местност Зелени Преслап – връх Кабул

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Рила
 • Начална точка: м.Зелени Преслап( 42.248021, 23.308965 )
 • Крайна точка: вр.Кабул( 42.218308, 23.287431 )
 • Денивелация: 949 м1588 м - 2537 м
 • Дължина: 5.5 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 29.07.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут за изкачване на връх Кабул (2537 м) от местността Зелени Преслап е един от най-популярните за достигането му. Но пък е и сред най-тежичките. Представлява едно постоянно изкачване, което преодолява около 900 метра денивелация само за 5.5 километра без почти нито един прав участък. Самият връх дава усещането, че никога няма да дойде.

До Зелени Преслап се стига по перфектен асфалтов път от град Сапарева баня за 15-20 минутки, в зависимост от трафика към Седемте рилски езера. От поляната в местността тръгват няколко пътеки, а вдясно е нашата, която е маркирана в зелен цвят, а през втората половина от маршрута преминава в син. През първия час и половина се движим в гора, но след това е изцяло открито. Вода има до един овчарник по средата на прехода и не е нужно да се товарите много още отначало. По маршрута няма опасни участъци, но пък имайте едно наум за пастирски кучета.

Тръгваме от Зелени Преслап по коларския път вдясно (левият води към хижа Скакавица и хижаРилски езера), маркиран в зелено, който постепенно се стеснява до горска пътека, виеща се стръмно нагоре. Доста изморителен участък, защото преодолява бързо едни 400 метра денивелация. След излизането от гората наклонът намалява, но пък остава постоянен, без да ни остави да поемем дъх. Но все пак си е по-леко. Поне пътеката е доста добре утъпкана и лесно се следва. Достигаме до едни овчарници, където е така жадуваният чучур с вода. Ако нямате карта на местността и следвате връх Кабул по описание, можете да сбъркате, че той се намира отсреща, от другата страна на овчарниците, но това там са върховете Ташмандра (2163 м) и Венеца (2069 м) зад него.

Ние трябва плавно да направим почти обратен завой наляво, оставяйки дерето от дясната ни страна, като вече виждаме дългия склон на връх Кабул на юг. Оттук тръгва синята маркировка (въпреки че на картата би трябвало да има и зелена), която не се следи много лесно, заради което трябва да можете да се ориентирате (не е особено трудно в ясно време) или да използвате GPS трака. Пътеката плавно се извива след това надясно, като извивката на дерето, и върхът застава точно срещу нас. Не изглежда нищо особено, но вади душа. Склонът сякаш няма край, а и как да има, като това са нови 400 метра денивелация с постоянен наклон. По земята от време на време се търкалят камъни с маркировка и ако се вглеждате добре, вероятно ще виждате в далечината къде е следващият. Тук-таме има и пирамидки. По едно време пътеката съвсем изчезва и изкачването минава по туфест терен (който на слизане е доста коварен).

Най-накрая достигаме до заветната цел – връх Кабул. Доста усилия и пот се хвърлят по този преход, че как да не направи човек софрата тук. Връх Кабул не е от най-обзорните, що се отнася до гледки към останалата част на Рила планина, но пък доста други се виждат – Витоша, Верила, Средна гора, Стара планина, Краището и т.н.

Идеи за продължения са слизане към Седемте рилски езера или пък изкачване на отсрещния Отовишки връх (2696 м) и слизане до хижа Иван Вазов от другата му страна. Ако искаме да слезем до Зелени Преслап, имаме няколко опции. Можем и да слезем обратно към хижа Скакавица, след което отново към Зелени Преслап. Но първо да се отбием до водопад Скакавица над хижата. Другият вариант е да обиколим през Рилските езера и от тях да слезем пак към Зелени преслап.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

местност Зелени Преслап – вр. Отовишки връх /през връх Кабул/ местност Зелени Преслап – водопад Скакавица местност Зелени Преслап – хижа Скакавица местност Зелени Преслап – Седемте рилски езера хижа Скакавица – Седемте рилски езера хижа Рилски езера – хижа Седемте езера Седемте рилски езера хижа Рилски езера – вр. Отовишки връх

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.