Хижа Пейо К. Яворов

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Хижи
 • Област: Благоевград
 • Планина: Пирин
 • Координати: 41.82568, 23.37821
 • Адрес:
 • Надм. височина: 1718 м
 • Брой места: 91
 • Отопление: Локално
 • Кухня: Да
 • Водоснабденост: Да
 • Електричество: Да
 • Уебсайт:
 • Телефон: +359 747 80 356
  +359 896 688 413
  +359 896 688 414
 • Информация: 16.05.2016
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Информация за нощувката

Разнообразието в красотата на Разложката котловина струи и през четирите сезона на годината. Тук можеш да се спускаш по снежни писти, да береш горски плодове и лековити билки, да обхождаш диви места на кон, да пускаш хвърчила, да опознаеш историята на родината, да бродиш в усамотение, наслаждавайки се на вековното достолепие на муровата гора.

Хижа ,,Яворов’’ е разположена в близост до най-обширния алпийски карстов район в Пирин планина. В околностите на хижата има множество планински забележителности, тя е популярна начална точка в маршрута за обхождане на главното било на северния пирински дял.

Разположена  в м. Поляните на р. Разложки Суходол, хижата целогодишно предлага на своите гости уютна обстановка, невероятна гледка и през четирите сезона на годината. Хижата се намира на 14 км. От град Разлог, като един от участъците е с асфалтов път, а другият е планински път с дължина 6 км. На същият участък през 2014 г. е предвиден ремонт (като за целта са отпуснати 800 000 лв. по програма за развитие на Парк Пирин), което ще улесни  още повече туристите.

През 1929 г. Туристическо дружество ,,Пирин’’ – гр. Разлог започва инициативата за построяване на хижа в местността ,,Суходолски поляни’’.  Първата копка е направена на 12.08.1932 г., а  след много доброволен труд от населението се стига до откриването й на 6 август 1933 г.

Планът на хижата е изготвен доброволно от архитектите Георги С. Кордев и Вера Каджиева. Дейци на дружеството по това време са: Христо Бояджиев, Първан Андреев, Прифан Тумбев, Никола Парапунов, Кръстю Стойчев, Атанас Попадийн , Никола Стойчев, Ангел Захов, Иван П. Захов, Асен  Даскалов, Костантин Божанов и други.

При освещаването на хижата се обявява, че тя ще носи  името на поета Пейо Крачолов Яворов, който е бродил из тези места като четник. През годините се образуват няколко туристически клубове от любителите на планинския туризъм. Така назрява нуждата от  нова хижа и построяването й се осъществява през втората половина на ХХ век. Първата копка  се прави през 1976 г.,  а се довършва през 1980 г. с безвъзмездния доброволен  труд  на членовете, а също и осезаемата държавна помощ. Официалното откриване става в тържествена обстановка две година по-късно през 1982 г.

В последните няколко години, благодарение  на ръководството на Община Разлог и с активното участие на Туристическо дружество ,,Пирин’’ – гр. Разлог,  хижа ,,Яворов’’ е обновена, като изцяло се смени дограмата, бяха ремонтирани  санитарните възли и можем да кажем, че хижата се превърна в една от най-посещаваните в страната.

Хижата разполага с шест двойни стаи със собствен санитарен възел и кабелна телевизия, един апартамент, четири тройни стаи, като  санитарния възел се намира непосредствено до тях и общи стаи. В хижата има постоянно топла вода, отоплява се с  централно парно. Хижата работи целогодишно.

Ресторанта предлага непрекъснато готвени ястия, салати и скара. Домакините ще ви посрещнат с чаша ароматен билков чай, който едва  сте опитвали на друго място.

През 2012 г. беше ремонтирана и старата хижа ,,Яворов’’, на която скоро бе  честван  80-годишен юбилей. Направена е изолация, сменена е дограмата, закупени са нови легла. Тази хижа разполага с 21 легла, разположени в: една стая с 5 легла, една стая с 4 легла и 2 стаи с по 6 легла. Хижата разполага с туристическа кухня и столова в която туристите могат да приготвят собствена храна. Към хижата има голямо барбекю и e предпочитано  място за самостоятелни групови прояви от  туристите. Хижата работи целогодишно.

Хижа ,,Яворов’’ печели наградата за хижа на годината за 2016 г. Тя е изходен пункт за много обекти в Пирин, а именно:

,,Хайдушката чешма’’ – 40 мин.

,,Стъпалата’’ – 1 ч.

,,Суходолското езеро’’ – 2 ч.

Скалния феномен ,,Кончето’’ – 4 ч.

Връх ,,Вихрен’’ – 7 ч.

Връх,,Погледец’’ – 1 ч.

,,Средоноса’’ – 1.30 ч.

Извора на ,,Бяла река’’ – 2 ч.

,,Даутов връх’’ – 3 ч.

Връх ,,Пирин’’ – 5 ч.

Местността ,,Предел’’ – 6 ч.

И още много други.

Интересни места наоколо, които да посетите

хижа Яворов – връх Баюви дупки (през циркуса Баюва дупка) х.Яворов – Кончето – х.Бъндерица хижа Яворов – връх Баюви дупки х.Яворов – вр.Баюви дупки – вр.Бански Суходол – вр.Кутело – вр.Вихрен – х.Вихрен хижа Яворов – хижа Вихрен (Карстовия ръб и Кончето) Връх Вихрен – Пирин хижа Бъндерица – връх Вихрен х.Бъндерица – вр.Кутело – Кончето – вр.Бански Суходол

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.