Маршрут „Големи връх“ – Ерулска планина

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ерулска планина
 • Начална точка: Ерулски манастир( 42.695875, 22.597289 )
 • Крайна точка: с. Горочевци( 42.722046, 22.653911 )
 • Денивелация: 577 м904 м - 1481 м
 • Дължина: 10.5 км
 • Времетраене: 3:45 часа
 • Информация: 13.10.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрут “Големи връх” е съчетание от двата най-популярни маршрута за изкачването на най-високия връх на Ерулска планина – от село Горочевци до Големи връх и от село Ерул до Големи връх. Очакват ви шеметни гледки, тъй като ерулския първенец е един от най-обзорните върхове в цяло Краище и предлага 360-градусова панорама към десетки планини. Посоката на маршрут “Големи връх” е от Горочевци към Ерул, но спокойно може да се мине наобратно. 

Достъпът до село Горочевци е по асфалтов път, чието състояние не е идеално поради дърводобива в региона, но напълно проходимо за всякакви автомобили. Преходът е технически лесен и човек в добро физическо състояние не би имал проблем. Маршрутът е маркиран добре в червен цвят, като единствено преди изкачването на Големи връх има паднала табела и е хубаво да внимавате, да не изпуснете разклона, което ще опиша. Теренът почти през цялото време е почвен, с изключение на малък участък край върха. През по-голямата част от времето се движим на открито, а питейна вода няма (освен в началото), което значи, че е добре да се запасите, особено в горещите летни дни. Опасни участъци няма!

Ще вметна, че в началото минаваме покрай къща с повечко кучета, които не хапят, малки породи са, но доста лаят, което може да не е приятно за някои. Ако сте с автомобил, може да се качите над махалата и да ги пропуснете. Черният път е добър.

По-подробна информация за двете отсечки на маршрут “Големи връх” може да прочетете тук:

От село Горочевци до Големи връх

Изкачването трае около 2:45 часа. Тръгваме от разклона за село Горочевци по черния път, като почти веднага завиваме надясно, преминавайки по един мост. Минаваме махала Ракитов дол, където са въпросните кучета, продължаваме нагоре и около 20-30 минути след началото се оглеждаме за първия по-важен разклон. Маркировката е отлична и ако я следите, няма да има проблем. Оттук започва едно по-изморително изкачване за около половин час. Следва кратка права и още едно изкачване, но по-леко. След това за дълго сме почти без наклон. Скоро излизаме на широк дърварски път. Вървим известно време по него и след едно малко изкачване през гора, се намираме на разклон. Тук пътищата са надясно и направо, а ние трябва да излезем от тях наляво, където виждаме Големи връх. Ще спомена, че сред дърветата вдясно има заслон, където може да отморите и хапнете. До тук преходът е общо по-малко от 2 часа.

Тръгваме по тясна пътека вляво, която постепенно се разширява и започва да личи, че някога е била път. След 15-20 минути излизаме от гората и слизаме надолу под Големи връх. Точно на най-ниската точка трябва да се отделим надясно от черния път. Важно е да не го пропуснем, защото табелата беше паднала, а маркировката е по-нарядко и по камъни на земята. Пък и когато човек се движи по път, механично си го следва.

Оттук насетне е последното изкачване по маршрут “Големи връх”. Тръгваме надясно, както казах, целейки достигане до хребета. Постепенно пътеката клони наляво. Тук теренът става малко каменист и пресечен. Влизаме за кратко в гора, излизаме от другата страна и вече сме близо. Съвсем скоро сме на върха и запечатваме красиви спомени.

От Големи връх до Ерулски манастир

Следва слизането към Ерулски манастир “Света Троица”, което е значително по-кратко – около 1 час. Продължаваме напред от другата страна на Големи връх, където по-стръмната част е през гора. Няма нищо опасно, просто наклонът е по-голям. И е кратко, не повече от 15-20 минути. Слизаме до разклон на черни пътища, край който има един фургон, чиято роля е на заслон. Надясно се слиза до село Душинци, а ние сме наляво към село Ерул.

Спускаме се съвсем плавно и след още двайсетина минути сме на нов разклон направо и надясно. Тръгваме надясно и след още десетина минути стигаме до нов разклон пред обширни поляни. Помня, че отляво се падаше електропреносната мрежа и ние хващаме левия път, който минава под нея. Последни десетина минути и сме на входа на Ерулския манастир “Света Троица”, където завършва маршрут “Големи връх”.

Маршрут „Големи връх“ наобратно от Ерул към Горочевци

Накратко ще кажа най-важното за маршрут „Големи връх“ ако решите да го правите в посока от село Ерул към село Горочевци. Изкачването е около час и половина, не е трудно и само последната част е по-изморителна.

Слизането е около два часа. Няма някакви особености, като единствената бележка, за която се сещам, е като тръгнете по дърварския път след разклона при заслона, да не пропуснете отбивката вляво към Горочевци. Черният път е ясен, просто дърварският е толкова широк, че е направо като главен. Ако се заприказвате, може да не обърнете внимание.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Горочевци – вр. Големи връх село Горочевци – връх Плоча Ерулски манастир (с. Ерул) – вр. Големи връх село Еловица – Еловишка пещера село Душинци – вр. Големи връх село Ерул – връх Каменитица село Горна Мелна – връх Огорелица село Костуринци – връх Златарица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.