х.Яворов – Кончето – х.Бъндерица

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Яворов( 41.825753, 23.378401 )
 • Крайна точка: х.Бъндерица( 41.768324, 23.426692 )
 • Денивелация: 1814 м1054 м - 2868 м
 • Дължина: 17 км
 • Времетраене: 2 дни
 • Информация: 12.10.2008
 • Източник: bgMountains
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът представлява една октомврийска екстремийка из Пирин. Тракът не е особено качествен в началото, но след това основната и по-сложна част е добре представена. На места преходът е доста сложен и може да се каже опасен. Силно се препоръчва да не се преминава от неопитни планинари. Друга препоръка е по-ранно тръгване, тъй като ние стартирахме следобед и тъмнината след това ни създаде неприятности. Не тръгвайте в никакъв случай сами и следвайте само маркираните пътеки или трака. Няма да е зле да проверите и времето преди тръгване и да се съобразите с него. Неслучайно в трака е отбелязано лобното място на загинал турист.

Започваме изкачването от “мъртвия град” в 15:00, покрай първият инвестиционен пожар от преди 8 години, довел до първите “законни заменки на гори”. Началната точка се намира малко след “Пирин голф енд кънтри клуб”, до една чешма. От нея тръгваме към хижа Яворов, след което продължаваме по неподдържана пътека през местността Погледец и Каменитишки циркус. Тя се губи често. На откритите места е обрасла или запречена от паднали дървета, боята на маркировката е доста избеляла и не личи особено много. След изкачването на Каменитишкия превал се стъмни, но видимостта беше добра, заради ясното време и пълнолунието. Няколко пъти се налагаше да се връщаме и да търсим маркировката, която на много места беше покрита със сняг. Друга сериозна пречка беше и силният вятър. В крайна сметка, към 22:30 походът ни стигна до заслон Кончето, където пренощувахме.

На следващата сутрин минаваме по Кончето и предприехме слизане надолу през Премката и Казаните. Завършваме прехода със следобедна бира в хижа Бъндерица.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Яворов – връх Баюви дупки (през циркуса Баюва дупка) хижа Яворов – връх Баюви дупки х.Яворов – вр.Баюви дупки – вр.Бански Суходол – вр.Кутело – вр.Вихрен – х.Вихрен хижа Яворов – хижа Вихрен (Карстовия ръб и Кончето) Връх Вихрен – Пирин хижа Бъндерица – връх Вихрен х.Бъндерица – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол х. Вихрен – з. Тевно езеро – х. Пирин – с. Рожен

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.