село Ломница – връх Руй

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с. Ломница( 42.873050, 22.626854 )
 • Крайна точка: вр. Руй( 42.862873, 22.575458 )
 • Денивелация: 970 м736 м - 1706 м
 • Дължина: 7.25 км
 • Времетраене: 3:45 часа
 • Информация: 22.09.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът за изкачване на връх Руй (1706 м) от село Ломница е един от най-популярните за достигане на първенеца на едноименната планина, поради близостта си до Ждрелото на река Ерма (около 2 км). Мога да кажа, че е най-лекият от трите варианта, с леко предимство пред прехода от село Забел. Лятото е сравнително прохладно и се радваме на приятна тиха разходка сред гората. А върхът е панорамен и открива много красоти. Макар по височина да не е в Топ 10 на планините в България, за Руй има печат от кампанията Десетте планински първенци. В Trips Journal може да откриете списък и маршрути до най-високите върхове на всички планини в България.

Най-важното за маршрута за изкачване на връх Руй от Ломница

До село Ломница се стига спокойно с автомобил по асфалтов път от град Трън, както и по пешеходен туристически маршрут от село Банкя. Изкачване на връх Руй от тук е сравнително леко до излизането от гората след хижа Руй, след което става по-стръмно, но е само изморително – напълно безопасно е. Маркировката е червена и добре поддържана.

Има много пресичащи се дърварски пътища, затова е добре да следите внимателно основния път. Той е видимо по-широк от спомагателните пътища за извозване на дървесина. Като цяло е лесно за ориентиране, но за всеки случай си заредете GPS трака, защото има 2-3 места, където е възможно объркване. Важно е да знаем, че се движим само направо през първите около 5 км (~2:15-2:30 часа), където трябва да завием остро наляво (където). Най-добрият ориентир е един рибарник. 150 метра след него е въпросният разклон, където направо се стига до връх Ракитски камък, а наляво са хижа Руй и връх Руй.

Чешма по маршрута има само на хижа Руй. Преди това на места пътят минава покрай коритото на реката, ако нещо го закъсате. Чешмата е в двора и е достъпна, но хижата работи рядко, ако смятате да я използвате за хапване. Основно при заявка на големи групи. Преходът до нея е на сянка, след това още известно време се върви в гора и едва последните 45 мин са на открито. Теренът е почти изцяло почвен – до хижата е черен път, а след това е пътека. В влажни периоди или след дъждове пътят може да е разкалян. Опасни участъци няма. Имайте предвид, че връх Руй е граничен и трябва да предупредите гранична полиция, че ще го изкачвате.

Изкачване от Ломница до хижа Руй

Тръгваме от центъра на село Ломница, който можем да познаем по уширение с една ръждясала спирка и след него трафопост и чешма. На първия разклон завиваме наляво и така докато маршрутът тръгне по черните горски пътища. Оглеждаме се за табелите в селото, които указват посоката. След навлизането в гората внимаваме да следваме широкия дърварски път и гледаме да не хванем някой от ръкавите, излизащи от него.

В началото реката ни се пада от дясната страна. След около 30-40 минути (1.5-2 км) я прекосяваме и до края на долината ни е отляво. Като цяло няма много за описване, засега сме все в гората. В един момент наклонът се увеличава и от лек, става умерен. Около 2:15 часа след началото (~5 км) достигаме до рибарника – неугледна постройка с голям басейн отпред, оградени с мрежа. Малко след това трябва да внимаваме на следващия разклон. Може би той е най-подвеждащ от всички по маршрута, защото направо продължава пътя към връх Ракитски камък (1456 м), а 180 градуса наляво е нашият път за връх Руй. Много лесно може да продължите направо, ако сте се улисали в мисли/разговори.

До 15 минути сме на хижа Руй. Пътеката минава от лявата страна на двора на хижата (от предната част на сградата, има табели), а ако дворът е отворен, може и през него. Там е единствената чешма по маршрута. Важно е да не продължите по черния път от хижа Руй за село Забел, защото ще заобиколите доста. Общо дотук е малко над 2:30 часа.

Изкачване от хижа Руй до връх Руй

Оттук нататък сме по горска пътека. 20-25 минути през гората и постепенно излизаме на открито в подножието на връх Руй. Наклонът започва да се увеличава и не след дълго идва най-тежката част. Изкачването е стръмно и доста задъхващо, но все пак не крие никакви опасности. Преходът от хижа Руй до връх Руй е малко повече от час. Отгоре се открива 360-градусова панорама към България и Сърбия.

Оттук има няколко възможности за продължение ако решим да не се връщаме в село Ломница. Единият вариант е да слезем от връх Руй до село Забел, който е по-щадящ за коленете. Другата възможност е слизане до село Зелениград, което е доста по-стръмно, но все пак безопасно.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ломница – хижа Руй село Ломница – връх Ракитски камик Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ Ждрелото на река Ерма Екопътека „Църквището“ хижа Руй – връх Руй Ждрелото на река Ерма – село Банкя Екопътека „Ябланишко ждрело“

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.