местност Три Буки – връх Руен

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Осогово
 • Начална точка: м.Три Буки( 42.183294, 22.621005 )
 • Крайна точка: вр.Руен( 42.158013, 22.516305 )
 • Денивелация: 707 м1544 м - 2251 м
 • Дължина: 13 км
 • Времетраене: 3:30 часа
 • Информация: 08.09.2018
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Руен (2251 м) в този GPS трак ще направим по класическия маршрут, маркиран се червена маркировка. За изходен пункт до първенеца на Осогово използваме обръщалото в местността Три буки. Преходът до най-високия връх на Осоговска планина е технически доста лесен и безопасен, но е сравнително дълъг – около 13 км в едната посока. За разлика от зимния туристически маршрут, тук вървим почти изцяло по широк черен път, използван от гранична полиция. Последната вода е към средата на маршрута, малко след заслон Превала. Ние лично предпочитаме изкачване по зимната маркировка, която минава през няколко върха, които не са особено трудни, след което слизане по полегатите пътища на лятната, които щадят доста коленете. Имайте предвид, че връх Руен се намира на границата с Македония и трябва да предупредите гранична полиция за изкачването.

Обръщалото, откъдето тръгва преходът, се намира на километър и нещо след хижа Осогово. До него се стига по хубав асфалтов път. Оттам туристическия маршрут тръгва зад една чешма през гората. Не след дълго излиза от нея и се озоваваме на разклон до един паметник. Трудно ще сбъркаме, че трябва да завием наляво, тъй като оттук връх Руен почти се вижда. Казваме почти, защото е скрит зад върховете Църни камък (2069 м), Шапка (2188 м) и Мали Руен (2230 м), които оттук се различават много ясно.

Тръгваме към тях и не знам дали има нужда да описваме гледките, които се появяват с плавното изкачване, но това е единственото по-специфично по маршрута чак до заслон Превала, който е малко преди средата на прехода. Единствено можем да споменем една чешма и няколко вадички, които прескачаме. На верандата пред заслона, който се намира на разклона за връх Човеко (2047 м), можем да направим първата си почивка. Малко след него има нещо като беседка, под която се намира и последната чешма по пътя. Зареждаме и продължаваме.

Продължаваме да криволичим и вече ни се е открила гледка и на север. Достигаме до първите върхове по пътя си, които подсичаме от юг – Църни камък и безименната кота (2119 м) след него. Излизаме под връх Шапка, който също подсичаме. Тук се намира и заслон Шапка, който далеч не можете да разчитате, защото се е превърнал в руини. Важно е да знаем, че малко след него червената маркировка напуска главния път (Разклон 3). Това е и единствения участък от маршрута, в който вървим извън него и то за кратко, докато излезем преди връх Мали Руен. Правим ново подсичане и пред нас остава единствено първенецът на Осогово. Доста е странно, че стигаме до него по почти хоризонтален наклон. Отляво ни остава заслон Руен и след още няколко крачки преходът ни достига до триангулачния знак. Вече имаме цялостна панорама към Македонско. Сръбско също е близо и се вижда. При хубаво време, най-вече зимата, има изключителна видимост дори към Олимп. Може би това е причината връх Руен да бъде част от 100-те национални туристически обекта.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Осогово – връх Руен (зимен) хижа Осогово – връх Кюнек – връх Човеко – заслон Превала – хижа Осогово Връх Руен – Осоговска планина Музей „Средновековна църква Св. Георги“ Къща музей „Димитър Пешев“ Регионален исторически музей – гр. Кюстендил село Лисец – връх Връшник село Ломница – връх Арамлия (през село Чудинци)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.