ЦПШ Мальовица – връх Мальовица

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: ЦПШ Мальовица( 42.210816, 23.387466 )
 • Крайна точка: вр.Мальовица( 42.173852, 23.363056 )
 • Денивелация: 1006 м1723 м - 2729 м
 • Дължина: 6.5 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 04.10.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на връх Мальовица в Рила от ЦПШ Мальовица (Централна планинска школа в местността Меча поляна) е най-популярният до този красавец. Върхът е задължителен за всеки планинар, а преходът до него е много разнообразен и живописен. ЦПШ Мальовица е най-удобният изходен пункт за връх Мальовица, до който се стига с кола. С този GPS трак ще дам подробно описание за изкачването.

Ако кажем, че изкачването на връх Мальовица не е трудно, ще излъжем. На места наклонът е доста голям, а сравнително малкото разстояние, за което преодоляваме 1000 метра денивелация, говори достатъчно. Все пак разбираме, че усилията си струват, когато накрая погледнем надолу.

Най-важното за маршрута от ЦПШ Мальовица до връх Мальовица

 • Началната точка е ЦПШ Мальовица, до където се стига с автомобил. Има няколко платени паркинга, а местата за свободно паркиране бързо се изчерпват.
 • Маркировката до връх Мальовица е отлична. До хижа Мальовица е син цвят. След това до Втора тераса (разклона за заслон БАК) е син и червен. Оттам до върха е само червен.
 • Питейна вода има на няколко места до хижа Мальовица, след което разчитаме само на потоците до Еленино езеро.
 • Теренът е предимно каменист.
 • Открит/сенчест – първите 30-40 минути се върви през гора, след което маршрутът върви изцяло на открито.
 • Опасен участък има само на едно място, преди връх Мальовица, където трябва да се заобиколи канара по тясна пътека над голяма пропаст. По-скоро би била проблем за хора със сериозен страх от височини. Въпреки това, по мое мнение, е напълно преодолима при внимателно преминаване. Иначе преди билото има по-стръмни места, където трябва да се внимава за подхлъзване.
 • Имайте предвид, че снегът се задържа дълго и на късна пролет може още да не е проходимо или нивото на Мальовишка река да е твърде високо. Ако решите да идвате зимата, трябва да знаете, че долината е лавиноопасна.

Можем да разделим маршрута от ЦПШ Мальовица до връх Мальовица на няколко почти равни като време части:

 • От ЦПШ до хижа Мальовица.
 • От хижа Мальовица до Втора тераса.
 • От Втора тераса до Еленино езеро.
 • От Еленино езеро до връх Мальовица.

От ЦПШ до хижа Мальовица

Първата част от прехода е от Меча поляна край ЦПШ до хижа Мальовица. Това е най-лесният участък, който вземаме за по-малко от час и едва ли можем да наречем планинско изкачване. Пътеката е доста широка и ясна. През голяма част се движи през гората. Маркировката по нея е синя. Като дължина е почти 3 км. Колкото повече повишаваме надморската височина, толкова повече се оголва пътеката и гледките срещу нас стават все по-величествени. По този участък има две чешми и една на самата хижа. До тук сме за малко повече от час.

От хижа Мальовица до Втора тераса

От хижа Мальовица до връх Мальовица започва същинският преход. Първоначално синята маркировка се движи успоредно с червената и е така до разклона за заслон БАК и връх Орловец на Втора тераса. Ние следим червената, защото тя достига до връх Мальовица. По пътя има две, тъй наречени тераси, които може изобщо да не различите. Пътеката криволичи и на няколко места прекосява Мальовишка река. Ако идвате в самото начало на лятото, е препоръчително да бъдете с непромокаеми високи обувки, защото нивото на реката може да е високо.

До Втора тераса наклонът все още е приемлив и като сметнем живописната природа на тази част от Рила планина, това е една от най-приятните части. Ще познаете, когато сте стигнали до нея по голямата скала, на която са поставени паметни плочи на някои от най-големите български алпинисти. Общото време от ЦПШ до Втора тераса е около 2 часа.

От Втора тераса до Еленино езеро

Друг признак, че сте минали Втора тераса, е когато започнете да се задъхвате по-сериозно по склона. Оттук насетне изкачването остава само по червената маркировка, а малко след това се появяват жалоните от зимната туристическа маркировка. С течение на маршрута, под краката ни става все по-каменисто. В този участък до Елениното езеро има няколко стръмнини, където е възможно подхлъзване, затова внимавайте. Като изключим това, няма особени опасности. До тук общото време е малко над 3 часа.

От Еленино езеро до връх Мальовица

Еленино езеро е прекрасно място за последна почивка преди финалното изкачване на връх Мальовица. Теренът тук е само камъняк и само нагоре по склона. Постепенно заобикаляме върха, за да достигнем до билото. По-скоро наклонът го прави тежко, отколкото има някакви технически трудности. Веднъж щом минем тази част от маршрута, преходът става песен. От тази гледна точка Мальовица никак не изглежда толкова страшно, отколкото отдолу. Вече виждаме и от другата страна на Мальовишкото било, където различаваме Рилския манастир.

Продължаваме направо, като внимаваме по един участък, където е доста тясно и стръмно. Трябва да се заобиколи една голяма канара. Щом го направим, забравяме за тревогите. С бодра крачка стигаме до един от най-високите върхове на Рила, към който зимната маркировка се отклонява от червената. Общо от ЦПШ Мальовица до връх Мальовица е около 4 часа.

Накъде след изкачването на връх Мальовица?

Тази част от планината е една от най-привлекателните. Ако не смятате да се връщате обратно към ЦПШ имате няколко варианта за продължение по билото:

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро – хижа Мальовица – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Страшното езеро ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица ЦПШ Мальовица – хижа Иван Вазов (по Зелени рид) ЦПШ Мальовица – Мальовишки езера – Еленино езеро – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – връх Камилата – връх Ловница – Купените – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – Петлите – връх Орловец – заслон БАК – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – Йончево езеро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.