село Стикъл – хижа Перелик

Поради влизане в сила на новите правила за използване на Google Maps, може да има проблем с картата. Молим да ни извините, работим по отстраняването на проблема. Благодарим!

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Смолян
 • Планина: Родопи
 • Начална точка: с.Стикъл( 41.640382, 24.580758 )
 • Крайна точка: х.Перелик( 41.610343, 24.596014 )
 • Денивелация: 590 м1379 м - 1969 м
 • Дължина: 7.5 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 03.06.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Като цяло маршрутът от село Стикъл до хижа Перелик почти се припокрива с маршрута до връх Голям Перелик, или по-точно обратното – този до Голям Перелик е удължение на този до хижата. Затова няма да влизам в подробности, които по желание можете да прочетете тук.

До селото се стига по перфектен асфалтов път от село Широка лъка. От тук до хижата стига добре поддържан туристически маршрут с хубава маркировка – червена, която се слива със зелена. Има чешми в селото и край параклиса. По-голямата част от прехода се движи по коларски път, след него няколкостотин метра асфалт, след което тръгва горска пътека с по-голям наклон. Опасности няма, освен ако не си ги създадете сами.

Пътят, който тръгва зад кметството, прави голяма обиколка по отсрещния хребет, а от него се откриват страхотни панорами. Достига се до заслона, изграден от дядо Спас – местен овцевъд и пастир. До заслона са неговите кошари, а пътят ни минава точно покрай тях. След заслона, пътят се разделя на три, като ние следваме средния ръкав, покрай кошарата, който единствен тръгва нагоре, покрай Турлата. Това е най-скучната и монотонна част от маршрута, докато не излезем на параклиса „Св. св. Константин и Елена“, който се пада точно зад Турлата, която подсякохме с пътя. След манастирчето има малко по-объркващ кръстопът, по който тръгваме наляво и после веднага вдясно (но дори да продължим по пътя, ще излезем на същото място). Оттам качваме още малко денивелация по коларски пътища и излизаме на асфалтов път. Поемаме наляво по него и след няколкостотин метра той прави завой край едно поточе, където гледаме вдясно за горската пътека.

Тръгваме нагоре по нея и наклонът тук чувствително се увеличава. Но пък е най-приятната част от прехода. Бързо набираме височина, поглеждаме назад, за да видим отново Турлата, този път от още по-различен ъгъл. Пътеката се вие по склона, преминава през един мочурлив участък от около трийсетина метра, където може да поцопаме. Оттам още известно изкачване и излизаме на обширна високопланинска ливада, типична за Родопите. Тук наклонът отново намалява, за да стане почти водоравен, вероятно да се насладим на вълшебната родопска картина.

В този GPS трак без да искам пропуснах отбивката на червената маркировка, която води директно до хижа Перелик, и удължих маршрута с няколкостотин метра. Стигнах до коларския път и оттам свих към хижата, която се вижда сред борчетата вляво. Оттук има много възможности за продължение на прехода – към хижа Студенец и Пампорово, изкачване на връх Перелик, а може и преход по билото до връх Орфей и след това към хижа Ледницата, към село Мугла или към село Гела.

Места наоколо, които да посетите

село Стикъл – връх Голям Перелик село Солища – село Гела /син, стар маршрут/ село Гела – хижа Ледницата село Гела – връх Орфей х.Голям Перелик – вр.Орфей хижа Перелик – връх Голям Перелик хижа Перелик – връх Орфей хижа Перелик – хижа Ледницата

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.