село Ракиловци – връх Сирищнишка Рудина – село Сирищник – село Ракиловци

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Рудини
 • Начална точка: с. Ракиловци( 42.545040, 22.808150 )
 • Крайна точка: с. Ракиловци( 42.545040, 22.808150 )
 • Денивелация: 547 м625 м - 1172 м
 • Дължина: 22 км
 • Времетраене: 6:00 часа
 • Информация: 07.06.2020
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Тръгваме по маршрут към най-високия връх на Рудина планина – връх Сирищнишка Рудина (1172 м). Началната ни точка е село Ракиловци, въпреки че е най-удобно и лесно от село Сирищник. Ще направим прехода по-дълъг и интересен, като минем през върховете Стубел и Бандерата. Tака общата дължина ще надмине 20 км и ще направим пълен кръг. Все пак слизането от Сирищнишка Рудина ще бъде към село Сирищник, след което по пътя ще се върнем до село Ракиловци.

Нивото на трудност е свързано с дължината – при лоша физичестка подготовка и топло време маршрутът би могъл да се окаже много труден. Маркировка – с изключение на участъка, съвпадащ с екопътека „Поглед към девет планини“, маркировка няма. На места и пътека няма. Вода – никъде по маршрута не видяхме вода, като реално не минахме през хижа Джамен и нямам информация за там. В селата със сигурност има вода, на площада на село Ракиловци има чешма със студена вода. Препоръка: въможно е колата да се остави сутринта в село Сирищник и още по хладно да се измине 5-километровият участък до село Ракиловци. Следобед тези 5 км биха били доста неприятни след изминати 15-16 км и яко напичащо слънце.

По маршрута от Ракиловци до връх Сирищнишка Рудина

Отправяме се на запад от центъра на селото по пътя покрай реката. Минаваме покрай църквата, след около двеста метра на разклона продължаваме напред. На следващия разклон можем да хванем черния път към връх Стубел, който е и по-лесен. Ние обаче минаваме направо по дерето, следвайки стар трак, който се оказа не особено актуален. Пътека нямаше и беше доста обрасло. Силно препоръчвам минаване по черния път.

Около 5 км след началото се стига до Т-образен разклон. За почитатели на утъпканите пътеки – препоръчвам завой надясно, пропускане на връх Стубел и директно към хижа Джамен. За почитателите на дивотии – за връх Стубел се тръгва право напред. Тракът се ползва за ориентир. Реално придвижването и на качване, и на слизане, се определя от това къде ви се стори проходимо. На места ползвахме патешко ходене под най-ниските клони на дърветата и храстите, за да можем да се придвижим. Гледките от връх Стубел истински си струват!

След него се върви към хижа Джамен по черен път по билото на планината. Пътеката е водоравна, почти без наклон, затова може да не разберем кога точно сме на връх Бандерата. Маршрутът се спуска към хижата, пресичаме един асфалтов път и се отправяме към първенеца връх Сирищнишка Рудина.

От хижа Джамен до връх Сирищнишка Рудина пъткета съвпада маршрута на екопътека “Поглед към девет планини”. Има дървена колова маркировка, бядисана в червено и бяло и дървена стълбица по най-стръмния участък. И стълбите и коловата маркировка се разпадат, скоро ще бъде опасно за минаване от там. От върха слезнахме по маршрута на екопътеката до доститане на асфалтовия път и от там по него до село Сирищник, през село Ковачевци и до село Ракиловци.  

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Поглед към девет планини“ село Сирищник – връх Сирищнишка Рудина село Планиница – връх Тумба град Земен – връх Тичак село Планиница – връх Тумба – през гората Земенския пролом село Дивля – връх Конски връх село Раянци – връх Конски връх

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.