град Земен – водопад Полска Скакавица

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Земенска планина
 • Начална точка: гр. Земен( 42.480738, 22.748040 )
 • Крайна точка: вод. Полска Скакавица( 42.413541, 22.686988 )
 • Денивелация: 423 м484 м - 907 м
 • Дължина: 29 км
 • Времетраене: 9 часа
 • Информация: 02.05.2021
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Понеже често се бърка, първо ще спомена, че този маршрут е до водопад Полска Скакавица край Кюстендил, а не до водопад Скакавица в Рила. Преходът е сравнително дълъг, достатъчен да запълни цял ден с разходка, ако се смята в двете посоки. За средно подготвени и спокоен ход, едва ли времето за изминаването би надвишило 8 часа. В никакъв случай не е труден, ако не решите да си го направите по някакъв начин такъв.

За ориентир можем да ползваме ж.п. линията, както и самата река Струма, така че шансът да се объркаме не е особено голям. По този маршрут се стига до красивия водопад Полска Скакавица, съвсем близо до едноименното село. Теренът през цялото време е почти равен. Единствено съм дал едно ниво на трудност по-високо заради дължината му. Има вода на три места – при първите къщи, преди ВЕЦ-а и след моста след мината.

Тръгва се от ж.п. гарата в град Земен и се върви успоредно на ж.п. линията в южна посока, към Кюстендил. От своя страна коловозите криволичат из долината на река Струма и по-голяма част от маршрута преминава покрай самата река. Във всички посоки се откриват прекрасни гледки към причудливите фигури на върхове, скални венци, скални игли и пещери. По пътя преминаваме през няколко моста над река Струма и няколко тунела, което прави разходката ни още по атрактивна. Ако не желаете да минавате през тунелите не е проблем, тъй като има възможност да се заобиколят. Особено красиви са групите скали Близнаците, Сарая, Агапия и Гълъбинските скали.

За да разнообразим водоравното ходене решихме да направим няколко отклонения към по-пресечени терени. Посетихме крепостта Землънград и се опитахме да открием пещерата на Св. Иван Рилски. Стигнахме до красива местност с много пещери, но уви, не можахме да открием тази на светеца. Най-далечната точка от прехода е водопада Полска Скакавица. Ако се отиде в по-пълноводен сезон, примерно пролетта, със сигурност ще останем очаровани от разнообразните пръскала и разклонения, които се образуват от срещата на водата със скалите.

Снимки: Пламен Балинов

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

гр.Земен – вр.Тичак с.Добри дол – вр.Тичак – обиколен с.Добри дол – вр.Тичак село Раянци – връх Конски връх село Ракиловци – връх Сирищнишка Рудина – село Сирищник – село Ракиловци с.Сушица – вр.Бели камък с.Дивля – вр.Конски връх с.Раждавица – вр.Риш

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.