село Раянци – връх Конски връх

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Пенкьовска планина
 • Начална точка: с.Раянци( 42.532432, 22.670899 )
 • Крайна точка: вр.Конски връх( 42.550566, 22.654603 )
 • Денивелация: 514 м673 м - 1187 м
 • Дължина: 3 км
 • Времетраене: 1:15 часа
 • Информация: 18.02.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Преходът до Конски връх започва от село Раянци, в близост до град Земен, Пернишка област. Това все още не е официален туристически маршрут, но е най-удобният начин за достигане до най-високия връх на Пенкьовска планина. Пътят до тук е сравнително хубав като за нашите стандарти.

Като цяло преходът е лек и къс и не крие опасности. Наклонът не е чак толкова голям, а теренът е мек почвен. Туристическа маркировка няма, но трудно можете да се изгубите. Почти през цялото време се върви през гора, което ще е добре през лятото. Водоизточници няма, но маршрутът е достатъчно кратък, за да нямате нужда от това.

Тръгваме по широк черен път между къщите, който криволичи нагоре по плавния склон. Той се намира малко преди табелата за края на село Раянци, в западна посока към Трекляно. Малко след първия разклон, на който завиваме надясно, има една дървена стълбица от лявата страна, откъдето започва пряка пътека, която скъсява доста маршрута. Не е проблем да продължите по пътя, защото и той ще ви заведе до горната махала, стига да за не забравите на следващия разклон да тръгнете наляво.

Та, вървим по кратката пътека и когато отново излезем на разклон с главния път, само го пресичаме и продължаваме прехода нагоре, за да скъсим още доста.

Не след дълго се излиза в горната махала, където всъщност има само няколко къщи, но с гледка, на която много планински населени места биха завидяли. Тук се намира и къщата на гостоприемния дядо Стоян, която сама по себе си е най-голямата забележителност по маршрута. Цялата е боядисана в бяло, зелено и червено, а зад портата на двора е окачена табела „Ела, човече, утоли жаждата си, кажи блага дума“. Вероятно ще дотича да ви настигне, като чуе кучето да лае, защото много обича да говори, но рядко има с кого.

Дотук бяхме минали малко повече от километър, а до края на прехода остава още почти 2 км. Може да се наложи да прегазите малко по-висока растителност, но няма особени проблеми. От информацията, която бях намерил, очаквах да е див глиганинг, а то само няколко храста. Нагоре и право нагоре, не след дълго тръгваме по дългото право било и за щастие Конски връх е само на няколкостотин метра по него.

Маршрутът завършва със страхотни гледки във всички посоки. Виждат се както близките Кобилска, Земенска, Рудини, Милевска и Кървав камък, Така и Руй, Чудинска и Осогово. При нас видимостта не беше много голяма и затова не смея да добавя и други – по-далечни.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Добри дол – връх Тичак – обиколен село Добри дол – връх Тичак село Дивля – връх Конски връх село Сушица – връх Бели камък град Земен – връх Тичак село Горни Коритен – връх Бели камък град Земен – водопад Полска Скакавица село Пенкьовци – връх Шильоко

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.