ЦПШ Мальовица – връх Мальовица

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: ЦПШ Мальовица( 42.210816, 23.387466 )
 • Крайна точка: вр.Мальовица( 42.173852, 23.363056 )
 • Денивелация: 1006 м1723 м - 2729 м
 • Дължина: 6.5 км
 • Времетраене: 4:00 часа
 • Информация: 16.07.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на връх Мальовица в Рила от ЦПШ Мальовица (Централна планинска школа в местността Меча поляна) е най-популярният до този красавец. Върхът е задължителен за всеки планинар, а преходът до него е много разнообразен и живописен. Често хората бъркат, че с кола се стига до хижа Мальовица и преходът тръгва от там, когато за пръв път търсят информация за маршрута,  и по този начин смятат един час по-малко в посока. Не, с автомобил се стига до ЦПШ Мальовица, а хижата е по-навътре в долината. С този GPS трак ще гледам да дам подробно описание за изкачването.

Ако кажем, че преходът не е труден, ще излъжем. На места наклонът е доста голям, а сравнително малкото разстояние, за което преодоляваме 1000 метра денивелация, говори, че не е от най-леките. Има участъци, където трябва да се внимава за подхлъзвания, а съвсем накрая на билото има едно място, където хора със страх от височини доста ще се замислят. Има няколко места, където в късна пролет и ранно лято има възможност нивото на реката да е по-високо и да се наложи да цопаме, ако изобщо е проходимо. Ако случайно идвате зимата, трябва да знаете, че цялата долина е лавиноопасна.

Вода по маршрута има само до хижа Мальовица, но ако нещо я закъсате, все може да налеете от река Голяма Мальовица, край която се движим през по-голяма част от прехода, до Елениното езеро. През цялото време туристическата маркировка е добра и не се налага да използваме GPS трака. До хижата тя е със син цвят, след това за известно време е син и червен, а след разклона за заслон БАК (Орловец) при Втора тераса остава само червен до върха. През цялото време се движим на открито, а теренът е предимно каменист.

Можем да разделим прехода на няколко почти равни като време части:

 • От ЦПШ до хижа Мальовица.
 • От хижа Мальовица до Втора тераса.
 • От Втора тераса до Еленино езеро.
 • От Еленино езеро до връх Мальовица.

Първата част от прехода е от Мечата поляна край ЦПШ до хижа Мальовица. Това е най-лесния участък, който вземаме за по-малко от час и едва ли можем да наречем изкачване в планина. Пътеката е доста широка и ясна и през голяма част се движи през гората. Маркировката по нея е синя. Като дължина тя е почти 3 км. Колкото повече повишаваме надморската височина, толкова повече се оголва пътеката и все по-величествени стават гледките срещу нас. По този участък има две чешми по пътеката и една на самата хижа.

От хижа Мальовица до връх Мальовица започва същинския преход. Първоначално синята маркировка се слива с червената и е така до разклона за заслон БАК и връх Орловец на Втора тераса. Ние си гледаме червената, защото тя достига до върха. По пътя има две, тъй наречени тераси, които може изобщо да не различите. До тук наклонът все още е приемлив и като сметнем живописната природа на тази част от Рила планина, това е една от най-приятните части.

Ще разберете кога сте минали Втора тераса, когато започнете да се задъхвате по-сериозно по склона. Оттук насетне изкачването остава само по червената маркировка, а малко след това се появяват жалоните от зимната туристическа маркировка. С течение на маршрута, под краката ни става все по-каменисто. В този участък до Елениното езеро има няколко стръмнини, където е възможно подхлъзване, затова внимавайте. Като изключим това, няма особени опасности.

Еленино езеро е прекрасно място за последна почивка преди последната част от изкачването на Мальо. Теренът тук е само камъняк и само нагоре по склона. Постепенно заобикаляме върха, за да достигнем до билото. По-скоро наклонът го прави тежко, отколкото има някакви технически трудности. Веднъж щом минем тази част от маршрута, преходът става песен. От тази гледна точка Мальовица никак не изглежда толкова страшно, колкото отдолу. Само внимаваме в един участък, където е доста тясно и стръмно. Трябва да се заобиколи една голяма канара. Щом го направим, забравяме за тревогите. С бодра крачка стигаме до един от най-високите върхове на Рила, към който зимната маркировка се отклонява от червената.

Тази част от планината е една от най-привлекателните. По пътя по билото, ако погледнем на югозапад ще различим Рилския манастир, докъдето може да слезем след това по синята туристическа маркировка, която се появява около 1.5 км след връх Мальовица. На същия разклон, само че от другата страна на билото са Урдини езера, до които също може да се слезе, но без маркировка. Някой казват, че те са по-красиви и от Седемте рилски езера. Ако на разклона пък продължим направо, ще достигнем именно до циркуса на Седемте езера. Ако не слезем до тях, можем да идем и до хижа Иван Вазов.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

ЦПШ – Йончево езеро – Страшното езеро – хижа Мальовица – ЦПШ ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица – Страшното езеро ЦПШ Мальовица – хижа Мальовица ЦПШ Мальовица – Мальовишки езера – Еленино езеро – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – връх Камилата – връх Ловница – Купените – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – Петлите – връх Орловец – заслон БАК – ЦПШ Мальовица ЦПШ Мальовица – Йончево езеро ЦПШ Мальовица – Йончево езеро – Страшното езеро

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.