село Стикъл – хижа Перелик

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Смолян
 • Планина: Родопи
 • Начална точка: с.Стикъл( 41.640382, 24.580758 )
 • Крайна точка: х.Перелик( 41.610343, 24.596014 )
 • Денивелация: 590 м1379 м - 1969 м
 • Дължина: 7.5 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 03.08.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Като цяло маршрутът от село Стикъл до хижа Перелик почти се припокрива с маршрута до връх Голям Перелик, или по-точно обратното – този до Голям Перелик е удължение на този до хижата. Затова няма да влизам в подробности, които по желание можете да прочетете тук.

До селото се стига по перфектен асфалтов път от село Широка лъка. От тук до хижата стига по приятен туристически маршрут червена маркировка, която се слива със зелена. Има чешми в селото и край параклиса. По-голямата част от прехода се движи по коларски път, след него няколкостотин метра асфалт, след което тръгва горска пътека с по-голям наклон. Опасности няма, освен ако не си ги създадете сами. На места има паднали дървета, а с напредване на лятото по някои участъци тревите и копривата са по-високи.

Пътят, който тръгва зад кметството, прави голяма обиколка по отсрещния хребет, а от него се откриват страхотни панорами. Достига се до заслона, изграден от дядо Спас – местен овцевъд и пастир. До заслона са неговите кошари, а пътят ни минава точно покрай тях. След заслона, пътят се разделя на три, като ние следваме средния ръкав, покрай кошарата, който единствен тръгва нагоре, покрай Турлата. Това е най-скучната и монотонна част от маршрута, докато не излезем на параклиса „Св. св. Константин и Елена“, който се пада точно зад Турлата, която подсякохме с пътя. След манастирчето има малко по-объркващ кръстопът, по който тръгваме наляво и после веднага вдясно (но дори да продължим по пътя, ще излезем на същото място). Оттам качваме още малко денивелация по коларски пътища и излизаме на асфалтов път. Поемаме наляво по него и след няколкостотин метра той прави завой край едно поточе, където гледаме вдясно за горската пътека.

Тръгваме нагоре по нея и наклонът тук чувствително се увеличава. Но пък е най-приятната част от прехода. Бързо набираме височина, поглеждаме назад, за да видим отново Турлата, този път от още по-различен ъгъл. Пътеката се вие по склона, преминава през един мочурлив участък от около трийсетина метра, където може да поцопаме. Оттам още известно изкачване и излизаме на обширна високопланинска ливада, типична за Родопите. Тук наклонът отново намалява, за да стане почти водоравен, вероятно да се насладим на вълшебната родопска картина.

В този GPS трак без да искам пропуснах отбивката на червената маркировка, която води директно до хижа Перелик, и удължих маршрута с няколкостотин метра. Стигнах до коларския път и оттам свих към хижата, която се вижда сред борчетата вляво. Оттук има много възможности за продължение на прехода – към хижа Студенец и Пампорово, изкачване на връх Перелик, а може и преход по билото до връх Орфей и след това към хижа Ледницата, към село Мугла или към село Гела.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Стикъл – връх Голям Перелик село Солища – село Гела /син, стар маршрут/ село Гела – връх Орфей село Гела – хижа Ледницата хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – хижа Ледницата хижа Перелик – връх Голям Перелик

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.