село Ломница – връх Руй

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с. Ломница( 42.873050, 22.626854 )
 • Крайна точка: вр. Руй( 42.862873, 22.575458 )
 • Денивелация: 970 м736 м - 1706 м
 • Дължина: 7.25 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 19.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът за изкачване на връх Руй (1706 м) от село Ломница е един от най-популярните за достигане на първенеца на едноименната планина, поради близостта си до Ждрелото на река Ерма (около 2 км). Мога да кажа, че е най-лекият от трите варианта, с леко предимство пред прехода от село Забел. Лятото е сравнително прохладно и се радваме на приятна тиха разходка сред гората. А върхът е панорамен и открива много красоти. Макар по височина да не е в Топ 10 на планините в България, за Руй има печат от кампанията Десетте планински първенци. В Trips Journal може да откриете списък и маршрути до най-високите върхове на всички планини в България.

Най-важното за маршрута за изкачване на връх Руй от Ломница

До село Ломница се стига спокойно с автомобил по асфалтов път от град Трън, както и по пешеходен туристически маршрут от село Банкя. Изкачване на връх Руй от тук е сравнително леко до излизането от гората след хижа Руй, след което става по-стръмно, но е само изморително – напълно безопасно е. Маркировката е червена и добре поддържана.

Има много пресичащи се дърварски пътища, затова е добре да следите внимателно основния път. Той е видимо по-широк от спомагателните пътища за извозване на дървесина. Като цяло е лесно за ориентиране, но за всеки случай си заредете GPS трака, защото има 2-3 места, където е възможно объркване. Важно е да знаем, че първите около 5 км (~1:30 часа, почти до хижа Руй) се движим покрай река и тя може да ни служи за ориентир.

Чешма по маршрута има само на хижа Руй, но като цяло има доста потоци ако нещо го закъсате. Чешмата е в двора и е достъпна, но хижата работи рядко, ако смятате да я използвате за хапване. Основно при заявка на големи групи. Преходът до нея е на сянка, след нея още известно време се върви в гора и едва последните 30-40 мин са на открито. Теренът е все почвен – до хижата е черен път, а след това е пътека. Добре е да се има предвид, че пролетта в началото на прехода може да е доста кално. Опасни участъци няма. Имайте предвид, че връх Руй е граничен и трябва да предупредите граничните, че ще го изкачвате.

Изкачване от Ломница до хижа Руй

Тръгваме от центъра на село Ломница, който можем да познаем по уширение с една ръждясала спирка и след него трафопост и чешма. На първия разклон завиваме наляво и така само направо докато маршрутът тръгне по черните горски пътища. Оглеждаме се за табелите в селото, които указват посоката. След навлизането в гората внимаваме да следваме широкия дърварски път и гледаме да не хванем някой от ръкавите, излизащи от него, защото ако се улисаме, може по инерция да тръгнем по някой.

Засега реката ни се пада от дясната страна. След около 30-40 минути (1.5-2 км) я прекосяваме и до края на долината ни е отляво. Като цяло няма много за описване, засега сме все в гората. Около час и половина след началото (~5 км) на прехода започваме да се отделяме от долината на реката и малко след това трябва да внимаваме на един разклон. Може би той е най-подвеждащ от всички по маршрута, защото направо продължава пътя към връх Ракитски камък (1456 м), а 180 градуса наляво е нашият път за връх Руй. Много лесно може да продължите направо, ако сте се улисали в мисли/разговори.

До 15 минути сме на хижа Руй. Пътеката минава от лявата страна на двора на хижата (от предната част на сградата, има табели), а ако дворът е отворен, може и през него. Там е единствената чешма по маршрута. Важно е да не продължите по черния път от хижа Руй за село Забел, защото ще заобиколите доста.

Изкачване от хижа Руй до връх Руй

Оттук насетне сме по горска пътека. Половин час през гората и постепенно излизаме на открито в подножието на връх Руй. Наклонът започва да се увеличава и не след дълго идва най-тежката част. Изкачването е стръмно и доста задъхващо, но все пак не крие никакви опасности. Преходът от хижа Руй до връх Руй е около час. Отгоре се открива 360-градусова панорама към България и Сърбия.

Оттук има няколко възможности за продължение ако решим да не се връщаме в село Ломница. Единият вариант е да слезем от връх Руй до село Забел, който е по-щадящ за коленете. Другата възможност е слизане до село Зелениград, което е доста по-стръмно, но все пак безопасно.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ломница – хижа Руй Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ Ждрелото на река Ерма Екопътека „Църквището“ хижа Руй – връх Руй Ждрелото на река Ерма – село Банкя село Забел – хижа Руй село Забел – връх Руй

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.