село Долно Кобиле – връх Милевец

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Милевска планина
 • Начална точка: с.Долно Кобиле( 42.547536, 22.534195 )
 • Крайна точка: вр.Милевец( 42.565148, 22.439216 )
 • Денивелация: 920 м813 м - 1733 м
 • Дължина: 10.5 км
 • Времетраене: 4 часа
 • Информация: 09.04.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Милевец в този GPS трак започва от село Долно Кобиле и не е толкова популярен на този етап, но смятам, че в близко бъдеще ще се превърне в основен маршрут за достигане на най-високия връх на Милевска планина. Засега може би е най-популярните преходи са по директния маршрут от село Метохия или този през село Побит камък, въпреки че първият вече е доста „негостоприемен“. По принцип, за начална точка на нашия маршрут може да се избере село Киселица, което ще спести километър-два, но пък точно по тях има хубави гледки, особено към връх Църноок.

Най-приятната изненада беше, че някой е маркирал маршрута от село Киселица нататък. Ще запиша рейтинг 4 за маркировка, не защото не е добра, а просто защото не е официална туристическа маркировка, а обикновени бели ленти. Пък и от нашето начало до село Киселица няма такава. Основно се движим по черни пътища, като към края минаваме без пътека през гора и след това по гол туфест склон, което ще рече, че постоянно имаме мек терен под краката. Половината преход минава през гора и е защитен от жарко слънце, но останалата половина не особено. Въпреки това, като изключим атаката на връх Милевец, има къде да се прикриете при нужда. Вода няма, затова е добре да се запасите. Последните 2 км са с постоянен голям наклон, който не крие никакви опасности (освен от изкълчване на глезен), но пък е тест за физическата подготовка. Трениран човек не би трябвало да има проблем.

Тръгваме от разклона за село Долно Кобиле на главния път от село Трекляно, който е веднага след разклона за село Метохия. Пътят до тук е сравнително хубав, като изключим едни немалко надупчени километри след град Земен или след град Трън, в зависимост от коя посока идвате. Стартираме по асфалтов път, но това е единственият 1 км от прехода, който е с такава настилка. Пропускаме отбивката за самото Долно Кобиле и се оглеждаме за нещо като кариера вдясно, където излизаме от асфалта. Ще забележим, че между дърветата нагоре се различава нещо, което е било път, но сега е обрасъл с млади борчета. Вървим по него, а той все по-ясно се отличава. Излизаме на широки ливади, откъдето се вижда кубето на връх Църноок в Сърбия. След още около 1 км стъпваме на главния черен път в село Киселица.

Селото е много китно, с просторни ливади и големи овощни градини. Минаваме покрай няколко къщи, а край едната от тях си намерихме спътници – 3 игриви кучета. След края на селото се влиза във висока иглолистна гора. Тук някъде започва и бялата маркировка, която ни съпътства чак то връх Милевец. Ние си мислехме, че почти никой не минава по този маршрут, а те хората и маркировка направили. Следваме я и гората постепенно оредява. Известно време се движим на открито, само направо. Дотук няма шанс за объркване.

Достигаме до един фургон след 5.5 км от прехода, където пътят се разклонява на три. Това е и първият разклон, на който трябва да внимаваме. Поемаме средния път и пак навлизаме в гора. Оттук следването на основния път пак е лесно, въпреки че криволичи и на места от него излизат по-малки ръкави.

Не се улисайте прекалено много и следете зорко маркировката, защото горе-долу на 8-ия километър от маршрута има важен разклон. Маркировката поема надясно, въпреки че главния път е по-скоро наляво. Съветвам да следвате нея, въпреки че и двата пътя на топографската карта изглежда да се пресичат отново. Оттук нататък се оглеждайте още повече, защото малко след разклона тя се отделя от пътя и тръгва наляво през гората без пътека и не по права линия, затова следете и за белите стрелки. Наклонът се увеличава.

Това беше частта от маршрута, където трябва повече внимание. Излизаме отново на път, по който завиваме надясно и след 50-100 м излизаме на широкия гол склон към върха, където поемаме нагоре. Оттук следваме само склона, а ако кривнем леко в ляво ще излезем на нещо, което е било път, където се върви доста по-лесно, отколкото по туфите трева. Следвайки го, си стоим на българска територия и щом излезем на най-високата част от билото, ще различим триангулачния знак на връх Милевец, който е на стотина метра вляво от пътя.

Оттук се вижда цяло Краище – и сръбско и българско. За жалост ние не случихме на време и гледките ни бяха много ограничени, но със сигурност е един от най-обзорните върхове в областта. За прехода на слизане избрахме директния маршрут през гората до село Метохия, но може да удължите малко с отбиване през село Побит камък.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Метохия – връх Милевец село Метохия – връх Милевец (през село Побит камък) село Горни Коритен – връх Бели камък село Пенкьовци – връх Шильоко село Шипковица – връх Било село Сушица – връх Бели камък село Раянци – връх Конски връх село Шипковица – връх Било – връх Острика

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.