Екопътека „Марина река“

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Екопътеки
 • Сезон:
 • Област: Бургас
 • Планина: Странджа
 • Начална точка: м.Марина река( 42.117747, 27.766363 )
 • Крайна точка: м.Марина река( 42.105868, 27.765397 )
 • Денивелация: 104 м154 м - 258 м
 • Дължина: 3.5 км
 • Времетраене: 1 часа
 • Информация: 03.06.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека Марина река, нашумя от известно време, затова решихме да отидем и да проверим на какво се дължи популярността й. Ще опишем по-долу впечатленията си, но това, което можем да кажем от сега е, че си струва всяка извървяна минута по нея. Маршрутът е кратък, но, за да ви плени изцяло, трябва да го удължите малко и да пообиколите, както сме направили в този трак. А ние мислим, че самата природа ще ви подтиква да го правите, дори да не сте решили, тъй като при нас се получи точно така. Най-подходящото време за обикалянето е през май месец и по-долу ще обясним защо.

Екопътеката достига до „класната стая сред природата“, докъдето не би трябвало да ви отнеме повече от половин час по надолнище и то с прочитането на всяко от многото информационни табла. От тях ще се запознаете с различните групи обитатели на местността, растителните видове, които виреят наоколо, както и друга интересна информация, свързана с околната среда.

След класната стая обиколката е по наша преценка. Ние направихме едно кръгче покрай реката, което е най-живописната част от всичко. Там усещането е като в тропическа гора. Доста по-различно от горски пътеки в други планини – нещо присъщо за Странджа. Релефът край реката е много разнообразен, а безспорно атракцията на прехода е странджанската зеленика. Тя е навсякъде по поречието на Марина река и цъфти през месец май. Затова писахме по-горе, че това е най-подходящото време за идване тук. Дори да го изпуснете, не значи, че е по-малко приятно. Лъскаво-зелените листа на зелениката придават много голям колорит на заобикалящата ни природа и се задържат дълго време.

И сега по-описателно за маршрута – започва от главния път Царево – Малко Търново, на около 12 км от Царево. Има една табела и малко уширение за паркиране, откъдето тръгва горски път. Той слиза надолу в продължение на почти километър по добра синя маркировка. Тя свършва край „класната стая“, на нещо като поляна, но не открита – просто е широко пространство с дървета на рядко и две информационни табели. От нея се забелязва пътека, която слиза още надолу – до самата река, която представлява не особено пълноводно планинско поточе. По неговото корито може да се върви и ако носихме хубава техника, щяха да се получат доста хубави кадри.

Та, пътеката слиза до нещо като брод, който лесно прекосяваме и продължава от другата, източна страна на Марина река, по нейното поречие. Въпреки че времето ни притискаше, вървяхме и вървяхме навътре из Странджа. Бяхме пленени от тази „малка българска джунгла“ и не искахме да се връщаме. Не знаем дали имаше пътека, но на нас ни се струваше, че все ще намираме такава. При Разклон 2 се преминава отново на западния бряг по малък брод.

Продължихме още известно време, но все пак разума в един момент надделя и тръгнахме обратно. При Разклон 2 не се връщаме отново от другата страна, а този път продължаваме от същата, която малко по малко се изкачва и свива наляво. Основното място, където може да се объркате е при Разклон 3. Широкия път продължава нагоре, а ние трябва да прекосим един улей, по който понякога може и да е текла вода. В противен случай, ще стигнем до избледняване на пътеката и място, където можем да се залутаме и да излезем на главния път, но доста далеч от паркираната кола. Така че пресичаме улея и продължаваме прехода малко надолу, на места минавайки през гъста зеленика, докато най-накрая излезем на пътеката, по която слязохме първоначално до реката. Оттам, по познатия маршрут обратно, се връщаме до началото на екопътеката, но този път по нагорнище.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

с.Българи – м.Дядо Вълчо – с.Кости с.Кости – м.Припора – с.Българи Общински исторически музей – гр. Царево Историческа местност „Петрова нива“ с.Стоилово – вод.Докузак Исторически музей “Проф. Александър Фол” – Малко Търново местност Градището – местност Мишкова нива местност Градището – връх Голямо Градище

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.