Земенския пролом

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Земенска планина
 • Начална точка: гр. Земен( 42.480738, 22.748040 )
 • Крайна точка: вод. Полска Скакавица( 42.413541, 22.686988 )
 • Денивелация: 423 м484 м - 907 м
 • Дължина: 29 км
 • Времетраене: 9 часа
 • Информация: 02.05.2021
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този маршрут описва прехода от град Земен до водопад Полска Скакавица по Земенския пролом на река Струма. Понеже често се бърка, първо ще спомена, че водопад Полска Скакавица е край Кюстендил, а не водопад Скакавица в Рила. Преходът е сравнително дълъг, достатъчен да запълни цял ден с разходка, ако се смята в двете посоки. За средно подготвени и спокоен ход, едва ли времето за изминаването би надвишило 8 часа. В никакъв случай не е труден, ако не решите да си го направите по някакъв начин такъв.

За ориентир можем да ползваме ж.п. линията, както и самата река Струма, така че шансът да се объркаме не е особено голям. По този маршрут се стига до красивия водопад Полска Скакавица, съвсем близо до едноименното село. Теренът през цялото време е почти равен. Единствено съм дал едно ниво на трудност по-високо заради дължината му. Има вода на три места – при първите къщи, преди ВЕЦ-а и след моста след мината.

Тръгва се от ж.п. гарата в град Земен и се върви успоредно на ж.п. линията в южна посока, към Кюстендил. От своя страна коловозите криволичат по Земенския пролом из долината на река Струма и по-голяма част от маршрута преминава покрай самата река. Във всички посоки се откриват прекрасни гледки към причудливите фигури на върхове, скални венци, скални игли и пещери. По пътя преминаваме през няколко моста над река Струма и няколко тунела, което прави разходката ни още по атрактивна. Ако не желаете да минавате през тунелите не е проблем, тъй като има възможност да се заобиколят. Особено красиви по маршрута през Земенския пролом са групите скали Близнаците, Сарая, Агапия и Гълъбинските скали.

За да разнообразим водоравното ходене решихме да направим няколко отклонения към по-пресечени терени. Посетихме крепостта Землънград и се опитахме да открием пещерата на Св. Иван Рилски. Стигнахме до красива местност с много пещери, но уви, не можахме да открием тази на светеца. Най-далечната точка от прехода е водопада Полска Скакавица, в другия край на Земенския пролом. Ако се отиде в по-пълноводен сезон, примерно пролетта, със сигурност ще останем очаровани от разнообразните пръскала и разклонения, които се образуват от срещата на водата със скалите.

Снимки: Пламен Балинов

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

град Земен – връх Тичак село Добри дол – връх Тичак – обиколен село Добри дол – връх Тичак гара Скакавица – водопад Полска Скакавица село Раянци – връх Конски връх село Ракиловци – връх Сирищнишка Рудина – село Сирищник – село Ракиловци село Сушица – връх Бели камък село Полска Скакавица – водопад Полска Скакавица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.