местност Кулиното – връх Пирин – Даутов връх – местност Кулиното

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: м. Кулиното( 41.865319, 23.338983 )
 • Крайна точка: м. Кулиното( 41.865319, 23.338983 )
 • Денивелация: 1211 м1386 м - 2597 м
 • Дължина: 21 км
 • Времетраене: 13 часа
 • Информация: 25.06.2022
 • Източник: pbaruh
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът за изкачване на връх Пирин и Даутов връх е с изходен пункт местността Кулиното (долната част на пистата) край Предела, на границата между Рила и Пирин. Преходът започва с изкачаване до връх Пирин (2593м), минава последователно през връх Плешки (2547м), Безименен връх (2596м), за да стигне до Даутов връх (2597м). Слизането минава през Даутово езеро, местността Ушиците и се връща до месността Кулиното. Преходът е маркиран като „много труден“ заради комбинацията от километри (21), денивелация (ококо +-1700), времетраене (11-13 часа) и липсата на вода по голяма част от маршрута.

Най-важното за маршрута до връх Пирин и Даутов връх

 • Началната точка е местността Кулиното, докъдето се стига с автомобил.
 • Маркировка има само при изкачването на връх Пирин (синя и червена, компромисна) и от Ушиците до Кулиното (червена, добра). Между двата върха няма нито маркировка, нито пътека. Препоръчително е да използвате GPS трака.
 • Питейна вода има само на Кулиното и при началото на река Валевица. След прехода ни споменаха и за извор край Даутово езеро, но не можем да сме сигурни. Затова по-долу ще опишем какво ни споделиха, но разчитайте на това само при крайна необходимост!
 • Теренът е разнообразен, като по билото е каменист и силно пресечен.
 • Открит/сенчест – само в началото и в края се движим през гора, но в най-тежката част сме изцяло на открито.
 • Опасни участъци има. Маршрутът си е откровено опасен и не е препоръчителен за неопитни планинари и за хора без сериозна физическа подготовка.
 • Внимание! Преходът е дълъг и тежък. Тръгване след изгрев може да се счита за късно. За предпочитане е изминаване през юли, когато денят е най-дълъг и времето стабилно. За да го изминете без премеждия, вероятно ще е нужно да се движите с по-живо темпо.

Маршрутът може да се раздели на 3 части:

 • От местността Кулиното до връх Пирин (5 часа)
 • От връх Пирин до Даутов връх (4 часа)
 • От Даутов връх до местността Кулиното (4 часа)

От местността Кулиното до връх Пирин

Паркираме на най-високата точка, където стига асфалтовия път. Там се намира табела за налачало на Национален парк Пирин. Още около 50 метра нагоре се намира единствената истинска чешма за целия ден. Още 50 метра нагоре има разклон – поемате надясно, от левия ръкав ще се приберете на връщане. Движите се по стар черен път, който постепенно набира височина. Маркировка няма.

На около 1:45 часа от стартовата точка трябва да се внимава – това е мястото, на което трябва да се излезе от черния път и да се тръгне по пътека в гората. Пътеката тръгва веднага след един ляв завой, самата тя се намира вдясно. На пътя долу има каменна пирамида с червена стрелка на дясно. На едно дърво също има червена стрелка на дясно, сложена е на високо, над човешки ръст. Оттук наклонът се увеличава.

Навлизайки в гората вече се движите по червена маркировка, доста нарядко (но все пак има), в прдължение на близо половин час. Там ще стигнете до кръстопът, на който от дясно идва пътека със синя маркировка (идваща от хижа Предел). Вие сте на ляво по пътека, на която преобладава червената маркировка, но периодично се вижда и синя. През следващия около 45 минути се движите успоредно на река Валевица, като това е последната питейна вода, от която можете да си налеете.

След това на няколко пъти се пресичат каммени реки, като по тях няма видима пътека, почти няма цветна маркировка и единственият ориентър за посоката са малки каменни пирамидки, подредени по-големите камъни. За десерт се преодоляват около 600 метра положителна денивелация за 1.5 км, което отнема около 2 часа. Връх Пирин е изключително обзорен и при хубаво време – гледките са невероятни във всички посоки!

Внимание: Ако сте стигнали тук след 13:00 часа на обяд, е добре да премислите дали да продължите или да обърнете в обратна посока.

От връх Пирин до Даутов връх

От връх Пирин до Даутов връх няма маркировка, а само каменни пирамидки от време на време. И пътекта не е много пътека. Това е най-опасната част от маршрута. Теренът е много тежък, смесица от високи клекове и камъни. Ако е мокро – би било доста опасно. Слизането от връх Пирин към премката с връх Плешки и след това от връх Безименен към премката с Даутов връх са най-неприятните, но реално целият билен преход трябва да се премине с изключително внимание.

Затова няма да се впускаме в подробно описание на тази част от прехода. От връх Пирин до връх Плешки е около 1:45 часа. От Плешки до Безименен е около 45 минути. От Безименен до Даутов са около 1:30 часа. И трите върха могат да бъдат подсечени, но пък гледките си струват, особено от Даутов към Мраморното било на Пирин. Перфектният начин да се презаредим след толкова изморителен преход. Общо по билото сме около 4 часа и вече 9 от началото на маршрута.

От Даутов връх до местността Кулиното

Слизането към Даутова езеро е сравнително леко, по ясно различима пътека, почти без пирамидки, но и без опции да сбъркате. Някъде около езерото имало извор с прясна питейна вода, но това го чухме чак долу, съответно не сме я търсили (трябвало да се обиколи езеерото и да се слезне под някаква скала). До тук са 45 минути от Даутов връх.

Пътеката към местността Ушиците реално е просека във висок клек, просека направена от хора (рязни клони), която криволичи нагоре-надолу в продължение на няколко километра. Маркировка няма, но и не можете да сбъркате – просто следвате просеката. В местността Ушиците излизаме на разклон с маршрута от хижа Предел до хижа Яворов. Маркировката е червена, като няляво е пътят по който трябва да слезете, а надясно е хижа Яворов. На самия разклон има указателни табели. До тук са още 45 минути.

От това място надолу следвате червена маркировка, която е достатъчно на гъсто за да бъде определена като средно добра. Периодично има и указателни табели в посока хижа Предел, която се намира на няколко километра след Кулиното. Редуват се горски пътеки с широки черни пътища, докато накрая финишираме по черен път, който излиза на разклона на 50 метра над чешмата, която е описана в началото на прехода. От Ушиците до тук са около 2:30 часа.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Яворов – връх Бански суходол – Кончето хижа Яворов – Кончето – хижа Бъндерица хижа Яворов – връх Баюви дупки (през циркуса Баюва дупка) хижа Яворов – връх Разложки суходол – връх Баюви дупки – връх Бански суходол – връх Кутело – връх Вихрен – хижа Вихрен хижа Яворов – връх Бански суходол – Кончето (през циркуса Баюва дупка) хижа Яворов – връх Баюви дупки хижа Яворов – хижа Вихрен (Карстовия ръб и Кончето) Връх Вихрен – Пирин

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.