Екопътека „Марина река“

 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Бургас
 • Планина: Странджа
 • Начална точка: м. Марина река( 42.117747, 27.766363 )
 • Крайна точка: м. Марина река( 42.105868, 27.765397 )
 • Денивелация: 104 м154 м - 258 м
 • Дължина: 3.5 км
 • Времетраене: 1 часа
 • Информация: 10.06.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Марина река“ беше нашумяла от известно време, затова реших да отида и да проверя на какво се дължи популярността ѝ. Няколко години след първия път я повторих, заедно с четиригодишния си син. Тя е идеална за деца, като освен лека и кратка, е много образователна.

По-долу ще опиша впечатленията си, но това, което мога да кажа отсега е, че си струва всяка извървяна минута по нея. Маршрутът е кратък, но за да ви плени изцяло, трябва да го удължите малко и да пообиколите, както съм направил в този трак. Аз си мисля, че самата природа ще ви подтиква да го правите, дори да не сте решили, тъй като при мен се получи точно така. Най-подходящото време за обикалянето е през месец май и по-долу ще обясня защо.

Екопътека „Марина река“ достига до „класната стая сред природата“, докъдето не би трябвало да ви отнеме повече от половин час по надолнище. И това с прочитането на всяко от многото информационни табла. От тях ще се запознаете с различните групи обитатели на местността, растителните видове, които виреят наоколо, както и друга интересна информация, свързана с околната среда.

След класната стая обиколката е по ваша преценка. Аз направих едно кръгче покрай реката, което е най-живописната част от всичко. Там усещането е като в тропическа гора. Доста по-различно от горски пътеки в други планини – нещо присъщо за Странджа. Релефът край реката е много разнообразен, а безспорно атракцията на прехода е странджанската зеленика. Тя е навсякъде по протежението на екопътека „Марина река“ и цъфти през месец май. Затова писах по-горе, че това е най-подходящото време за изминаване. Дори да го изпуснете, не значи, че е по-малко приятно. Лъскаво-зелените листа на зелениката придават много голям колорит на заобикалящата ни природа и се задържат дълго време.

По екопътека „Марина река“

И сега по-описателно за маршрута – започва от главния път Царево – Малко Търново, на около 12 км от Царево. Има една табела и малко уширение за паркиране, откъдето тръгва горски път. Той слиза надолу в продължение на почти километър по добра синя маркировка. Тя свършва край „класната стая“, на нещо като поляна, но не открита – просто е широко пространство с дървета на рядко и две информационни табели. От нея се забелязва пътека, която слиза още надолу – до самата Марина река, която представлява не особено пълноводно планинско поточе. По неговото корито може да се върви.

Та, пътеката слиза до нещо като брод, който лесно прекосих, и продължава от другата, източна страна на Марина река, по нейното поречие. Въпреки че времето ме притискаше, вървях и вървях навътре из Странджа. Бях пленен от тази „малка българска джунгла“ и не исках да се връщам. Не знам дали имаше пътека, но на мен ми се струваше, че все ще намирам такава. При Разклон 2 се преминава отново на западния бряг по малък брод.

Продължих още известно време, но все пак разума в един момент надделя и тръгнах обратно. При Разклон 2 не се връщам отново от другата страна, а продължавам от същата, която малко по малко се изкачва и свива наляво. Основното място, където може да се объркате е при Разклон 3. Широкият път продължава нагоре, но трябва да се прекоси един улей. В противен случай стигаме до избледняване на пътеката и място, където можем да се залутаме и да излезем на главния път, но доста далеч от паркираната кола. Така че пресичаме улея и продължаваме прехода малко надолу. На места минаваме през гъста зеленика, докато най-накрая излезем на пътеката, по която слязохме. Оттам, по познатия маршрут обратно, се връщаме до началото на екопътека „Марина река“, но този път по нагорнище.

Къде да продължим в Странджа?

Ако желаете продължение на деня из Странджа, наблизо има два маршрута. По-лекият е от село Българи до село Кости през местността Дядо Вълчо. Другият, също лек, но доста по-див и непредвидим е пак от Българи до Кости, но през местността Припора. По-надалеч, край Малко Търново, има още няколко възможности: до странджанския първенец връх Голямо Градище, до светилището Мишкова нива или екопътека „Пътят на ясния месец“.

Къде да отседнем близо до екопътека „Марина река“?

Екопътеката е много близо до Царево. Tова дава много възможности за отсядане. Аз лично съм отсядал в хотел Зебра, който е на много хубаво място, и мога да го препоръчам.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Българи – местност Дядо Вълчо – село Кости село Кости – местност Припора – село Българи Общински исторически музей – гр. Царево Историческа местност „Петрова нива“ село Стоилово – водопад Докузак Исторически музей “Проф. Александър Фол” – Малко Търново местност Градището – местност Мишкова нива местност Градището – връх Голямо Градище

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.