хижа Яворов – връх Баюви дупки (през циркуса Баюва дупка)

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Начална точка: х.Яворов( 41.825536, 23.378235 )
 • Крайна точка: вр.Баюви дупки( 41.790530, 23.378430 )
 • Денивелация: 1055 м1765 м - 2820 м
 • Дължина: 7.5 км
 • Времетраене: 4:30 часа
 • Информация: 11.07.2015
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този трак ще опишем по-непопулярния маршрут за изкачването на връх Баюви дупки (2820 м) – през циркуса Баюва дупка. Ако имате страх от височини е по-добре предприемайте този преход. За останалите – трябва да си внимавате в краката, особено при атаката на върха. По принцип се тръгва по зелената маркировка към местност Яворова поляна и почти километър след това се отклонява по синята. Дефакто, на маркировките не може да се разчита. Това е старият маршрут към връх Вихрен и хижа Вихрен и изглежда не се поддържа от доста време. Тук-таме се различава синия цвят, а самата пътека на места е трудно проходима заради храсталаци. Ако това не ви пречи, би трябвало да нямате проблеми с намирането на пътеката. Вода няма по маршрута. Първата половина преминава през гора, а по високите части се оголва.

Преходът ни започва източно от хижа Яворов по пътя към Яворова поляна. Вървим по-малко от километър, докато стигнем до обширна ливада, където вдясно тръгва пътеката, която води към Каменитишкия превал и минава през циркуса Баюва дупка – между хребетите Средоноса и Събите. Първите 2.5 км от нея са сравнително полегати. Постепенно наклонът започва да се увеличава, а с това идват и първите по-обширни панорами, когато излезем на някоя по-гола поляна.

Минаваме местността Погледец, след което отново навлизаме в гора. От време на време вече се появява по някой желон от зимната маркировка.  Постепенно дърветата оредяват и ние започваме да подхождаме към склоновете на Събите. Все по-често се задъхваме, докато най-накрая достигнем билото. Там нашата пътека се влива в главния маршрут от хижа Яворов към хижа Вихрен, маркиран в червено.

Да, но ние не се вливаме в нея, а тръгваме по една от двете пътеки вляво, които изкачват връх Баюви дупки. Тракът е по най-лявата, която минава по билото между върховете, но вие можете да минете по съседната, която е по-безопасната. Тя подсича двете по-ниски коти, за да изкачи направо най-високата точка. Там завършва преходът от този маршрут. Пиринската красота ни обгражда и за нас остава само да я гледаме.

След заслужената почивка имаме няколко опции. Можем да продължим по главния маршрут към хижа Вихрен. Можем и да се върнем обратно, като този път да го направим по червената маркировка надолу. Опции са и хижите Загаза или Синаница. Маршрути да иска човек в Пирин.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Яворов – връх Баюви дупки хижа Яворов – връх Разложки суходол – връх Баюви дупки – връх Бански суходол – връх Кутело – връх Вихрен – хижа Вихрен хижа Яворов – връх Бански суходол – Кончето (през циркуса Баюва дупка) хижа Яворов – хижа Вихрен (Карстовия ръб и Кончето) хижа Яворов – връх Бански суходол – Кончето хижа Яворов – Кончето – хижа Бъндерица местност Кулиното – връх Пирин – Даутов връх – местност Кулиното Връх Вихрен – Пирин

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.