село Забел – връх Руй

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с.Забел( 42.833180, 22.584829 )
 • Крайна точка: вр.Руй( 42.862819, 22.575514 )
 • Денивелация: 868 м838 м - 1706 м
 • Дължина: 8.5 км
 • Времетраене: 3 часа
 • Информация: 01.04.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Руй (1706 м)  от този GPS трак започва от село Забел и изкачва директно върха, без да се отбива през хижа Руй. Това го прави може би най-лесният подход до най-високия връх на Руй планина. Самото село се намира на няколко километра от град Трън и пътят до него е идеален. Най-важното е да знаете, че е граничен връх (на границата със Сърбия) и трябва да уведомите граничните власти и да носите лични карти.

Самият маршрут не е много труден, като изключим атаката на върха, където наклонът е малко по-сериозен. Преходът не е за подценяване, особено ако нямате физическа подготовка – все пак се изкачва почти 900 метра денивелация за няма и 9 км. През цялото време се върви по черни пътища и мек терен. Има червена туристическа маркировка до началото на атаката на Руй, където реално се отклоняваме от пътя за хижата, а маркировката стига до нея. Като цяло ориентирането е изключително лесно и затова маркировката е нарядко – следва се само основния път и само трябва да не изпуснем разклона за върха. До този разклон се движим през гора, след което тръгваме по голите ливади нагоре. Вода има само в началото на маршрута, на площада, а Зебелска река тече покрай нас около километър и половина. Ако все пак сте доста на зор, ще се наложи да слезете на хижата, където има.

Тръгваме от централния площад на село Забел, а точно срещу нас се извисява целта – връх Руй. Зад спирката има мостче, което пресичаме и завиваме наляво. Както споменах, движим се само по основния път. След малко повече от километър минаваме покрай Забелския манастир „Свети Димитър“, край който има много интересни стойки за молитва.

Малко след манастира пътят прави 180-градусов завой (Разклон 2), но от него излиза друг черен път по поречието на реката. След около 300 метра по него отвежда до един ловджийски заслон, пред който има много приятен кът за отдих, точно край поточето.

Продължили сме прехода по пътя, а той да се вие нагоре между иглолистните гори. Измежду дърветата бегло различаваме от лявата си страна връх Руй. Нетърпеливите любители на гледките ще трябва да изчакат повечко, но мога да има кажа, че си заслужава всяка минута и метър ходене. На петия километър минаваме покрай един доста неприветлив заслон, който се намира точно на разклона за село Туроковци. Ние си продължаваме напред, а малко по малко гората се разрежда.

И така изминаваме около две трети от целия маршрут. Щом веднъж стигнем при разклона за връх Руй (Разклон 4), разбираме, че цялото чакане за гледка си е струвало и оставаме зашеметени от красотата на околията и дори има опасност да забравим, че сме тръгнали да изкачваме планина. От едната страна окото ни привлича неповторимата Гребен планина, която едва ли ще объркате, а от другата е прекрасната Трънска котловина (Знеполе), заобиколена от планините на Краище, докъдето ти стига поглед.

Трудно ще пропуснем разклона, но все пак е важно да внимаваме и да не го подминем. Това е първото открито място по туристическия маршрут. Вдясно ни се пада връх Космата чука, а отляво няма да объркаме връх Руй. Щях да запиша като ориентир една червена тухлена постройка, но точно този ден явно е трябвало да я разрушат, понеже като минах на връщане, вече беше почти срутена.

Пътят продължава напред и влиза отново в гората, но ние се отбиваме преди това вляво, пак по черен път, и преходът ни следва само склона. Наклонът рязко се повишава и започва задъхването. След около 500 метра има още един разклон, който също е хубаво да не изпуснем и там пак хващаме левия ръкав. Оттук цепим право нагоре и след километър и половина достигаме до най-високата точка на Руй.

Ей така обичам най-много да завършва всеки преход – с гледки във всички посоки. Този връх е изключително обзорен. Вижда се всичко, докъдето ти стига поглед. Освен близките Краище, Влашка и Гребен, оттук спокойно се виждат при ясно време и далечните Витоша, Рила, Стара планина, Осогово, Бесна кобила и още доста. Оттук надолу може по същия път или пък по стръмната пътека към хижа Руй, след което обратно към село Забел. Другата алтернатива е слизане към село Ломница и обиколка около Ждрелото на река Ерма.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Места наоколо, които да посетите

село Забел – хижа Руй хижа Руй – връх Руй с.Радово – вр.Златарица село Ломница – връх Руй Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ Ждрелото на река Ерма Село Насалевци – връх Щърби камък с.Костуринци – вр.Златарица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.