хижа Яворов – връх Баюви дупки

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Яворов( 41.825436, 23.378235 )
 • Крайна точка: вр.Баюви дупки( 41.790530, 23.378430 )
 • Денивелация: 1055 м1765 м - 2820 м
 • Дължина: 6 км
 • Времетраене: 4:30 часа
 • Информация: 14.08.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Изкачването започва от хижа Яворов и се придържа почти изцяло към червената маркировка, която е част от международния туристически маршрут Е-4 и напускаме единствено за изкачването на връх Баюви дупки (2820 м). Първоначално тя се движи редом с жълтата, докато не се качим на билото. През една част от прехода сме през гора, а вода има почти на средата на маршрута. Типично за Пирин, преобладава каменист терен. Водят Баюви дупки за един от най-трудните за изкачване върхове и има защо. Този GPS трак го изкачва по по-опасната от пътеките (ако могат да се нарекат така), която минава точно по билото. Спокойно може да се мине по другата, която тръгва заедно с билната, но подсича две от котите и излизаме само на най-високата точка (2820 м), откъдето е по-безопасно (но пак трябва повишено внимание).

Тръгваме нагоре от хижа Яворов. Както казахме, водят ни червената и жълтата маркировка. Движим се по улея между Окаденския рид отдясно и рида Събите отляво. Основно вървим в подножнието на склона на Окаденския рид, който ще трябва да изкачим по-нататък. Наклонът не е малък. Първоначално се движим през гора, докато не стигнем до каменна постройка, която наричат заслон Бункера. Оттук до Суходолското езеро преобладава клек. По-малко от два часа от хижа Яворов трябва да са ни достатъчни за да достигнем до езерото. Това е и последното място по маршрута, където можем да се запасим с вода.

Оттук предприемаме изкачване на Окаденския рид. Постепенно колчетата от зимната маркировка, които тръгнаха нарядко от Бункера, се сгъстяват. 500 м ни остават, след като излезем на хребета, за да достигнем до билото, където червената маркировка завива наляво по билото към заслон Кончето и хижа Вихрен, а жълтата слиза надолу, за да достигне до местност Върбите.

Ние сме по червената и тръгваме по Карстовия ръб – името, с което е известна тази част на Пирин от връх Разложки суходол (2728 м) до Кабата под връх Вихрен (2914 м). Маркираната пътека подсича връх Разложки суходол от югозапад, за да излезе до мястото, откъдето ще правим атака към Баюви дупки. Тук се слива и още една пътека – маршрутът от хижа Яворов по синята маркировка, която минава през циркуса Баюва дупка.

Както споменахме, GPS тракът минава точно по билото, но там си е опасно. Ако не искате да рискувате, тръгнете по съседната пътека, която го подсича и излиза само на най-високата кота. Тъй като има много спорове, няма да пишем, че официално й казват Каменитица, а само ще споменем, че можете да го срещнете и по този начин.

От другата страна на върха се намира и заслон Кончето. Можем да продължим прехода си към хижа Вихрен по основния маршрут. Можем да отскочим до връх Бански суходол (2884 м) и оттам към хижа Бъндерица. Разбира се, можем да се върнем по същия маршрут или пак към хижа Яворов, но по синята маркировка.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Яворов – връх Разложки суходол – връх Баюви дупки – връх Бански суходол – връх Кутело – връх Вихрен – хижа Вихрен хижа Яворов – хижа Вихрен (Карстовия ръб и Кончето) хижа Яворов – връх Баюви дупки (през циркуса Баюва дупка) хижа Яворов – връх Бански суходол – Кончето (през циркуса Баюва дупка) хижа Яворов – връх Бански суходол – Кончето хижа Яворов – Кончето – хижа Бъндерица местност Кулиното – връх Пирин – Даутов връх – местност Кулиното Връх Вихрен – Пирин

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.