Обиколка на Седемте рилски езера

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х. Рилски езера( 42.220133, 23.322119 )
 • Крайна точка: Езерния връх( 42.198622, 23.311125 )
 • Денивелация: 469 м2081 м - 2550 м
 • Дължина: 8 км
 • Времетраене: 5:00 часа
 • Информация: 21.06.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Към този GPS трак ще напиша подробно описание на един от най-популярните туристически маршрути в България – обиколката на Седемте рилски езера. Едва ли е нужно да споменавам, че те са една от най-големите природни (и не само) забележителности в нашата родина и разходката до тях е изключителна. По-скоро ще уточня, че се намират в Северозападния дял на Рила и достъпът до тях е много лесен. Тълпи се стичат всеки хубав уикенд, което влияе пагубно върху езерата, четири от които вече са сериозно заблатени. Но това е въпрос за друга тема.

Как се стига до Седемте рилски езера?

Както споменах достъпът до езерата е лесен – с лифт. До него се стига по асфалтов път от Сапарева баня, която е на час от София). Освен тях, имате възможност да достигнете до Седемте рилски езера по някой от туристическите маршрути от съседни хижи и обекти. Най-популярни са преходите от Зелени Преслап през хижа Скакавица, от хижа Ловна и от хижа Пионерска. Други, сравнително удобни начини за достигане, са от хижа Иван Вазов, от хижа Вада и дори от ЦПШ Мальовица през хижа Мальовица и връх Мальовица, след което по билото до езерата.

Най-важното за маршрута

GPS тракът стартира от хижа Рилски езера, край която се намира горната станция на лифта. Обикновено обиколката се прави обратно на часовниковата стрелка. За по-добро описание, ще разделя туристическия маршрут на четири етапа в тази посока на движението:

 • От хижа Рилски езера до езерото Бъбрека.
 • Изкачване на Езерния връх.
 • Слизане до хижа Седемте езера.
 • Връщане от хижа Седемте езера до хижа Рилски езера.

Общо за обиколката трябват около 5 часа с почивките (но без селфита, снимки и дълги седенки). Всеки етап от прехода отнема горе долу час, освен слизането до хижа Седемте езера, което е малко повече. За добре подготвени физически, времето може да е с час-два по-малко. От туристическа маркировка може и да нямате нужда, предвид върволицата от хора, която се движи по добре утъпканите пътеки. Но все пак ще спомена, че тя доста добра и в различните етапи е в различен цвят, смесвайки червена, жълта и зелена.

Теренът по маршрута е наполовина почвен, наполовина каменист, но от гледна точка на комфорт, препоръчително е да се ходи с обувки с по-дебела подметка. През цялото време се ходи на открито, без никаква сянка. Слънцето в планината е много силно, затова – задължително шапки и силно препоръчително слънцезащитен крем с висок фактор. Много хора страдат, като го пренебрегнат. Водата по маршрута – има чучур по пътеката към Езерния връх и чешма на хижа Седемте езера. Опасностите са от подхлъзване, основно по пътеката към Езерния връх.

Преди описанието, един призив, или по-скоро молба от мен – пазете езерата чисти, не влизайте в тях, не потапяйте крака, не мийте ръце, не плискайте лице! Това можете да правите и вкъщи – за езерата не е благоприятно.

Етап 1: Хижа Рилски езера – езеро Бъбрека

Този участък е най-лесният от цялата обиколка и може да служи като загрявка за следващия етап. По принцип туристическата маркировка е червена по горната пътека на Големия рид, но почти всички вървят по долната. От нея има по-добър поглед към циркуса на Седемте рилски езера, но пък е пренаселена, докато по горната не върви почти никой, освен тези, които идват от хижа Скакавица. Теренът тук е предимно почвен и наклон няма, освен първите метри.

Когато застанем с лице към хижата и с гръб към лифта, вдясно ни се пада пътеката, която тръгва нагоре към рида. Тя плавно завива наляво по него, след около 500 метра наклонът намалява, докато след още толкова не се изравни. Оттам следва водоравно ходене само напред и накрая леко слизане към езерото Бъбрека, което е едно от трите останали с кристална вода езера.

Етап 2: Езеро Бъбрека – Езерния връх

Това е най-тежката част от прехода, но пък и най-благодарната. Ако не изкачите Езерния връх, все едно не сте били на Седемте рилски езера и оставате минус две от тях – Окото и Сълзата, които са по-нагоре по пътеката. Гледката отгоре е като на всички онези снимки, които сте гледали преди да решите да се качите до тях.

Ясно очертана пътека ни води до върха – крайната точка на обиколката. Маркировката в тази отсечка от туристическия маршрут вече е в зелено и жълто. Участъкът е къс, но стръмен. Ако не сте свикнали с физически натоварвания, ще ви се стори тежичко. Този участък е най-каменист и сипест. Пътеката криволичи нагоре, минавайки покрай красиви водоскоци. Тук някъде вдясно е така жадувания от мнозина чучур, където да утолите жаждата и да напълните вода. Малко след това излизаме на езеро Окото – второто незаблатено засега езеро.

Тук пътеката се разклонява, като надясно тръгва синята маркировка към Отовишки връх и хижа Иван Вазов, а ние продължаваме наляво с изкачването до езеро Сълзата. То е най-малкото от всички, но също така кристално като другите две, покрай които минахме. Непосредствено до него е Езерния връх, откъдето се виждат всички останали езера. Няма как човек да не остане известно време тук, защото колкото и комерсиално да е станало, колкото и да жужи от хора това място, гледката наистина е поразителна.

Тук може да си направите бонус преходче до билото по пътеката край Сълзата. Не е никак далеч и не е никак трудно, но пък разходка по него ще отвори много гледки към различни части на Рила.

Етап 3: Слизане до хижа Седемте езера

Време е да слезем от Езерния връх отново до Бъбрека като внимаваме за подхлъзвания, защото наклонът е голям, а теренът – сипест. От Бъбрека хващаме маркираната отново в зелено и жълто пътека надясно, която започва постепенно да слиза по мека почва, която от време на време е примесена с камънаци и прекосява поточета. От дясната ни страна остава езерото Близнака, а отляво е Трилистника, до което трябва да се отбием малко от пътя, за да видим. Постепенно снижаваме, за да минем покрай Рибното езеро, зад което се намира хижа Седемте езера. Край нея има чешма, за тези в нужда.

Ще вметна само, че оттук тръгва пътеката, която изкачва връх Харамията – онзи атрактивен зъбер, който приковава вниманието по целия маршрут и изглежда непристъпен (като застенете с гръб към хижата и лице към Рибното езеро – върхът напред и вляво и пътеката тръгва вляво, покрай езерото). Скоро ще кача описание и на маршрута до него. Ако пък не целите изкачване на Харамията, можете да се разходите край Рибното езеро до кръгът и чешмата на Петър Дънов, което според него е едно от местата с най-голяма енергия в света.

Етап 4: Връщане от хижа Седемте езера до хижа Рилски езера

Преходът приключва с последния етап на обиколката на Седемте рилски езера – между двете хижи в циркуса. Туристическата маркировка тук е в червено и жълто, а теренът е смесен, но предимно каменист. Вдясно ни се пада и последното – Долното езеро. Пътеката криволичи и ту леко изкачва, ту леко слиза, но повечето е слизане. Доста отмаряща е като за край на разходката.

Къде да отседнете край Седемте рилски езера?

Хижи наоколо: С най-удобна локация са хижите в региона. 5-6 са на няколко минутки пеша от лифта. Давам пример с хижа Малка юрта и хижа Ловна. Ако не желаете да използвате лифт, най-удобният изходен пункт е хижа Скакавица.

Паничище: Курортното селище е най-близкото населено място до Седемте рилски езера. По-бюджетните решения са хотел Бендида и хотел Панорама. Други с добри отзиви са хижа Чучулига, вила Ева, вила Ема, хотел Шато, хотел Теменуга и Hunting Residence Lodge.

Сапарева баня: Тук е най-богатият избор от къщи за гости и хотели. От къщи за гости до СПА хотели. Затова няма да изброявам поотделно. Може да видите повечето предложения за настаняване в Сапарева баня тук.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Рилски езера – хижа Седемте езера хижа Рилски езера – вр. Отовишки връх хижа Рилски езера – връх Кабул хижа Седемте езера – връх Харамията хижа Скакавица – Седемте рилски езера Седемте рилски езера местност Зелени Преслап – връх Кабул м.Зелени Преслап – вр.Отовишки връх /през връх Кабул/

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.