Ждрелото на река Ерма – село Банкя

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Ездимирска планина
 • Начална точка: Ждрелото на р.Ерма( 42.863310, 22.680257 )
 • Крайна точка: с.Банкя( 42.861937, 22.646365 )
 • Денивелация: 19 м675 м - 694 м
 • Дължина: 4.75 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 08.06.2019
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Този туристически маршрут е част от Трънската екопътека. Тя започва от “Ждрелото на река Ерма”, но от няколко години не е изцяло проходима. Това се дължи основно заради опасните мостове над Ябланишкото ждрело. До началото на 2019 г. дори не можеше да се стигне и до село Банкя, но от Трънско туристическо дружество направиха всичко възможно да има мост над реката, макар и импровизиран на този етап. Така че вече е съвсем възможно да си направите по-дълга и приятна разходка в горите на Ездимирска планина край река Ерма.

До началната точка на маршрута се стига спокойно с автомобил, който може да оставите на широкия паркинг. Туристическата маркировка червен цвят и е много добра и се следва лесно. Теренът е мек почвен, като представлява най-вече ходене по черни горски пътища. Едва ли ще ви е нужна много вода, защото преходът е къс и в центъра на Банкя има чешма. Ако много я окъсате, по средата може да се отбиете до рибарника в село Богойна, откъдето да си вземете. Опасни участъци няма. Само за мостовете може да имате едно наум.

По маршрута от Ждрелото на река Ерма до село Банкя

Тръгваме по пътеката край поляната за отдих и барбекю край Ждрелото на река Ерма. Не след дълго тя започва да криволичи надолу към моста над реката. Тук е хубаво да внимавате все пак, защото мостът е доста стар. Щом го прекосите, се изкачва до тунела под скалата Жилав камък (Една от двете, които образуват ждрелото. Другата е Църквището). Оттук насетне следваме само и единствено този черен път, чак до село Банкя.

Честно казано, няма много за описване на този туристически маршрут, защото върви изцяло през гора, като повече от половината се движи покрай реката. Единствено ще спомена, че по средата на прехода се намира село Богойна, което се състои едва от няколко къщи. Това е така, защото допреди 1995 г. се е водило махала на село Петачинци, което след Ньойския договор остава в територията на Сърбия. То обаче е много живописно и сгушено в планинските извивки селце и може да се отбиете до него просто ей така. И ако не за да усетите спокойствието му, то поне за да хапнете хубава прясна риба с бира на рибарника край селото.

GPS тракът не описва обиколка в село Богойна, като на разклона за него продължава напред. До него се върви почти час. След него имаме още около половин час през гората, докато стигнем до брода над река Ябланица преди село Банкя.

Накъде можем да продължим?

От тук има няколко възможности да продължите прехода. Може да се спретне хубав по-дълъг маршрут по Гребен планина, като от Банкя стигнете до село Врабча и Врабчанския водопад, след което да изкачите връх Стакьов камик и да завършите по билото с Драговски камик и село Филиповци. Друга алтернатива е посещение на Ябланишкото ждрело, което споменах в началото, но там си е на ваша отговорност. До него пътеката е сравнително поддържана, но късна пролет и лято има участък с много висока трева, която не е много приятна за преминаване.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Екопътека „Ябланишко ждрело“ село Врабча – село Банкя село Врабча – връх Стакьов камик село Врабча – връх Голеш Ждрелото на река Ерма Екопътека „Църквището“ Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ село Филиповци – връх Драговски камик (жълт)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.