град Земен – връх Тичак

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Земенска планина
 • Начална точка: гр.Земен( 42.485781, 22.746879 )
 • Крайна точка: вр.Тичак( 42.512226, 22.687534 )
 • Денивелация: 690 м589 м - 1279 м
 • Дължина: 10 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 19.03.2016
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този маршрут е най-лесния за изкачването на първенеца на Земенска планина – връх Тичак, въпреки че е 10 км. Дълъг. Това се дължи най-вече на автомобилния път, който ни съпътства през целия път – от долу до самия връх. При нормална подготовка не би трябвало да отнеме повече от два часа. Трябва да се има предвид, че самия Тичак не е достъпен, тъй като се намира във военна зона, но стигаме сравнително близко до него. Туристическа маркировка няма, но тъй като е невъзможно да се изгубите, сме записали 4 точки за маркировка.

Тръгваме от входа на кариерата за вародобив, намираща се в северната част на града, за която се минава под моста на пътя за Земенския манастир. Първоначално настилката е павета. Така продължава известно време, след което преминава на бетон. Пътят криволичи нагоре и бавно набира денивелация. От първите два завоя се разкрива великолепна гледка към Земен и възвишенията в далечината. След това, в продължение на няколко километра, вървим на открито. Пътят преминава в асфалт и постепенно навлиза в гората.

Така вървим около 2 км и отново излизаме на открито, като пред нас вече се извисява Тичак. Продължаваме да вървим по пътя нагоре, като на едно място излизаме за малко от него, просто за разнообразие и да усетим че имаме планина под краката. Минаваме покрай един паметник на загинали партизани, след което отново слизаме на пътя.

Така вървим до върха, където ни посреща голямата бариера на поделението. Внимавайте да не се стреснете от немските овчарки, които пазят в двора, когато разберете, че има дупка в оградата и могат да излязат от там. Поне красивия Рекс беше отвързан и излезе, но нямахме проблеми с него, дали защото войникът беше при нас, дали защото самото куче беше добро.

Така или иначе маршрутът ни свършва до тук. Виждаме върха наблизо, върху който има струпана военна техника, след което поемаме по пътя си до долу. Ако не държим да отиваме към Земен, можем да слезем до село Добри дол по някой от двата маршрута – “маршрут 1” и по-обиколния, но по приятен “маршрут 2”.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Земенския пролом село Добри дол – връх Тичак село Раянци – връх Конски връх село Ракиловци – връх Сирищнишка Рудина – село Сирищник – село Ракиловци гара Скакавица – водопад Полска Скакавица село Сушица – връх Бели камък село Дивля – връх Конски връх Екопътека „Поглед към девет планини“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.