хижа Яворов – връх Бански суходол – Кончето (през циркуса Баюва дупка)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х. Яворов( 41.825578, 23.378452 )
 • Крайна точка: Кончето( 41.782122, 23.392382 )
 • Денивелация: 1170 м1716 м - 2886 м
 • Дължина: 9.75 км
 • Времетраене: 5:30 часа
 • Информация: 07.09.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Вторият и не толкова популярен вариант за достигане от хижа Яворов до връх Бански суходол (2886 м) и Кончето е през циркуса Баюва дупка. За разлика от директния маршрут по червената маркировка, този е малко по щадящ, макар и по-дълъг. В крайна сметка като време е почти същото. Слизал съм и по двата и честно казано предпочитам другия за изкачване, а този за слизане.

До хижа Яворов се стига по черен път (който не зная дали е подходящ за леки автомобили), както и по маркирана пътека от местността Бетоловото. Като цяло маркировката е добра, макар да има какво да се желае, но пътеката е ясно различима и едва ли може да се объркате. Теренът е смесен в циркуса Баюва дупка, докато на карстовото било на Пирин си е камънак отвсякъде. До Кончето се движим на открито през по-голямата част, а вода по маршрута няма, затова съветвам да се запасите. Опасни участъци има на места по най-високите части, но при внимателно преминаване не би трябвало да има проблем. Но за хора със страх от височини би било адски трудно.

От хижа Яворов до заслон Кончето

Край входа на хижа Яворов има пътечка, която слиза до пътя. Прекосяваме го, хващайки маркировката за хижа Яворова поляна. След 5 минути стигаме до разклон с голяма информационна табела, от който тръгва синята маркировка към циркуса Баюва дупка. От тук започва изморително изкачване през гората, което за щастие трае около половин час. Горе-долу още толкова е равният участък след това. По него се открива страхотна гледка към величествения рид Средонос от местност, наречена Погледец.

След като излезем от горския пояс, наклонът отново се увеличава, а теренът на места е по-пресечен. Въпреки това, учудващо запазва привидна мекота, контрастираща на заобикалящите ни скални ридове Средонос и Събите. Вървейки нагоре, пътят образува серпентини на местата с по-голям наклон, което е много полезно при слизане от тук. Затова го препоръчвам за слизане от карстовото било на Пирин пред слизане към хижа Яворов по червената маркировка. Бавно набираме височина, докато не излезем на Каменитишкия превал между върховете Разложки суходол (2728 м) и Баюви дупки (2820 м). До тук сме за 3:30-4:00 часа.

Това че наклонът намалява драстично, не значи че ще ни е леко нататък. Маршрутът подсича връх Баюви дупки от югоизток по тесна скалиста пътека. По мое мнение тук е едно от местата по целия преход, където трябва да внимавате най-много. Успеем ли да го заобиколим, достигаме до заслон Кончето в подножието му, след общо 4-4:30 часа от хижа Яворов. Ако се качите малко над него, ще ви се открие една от най-величествените гледки по маршрута.

По Кончето и слизането след това

След кратка почивка продължаваме напред. До Кончето имаме двайсетина минути. Достигаме до връх Бански суходол (2886 м), третият по височина в Пирин, от който тръгва екстремният ръб. Отсреща ни е връх Кутело, при който свършва. Още от самото начало има осигурително метално въже, което подпомага преминаването. Въпреки мерките за безопасност, тръпката е доста голяма. Наистина Кончето е впечатляващо изживяване. Тук можеш да усетиш какво е действително да си на ръба. От двете страни са пропасти, а насреща са първенците на планината – връх Кутело (2908 м) и връх Вихрен (2914 м).

Описал съм този маршрут до средата на седловината, където въжето се отклонява надолу, за да може вие да изберете посоката. Направо по тесния ръб се достига до връх Кутело, който е втори по височина в Пирин. Ако нямате намерение да го изкачвате, може да продължите по въжето надолу и да го подсечете до Премката. От нея имате три варианта – до хижа Вихрен през връх Вихрен, до хижа Вихрен директно през Казаните, както и към хижа Бъндерица, отново през Казаните. Ако решите да се връщате обратно към хижа Яворов, може да го направите по червената маркировка през циркуса Разложки суходол.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Яворов – връх Баюви дупки (през циркуса Баюва дупка) хижа Яворов – Кончето – хижа Бъндерица хижа Яворов – връх Баюви дупки хижа Яворов – връх Разложки суходол – връх Баюви дупки – връх Бански суходол – връх Кутело – връх Вихрен – хижа Вихрен хижа Яворов – хижа Вихрен (Карстовия ръб и Кончето) хижа Яворов – връх Бански суходол – Кончето местност Кулиното – връх Пирин – Даутов връх – местност Кулиното Връх Вихрен – Пирин

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.