис с беседка и пресъхнала чешма. Тук пътят продължава към връх Голям Перелик, който се вижда отсреща, докато ние следваме коловата маркировка надолу по моравата. Слизаме до поточе, което прекосяваме и започваме едно от двете изкачвания, докато стигнем до билото. Няма никакви проблеми тук.

За съжаление минавах този преход в дъжд и мъгла, затова няма да мога да опиша какво точно има и се вижда по билната пътека, но важно нещо, което мога да заявя, е, че пътеката се следи много лесно дори при малка видимост. Само при Разклон 2 има една подвеждаща стрелка, образувана с камъни на земята, която сочи леко вляво, при положение че туристическата табела сочи леко вдясно. Тук човек може да се замисли дали няма нещо объркано, затова да са изрисували тази стрелка. Но, не, тя просто сочи накъде тръгва синият туристически маршрут, който води до долината на Мугленска река, до главния път за село Мугла.

Малко по-късно се стига до подножието на връх Орфей, където има табела за единствената вода по пътя. Тя е на петдесетина метра надолу от пътеката. След нея започва второто изкачване, което достига до самия връх. Само ще поясня, че след първата част от това изкачване се излиза от червената маркировка по пътека. Предполагам, в ясно време се вижда най-високата точка.

Тук се открива типичната за Родопите гледка от хиляди вълнисти върхове във всички посоки, докъдето ти стига погледа. Гледката надолу е към селата Гела, Стикъл и Солища, разположени на обширни зелени хълмове, а зад тях е връх Снежанка и нейната кула. Оттук виждаме и връх Голям Перелик от едната страна, град Девин от другата, а в далечината на югозапад се различава, по мое мнение, планината Боздаг в Гърция. От връх Орфей има много възможности за продължение на прехода. Може да слезем към хижа Ледницата, към село Мугла или към село Гела и Широка лъка.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Перелик – хижа Ледницата хижа Перелик – връх Голям Перелик хижа Перелик – връх Орфей село Стикъл – хижа Перелик село Стикъл – връх Голям Перелик село Солища – село Гела /син, стар маршрут/ село Гела – връх Орфей село Гела – хижа Ледницата

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.