Седемте рилски езера (зимен)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Кюстендил
 • Планина: Рила
 • Начална точка: х. Рилски езера( 42.219950, 23.321620 )
 • Крайна точка: х. Рилски езера( 42.219947, 23.321654 )
 • Денивелация: 280 м2058 м - 2338 м
 • Дължина: 6 км
 • Времетраене: 3:30 часа
 • Информация: 24.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Зимен преход на Седемте рилски езера е не по-малко вълнуващо преживяване от летен преход. Няма да видите седем езера, дори и едно няма да видите, но е красиво посвоему. Мога да кажа, че е подходящ за първи досег със зимните условия на високата планина. Разбира се, при хубаво време и спазване на някои съвети, които ще опиша по-долу.

Съвети за зимен преход на Седемте рилски езера

 • Обадете се предварително на двете хижи, за да разберете условията. И питайте дали Седемте езера работи.
 • Обадете се да питате дали лифтът ще работи.
 • Задължително е да носите поне снегоходки.
 • Не тръгвайте, ако не сте подготвени физически.
 • Не тръгвайте да се изкачвате от Бъбрека към Окото и Сълзата, защото е лавиноопасно.
 • От хижа Седемте езера не слизайте директно по зимната маркировка, а заобиколете малко, защото е лавиноопасно.
 • Ако не се очаква ясно време, носете в себе си навигация със зареден GPS трак.
 • Носете слънчеви очила и слънцезащитен крем.
 • Не мислете, че не е труден, предвид факта, че е по-къс от летния.
 • Тръгвайте възможно най-рано и никога сами!

За зимен преход на Седемте рилски езера (както на всеки високопланински зимен преход) е нужна добра физическа подготовка. Освен стандартната зимна екипировка (облекло), трябва да разполагате най-малко със снегоходки. В период, в който се редуват студове и затопляния, теренът може доста да се обледи. Затова препоръчвам да звъннете на двете хижи в района Рилски езера и Седемте езера, където да ви дадат най-точна информация за текущите условия. Аз бях именно в обледени условия и котките бяха по-удачният избор. Пикелът не ми потрябва, но все пак наклонът към Сухия чал не е малък. Реално е нужен само за там.

За разлика от летния маршрут за обиколка на Седемте рилски езера, зимният не се изкачва до Окото и Сълзата, защото районът е лавиноопасен. Другото място, към което искам да насоча вниманието, е слизането от хижа Седемте езера към Долното езеро. Жалоните от зимната маркировка са разположени по стръмен склон, започвайки на метри от хижата. Не зная защо е така, но този склон е лавиноопасен (което личи по наклона) и е препоръчително да го заобиколите. След прехода питах ПСС за него и очаквано ми казаха, че е лавиноопасен и дори там е падала лавина само две седмици преди моя зимен преход на Седемте рилски езера.

Зимният маршрут на Седемте рилски езера

Зимният маршрут за обиколка на Седемте рилски езера е различен от летния. Можем да разделим маршрута на три части:

 • От хижа Рилски езера до езеро Бъбрека – 1:30-1:45 часа
 • От езеро Бъбрека до хижа Седемте езера – 0:30-0:45 часа
 • От хижа Седемте езера до хижа Рилски езера – 1:15 часа

Изминавайки го в тази последователност, най-тежката част е първата. И по-скоро началното изкачване до Сухия рид, което е доста стръмно и изморително. Оттам насетне се ходи лесно и наклонът е плавен, като след средата на рида, почти до края на прехода, наклонът е само надолу. Ако го минавате в обратна посока, изкачването е доста по-дълго, но по-плавно, като най-тежки са участъците от Долното езеро до хижа Седемте езера и от езеро Близнака до езеро Бъбрека.

При ясно време маркировката се следи много лесно. Единствено трябва да се оглеждате за разклона към хижа Рилски езера, след като тръгнете надолу от хижа Седемте езера. Няма азимутни табелки, затова при лоша видимост е добре да имате зареден GPS трака. Преходът е изцяло на открито и в слънчев ден е добре да имате слънчеви очила (маска) и слънцезащитен крем.

И последни вметки. Обадете се да питате дали лифта ще работи, защото при силни ветрове го спират. Ако преди обяд е хубаво времето и работи, може да го спрат следобяд. В този случай имайте предвид, че слизането пеша от хижа Рилски езера е около час. Ако разчитате на хижа Седемте езера, също се обадете предварително, защото не всяка зима има човек постоянно там.

От хижа Рилски езера до езеро Бъбрека

Това е най-натоварващата от трите части на този зимен преход край Седемте рилски езера. Изкачването до Сухия чал е предизвикателно за мнозина и в летни условия, а какво остава за зимни. В тази част няма зимна маркировка, понеже се върви стълбовете на влека, които са по-видими от всякак маркировка. Горната станция е точно където минава стълбовата маркировка от хижа Скакавица до Езерата. Дотук стигаме грубо за около 45 минути.

Наклонът нагоре продължава, макар и доста по-лек. Хубавото е, че снегът е твърд и се върви лесно, предвид откритото било на Сухия чал. Вдясно ни е връх Кабул, а вляво при ясно време се вижда и връх Мусала. Някъде към средата на хребета наклонът плавно се обръща и за щастие е надолу чак до финалното качване до хижа Рилски езера. Достигаме до Бъбрека за общо 1:45 от хижата. Разбира се, от него не се вижда нищо и можем да различим, че има езеро, единствено по равния сняг.

От езеро Бъбрека до хижа Седемте езера

Следващата част от нашия зимен маршрут на Седемте рилски езера е към хижа Седемте езера. Обръщаме се към островърхия Харамията и поемаме леко вляво надолу. Слизането от Бъбрека до хижата е сравнително бързо. Най-стръмната част е от Бъбрека до Близнака, където е добре да внимаваме за контузии, защото слизането е по диагонал. Привидно лесно е, но е добре да имаме едно наум. Горе-долу това е и участъкът, в който се затъва повечко без снегоходки.

Подминаваме Трилистника, който аз дори не забелязах. Не че другите езера се виждат, но поне равният сняг, който ги разкрива, беше по-ясно различим. Тук имаме още едно крато по-стръмно слизане, където пак се затъва повечко. След него излизаме на разклона за зимнияте маршрути към хижа Иван Вазов и Зелени рид. Те са надясно, а ние сме наляво. Вече виждаме хижа Седемте езера и дори в еди момент може би минаваме по Рибното езеро край нея. През януари не е притеснително да се върви връху тях. Докато си вървях, минаха 5-6 моторни шейни, които се пързаляха по езерата. До хижа Седемте езера сме за 30-40 минути.

От хижа Седемте езера до хижа Рилски езера

Този участък от зимния маршрут за обиколка на Седемте рилски езера е различен от летния. Вместо минаване под склона на Сухия чал, по-безопасният път преминава покрай Долното езеро.

Тук пак ще повторя това, което написах в началото. Внимавайте за зимната маркировка. Тръгвайки от хижата, след стотина метра вдясно тръгват стълбовете. Склонът е много стръмен и лавиноопасен. Затова продължете още 200 метра и оттам потърсете удобно място, откъдето да се спуснете и да го заобиколите.

Щом слезете на равното, почти веднага вдясно ви се пада последното езеро по маршрута – Долното езеро. Оттук вървим все направо по долината в продължение на 20-30 минути. Тук също има места, където се затъва повечко. Внимаваме да не изпуснем разклона за хижа Рилски езера, от който започва финалното изкачване. Тук на няколко места преспите са по-големи и снегът не е стегнат. В крайна сметка излизаме до нея след малко повече от час от хижа Седемте езера.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Рилски езера – хижа Седемте езера Седемте рилски езера хижа Рилски езера – вр. Отовишки връх хижа Рилски езера – връх Кабул хижа Седемте езера – връх Харамията хижа Скакавица – Седемте рилски езера Седемте рилски езера местност Зелени Преслап – връх Кабул

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.