Слагат входни такси на Мусала, Кончето и Седемте рилски езера! 1-ви АПРИЛ!

КПП-та и високи входни такси на Мусала, Кончето и Седемте езера ще борят пишмaнтуристите

Само преди няколко дни, на 28 март, в Народното събрание беше приет нов „Закон за опазване на богатството в природата“, предложен от Министерството на туризма. Законът влиза в сила от 01.05.2017 г. с решение № РД-НК-244 и цели да съхрани природните дадености в България, които са сериозно застрашени от липса на приходи. В първата фаза на прилагането на закона ще попаднат връх Мусала, седловината Кончето и Седемте рилски езера, а ако това помогне, ще се добавят други такива като връх Вихрен, връх Ботев, връх Мальовица и Тевно езеро.

Това ще стане с изграждането на контролно пропускателни пунктове непосредствено преди обектите и слагането на баснословни входни такси, които да връщат пишмантуристите. По този начин планината щяла да остане за истинските планинари – тези, които могат да преминат по сложните туристически маршрути, защото те нямало да бъдат затворени.

Въпреки че синдикатите са на мнение, че едно спиране на лифтовете като начало би намалило сериозно туристическия поток, от Парламента решиха не само да ги запазят, но и да пуснат държавни поръчки за изграждане на пропускателна система като по летищата. Дори се похвалиха, че детекторите ще бъдат последен писък на технологията и ще засичат неекологични материали като торбички, пластмасови бутилки и дори обелки от кренвирши.

Според депутатите, целта е детекторите да респектират и да спрат туристите да замърсяват природата, но за всички е ясно, че това е поредната нечиста държавна схема, в интерес на нечия олигархична структура. Вижте на какви улики се натъкнаха последните разследвания:

 • Една апетитна държавна поръчка за милиони, които ще влязат в нечий джоб, който на всичкото отгоре ще събира и високите входни такси – двойна печалба е по-добре от единична печалба!
 • Веднага се вижда и връзката хартиения бизнес. Колко сандвичи ще се увиват в хартиени пликчета на място, когато детекторът засече, че са обвити с в найлонови торбички? Понеже са ЕКО и си в планината, хоп – 50 стотинки бройката. Средно по 5-10 сандвича на човек, какво прави? Много пари!
 • А къде ще отиде всичката тази пластмаса и обелки от кренвирши? Разбира се, че при фирмите за разделно събиране на отпадъци. За да не ги хрантутим, трябва да си подготвяме кренвиршите от вкъщи.
 • Открива се и нишата с планинските водачи на чуждестранни групи. Те взели, че не казали за таксите и като стигнат контролата „Олее, ама те явно онзи ден са го сложили. Миналата седмица го нямаше“. А те туристите дошли чак от чужбина, няма да се връщат я.

ВИЖТЕ КАКВИ ЩЕ БЪДАТ ТАКСИТЕ И ДОСТЪПЪТ ДО ВСЕКИ ОБЕКТ:

Връх Мусала

Мусала, погледната от Малка Мусала
Връх Мусала

Входна такса: 292.5 лв.

Къде ще са детекторите? Обсъждат се два варианта за първия детектор – малко след хижа Ястребец, още в началото на класическия туристически маршрут, или след заслон Ледено езеро, където пътеката се стеснява нагоре. Слуховете са, че ще направят някаква схема с хижа Мусала, която и без това си дере без да жали.

Другият детектор ще е малко преди върха, от южната му страна – там където се сливат маршрутите от хижа Марица и хижа Грънчар. На този вход щяло да бъде на половин цена, защото пътят е по-дълъг и предполага нощувка в някоя хижа.

Хубавото тук е, че по Мусаленския венец нямало да слагат машинки, за да стимулират хората да станат истински планинари и да не изкачват Мусала за по кафе.

Кончето

Изглед от Вихрен към Кончето
Кончето, погледнато от Вихрен

Входна такса: 444 лв.

Къде ще са детекторите? Южният вход ще бъде на широката част на Премката, от страната на връх Кутело, точно след разклона, където се събират туристическите маршрути от връх Вихрен и от хижа Бъндерица през Казаните. Ако след време затворят и връх Вихрен, обмислят този детектор да слезе до заслон Казана.

Северния вход ще бъде точно под връх Баюви дупки, за да не се стига до заслон Кончето, който се очаква след време да бъде превърнат в семеен хотел, гостите на който ще минават без такса. По този начин истинските планинари ще имат възможност за безплатно преминаване до Кончето през самите Баюви дупки и Котешкия чал.

Освен това, с високата входна такса се цели привличането на клиенти от високите прослойки. Според Министерството, тази дестинация сега е посещавана само от ниската класа, съдейки по облеклото – анцузи, шушлякови якета и спортни обувки. Нито един костюм или поне риза! Очаква се цените на тази туристическа дестинация бързо да повишат популярността сред маститите столични бизнесмени, които обаче ще са поставени пред задачата да свалят половинките си от токчетата.

Седемте рилски езера

Седемте рилски езера
Седемте рилски езера

Входна такса: 77 лв.

Къде ще са детекторите? Тук от министерството обмислят да се опъне мрежа като тази на границата с Турция, защото гратисчиите лесно могат да заобиколят пунктовете, поради лесния терен. Ако това стане, се предвиждат три КПП-та пред хижа Рилски езера и по едно на туристическите маршрути от хижа Ловна и хижа Скакавица. Специално на Седемте езера ще се следи и за обувки с токчета, които ще бъдат изземани, за да не се излагаме пред чужденците.

Ако все още има някой, който не се съмнява в достоверността на статията:

Честит 1-ви април.

3 Коментари

  • От Албена Георгиева
  • 1 април 2017
  • Отговор

  Луди хора -само гледат как да вземат парите на хората.
  Хубавото е, че е 1-ви април.

 1. ''Само преди няколко дни, на 28 март, в Народното събрание беше приет нов „Закон за опазване на богатството в природата“, предложен от Министерството на туризма.''
  Дали не са го ;;приели'' в някой ресторант,защото Народно събрание-няма?

 2. Няма нищо нередно да има входни такси в националните паркове. Важно е след това ние да се интересуваме за какво се харчат така генерираните приходи. Аз лично се надявам част от тази шега да стане реалност.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.