Седемте рилски езера

 • Категория: Природни забележителности
 • Област: Кюстендил
 • Населено място:
 • Планина: Рила
 • Координати: 42.20278, 23.32000
 • Уебсайт:
 • Адрес:
 • Телефон:
 • Работно време: няма
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  няма

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Много думи трябват, за да се опише магията на това място, а дори не е сигурно дали и те ще стигнат. Най-добрите фотографи могат да пресъздадат картина, близка до реалната, но това, което не може да се запечата е усещането, а без него това място губи най-съществената част от своето обаяние. Безспорно те са една от най-впечатляващите природни забележителности в България. Красивият маршрут покрай Седемте рилски езера ще изпълни сетивата с всяка изминала крачка нагоре, за да се озовете на Езерния връх, който се извисява над всички тях със спираща дъха панорама.

Всяко от водните огледала има собствено име, което идва от специфичните му външни особености. Така например най-горното – Сълзата, е с кристално чисти води, като сълза на девойка. При това езеро сме на 2535 м, а около 500 м по-наниско от него са останалите шест. Окото е с почти правилна кръгла форма, а другото име с което е известно е Сърцето. Интересно за него е, че е най-дълбокото ледниково езеро на Балканския полуостров – почти 38 м. Следва Бъбрека, като названието му говори достатъчно за формата му. То второто както по дълбочина (28 м), така и по площ. Близнака е най-голямото от всички. Повърхността му е приблизително 2,10 кв. км. По време на суша водата му пада толкова, че тясна ивица по средата го разделя на две идентични половини, което му дава наименованието. Неправилната форма на следващото езеро го прави известно като Трилистника, а по-долу от него е предпоследното – Рибното езеро, което е най-плитко от седемте и в което има най-много риба. Най-ниско, на 2095 м надморска височина, се простира Долното езеро.

Как да стигнем до Седемте рилски езера?

Седемте рилски езера се намират в Северозападна Рила, в Дамгския дял, оградени от върховете Харамията, Сухи чал и Отовишки. До тук стигат множество пешеходни маршрути и местността може да се достъпи от няколко страни, в зависимост от нивото на трудност, което желаете. По най-известните пътеки е сравнително лесно и изкачването може да се направи за няколко часа. От други страни може да отнеме повече от ден, в зависимост от това какви забележителности сте набелязали, тъй като тази част на Рила е изключително богата на красоти.

От хижа Пионерска най-често изборът е качване на лифта, който отвежда до хижа Рилски езера. Друга алтернатива е да изминете разстоянието пеша (около 1:30 – 2 часа). От хижа Рилски езера се тръгва към Бъбрека по Големия рид от запад, а по едночасовата пътека се открива страхотна гледка към езерата. След това предстои финалното изкачване за още около час до Езерния връх, откъдето да се насладите на всичките седем езера. Оттам слизането е отново до Бъбрека, но след това по пътеката към хижа Седемте езера, покрай останалите, до които не можахме да се докоснем на идване.

Освен от хижа Пионерска, дотук може да се стигне от още различни места. Често срещана алтернатива, е туристическият маршрут от Зелени преслап, който минава през хижа Скакавица, например. Хижите Ловна и Вада също са подходящи изходни пунктове. По-дълги двудневни преходи също са опция, като например тръгване от Рилския манастир през хижа Иван Вазов. Друг красив, но по-дълъг преход, е от ЦПШ Мальовица до връх Мальовица, след което вървене по билото на Рила. Всичко зависи от това с колко време разполагате и колко искате да се изморите.

Легенда за Седемте рилски езера

От научна гледна точка произходът на Седемте рилски езера е ледников, но легендите говорят друго. Навремето на това място живяла двойка великани. Любовта им един към друг вдъхновявала всички и разбирателство голямо царяло между тях. Неспирни грижи полагали за своя прекрасен природен дом, който ставал все по-красив с времето. Но злите сили завидели силно, защото такава хармония за тях не може да съществува, не може такова щастие да озарява никого на този свят. Така решили да унищожат това, що съществува по тези земи и започнали да пращат опустошителни стихии.

Изначало черни облаци се появили, после силни ветрове завели. Не стихвала земята от тресене, но мъжът великан с всички сили защитавал каквото може – всяко цвете, всяко малко същество и най-много жена си. Дълго се борил, но накрая себе си не могъл да защити и паднал покосен. Със задоволство си тръгнали злите сили, постигнали това, за което дошли, оставяйки след себе си паднали скали и отвесни склонове навред. Оставили и една почернена жена.

А тя в мъката си не спирала да плаче с дни, седмици, години. От сълзите, пълни с любов, земята взела да се подхранва, наоколо се раззеленило отново и цветя и поляни покрили студените скали. Но болката била така дълбока, че сълзите продължили да се леят и постепенно се напълнило езерце. Водата в него продължавала да нараства и започнала да се стича надолу по хребетите, към равнината, образувайки по пътя си още шест езера. Когато стигнете до езерото Бъбрека не забравяйте да погледнете в посока към Сълзата, за да видите огромните скални фигури на великаните, които още пазят своя дом.

Къде да отседнете край Седемте езера?

Хижи наоколо: С най-удобна локация са хижите в региона. 5-6 са на няколко минутки пеша от лифта. Давам пример с хижа Малка юрта и хижа Ловна. Ако не желаете да използвате лифт, най-удобният изходен пункт е хижа Скакавица.

Паничище: Курортното селище е най-близкото населено място до Седемте рилски езера. По-бюджетните решения са хотел Бендида и хотел Панорама. Други с добри отзиви са хижа Чучулига, вила Ева, вила Ема, хотел Шато, хотел Теменуга и Hunting Residence Lodge.

Сапарева баня: Тук е най-богатият избор от къщи за гости и хотели. От къщи за гости до СПА хотели. Затова няма да изброявам поотделно. Може да видите повечето предложения за настаняване в Сапарева баня тук.

You can find some information in English on Rila Seven Lakes.

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Седемте езера – връх Харамията Седемте рилски езера (зимен) хижа Рилски езера – хижа Седемте езера Седемте рилски езера хижа Рилски езера – вр. Отовишки връх хижа Рилски езера – връх Кабул хижа Иван Вазов – връх Малък Калин – връх Голям Калин – хижа Иван Вазов хижа Скакавица – Седемте рилски езера

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.