село Забел – хижа Руй

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с.Забел( 42.833280, 22.584829 )
 • Крайна точка: х.Руй( 42.870053, 22.582127 )
 • Денивелация: 555 м838 м - 1393 м
 • Дължина: 9 км
 • Времетраене: 3:00 часа
 • Информация: 01.04.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

В този GPS трак описвам туристическия маршрут до хижа Руй, която се намира в подножието на връх Руй (1706 м)  в едноименната планина, от село Забел. Това е един от най-удобните изходни пунктове за хижата, заедно с маршрута от село Ломница, и преходът не би трябвало да представлява някаква трудност. Хижа Руй пък е удобна за атака на връх Руй по стръмна пътека. Село Забел се намира съвсем близо до град Трън и пътят до там е идеален.

Както споменах, маршрутът не е сложен и през цялото време се върви по черен път, което предполага мек терен, но с едно наум във влажни периоди. Маркировка има през цялото време, но дори и без нея едва ли можете да се объркате, ако не излизате от пътя. Вода има в самото начало – в центъра на Забел, както и в края – в двора на хижата. Почти не се излиза от гората, така че ще ви е приятно през лятото.

Началото на туристическия маршрут е централният площад на село Забел. Зад спирката има мостче, откъдето наляво започва черен път и нашият преход тръгва именно натам. Следва се само той и това е единственото описание, което е нужно, като маркировката допълнително улеснява на 2-3 места.

След километър и нещо от прехода, вляво от пътя се намира Забелския манастир „Свети Димитър“, който е доста интересен. Малко след него черният път прави остър завой, а точно на него има отбивка, която след около 300 метра отвежда до един ловен заслон, пред който има изградена беседка и мостче над Забелска река. Забравих да спомена, че до този разклон маршрутът се движи точно покрай рекичката.

Оттук нагоре следват няколко по-скучни километра. По едно време, 5 км след началото, достигаме до втори заслон, който е отворен за всеки, но пък е в окаяно състояние. Намира се на разклона за село Туроковци. Тук пак сме направо по пътя, а малко по малко гората оредява от лявата ни страна и виждаме все по-голяма част от Трънската котловина (Знеполе).

Най-накрая достигаме и до разклона за връх Руй, който се извисява отляво. Ако решите да тръгнете към него, можете да последвате този GPS трак. Тук, преди него, се открива и първата страхотна панорама по маршрута, за да задоволи дошлите за гледки. Оттук се вижда почти цялото Знеполе и половината Краище, а ако се отклоните стотина-двеста метра нагоре, със сигурност ще видите и останалата част. От другата страна пък веднага приковава вниманието красивата Гребен планина, а зад нея е и старопланинския връх Миджур. За информация, върхът, който ни остава отдясно, се казва Космата чука.

Продължаваме пак направо по пътя и отново навлизаме в гората. Това са и последните малко повече от 2 км от туристическия маршрут, а със сигурност хижа Руй ще ви допадне от пръв поглед с този невероятен фон – върховете Руй и Орловец (Орлов камък). Страхотен завършек на прехода, а за тези, чиято цел е връх Руй – има още час и нещо поход по стръмна пътека нагоре.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Забел – хижа Руй – село Ломница – село Банкя – град Трън – село Забел село Забел – връх Руй село Зелениград – връх Руй село Зелениград – Шильи камик село Зелениград – връх Шильи камик (кръгов) хижа Руй – връх Руй село Радово – връх Златарица село Ломница – връх Руй

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.