село Забел – връх Руй

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с.Забел( 42.833180, 22.584829 )
 • Крайна точка: вр.Руй( 42.862819, 22.575514 )
 • Денивелация: 868 м838 м - 1706 м
 • Дължина: 8.5 км
 • Времетраене: 3:30 часа
 • Информация: 01.04.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут до връх Руй (1706 м)  от този GPS трак започва от село Забел и изкачва директно върха, без да се отбива през хижа Руй. Това го прави един от най-лесните подходи към най-високия връх на Руй планина. Самото село се намира на няколко километра от град Трън и пътят до него е идеален. Най-важното е да знаете, че е граничен връх (на границата със Сърбия) и трябва да уведомите граничните власти и да носите лични карти. Макар по височина да не е в Топ 10 на планините в България, за Руй има печат от кампанията Десетте планински първенци. В Trips Journal може да откриете списък и маршрути до най-високите върхове на всички планини в България.

Самият маршрут не е много труден, като изключим финалното изкачване на върха, където наклонът е малко по-сериозен. Все пак преходът не е за подценяване, особено ако нямате физическа подготовка – изкачва почти 900 метра денивелация за няма и 9 км. През цялото време се върви по черни пътища и почвен терен. Има червена туристическа маркировка до началото на финалното изкачване, където реално се отклоняваме от пътя за хижата, докато маркировката продължава към нея.

Като цяло ориентирането е изключително лесно и затова маркировката е нарядко – следва се само основния път и само трябва да не изпуснем разклона за върха. До този разклон се движим през гора, след което тръгваме по голите ливади нагоре. Вода има само в началото на маршрута, на площада, а Зебелска река тече покрай нас около километър и половина. Ако все пак сте доста на зор, ще се наложи да слезете на хижата, където има.

Тръгваме от централния площад на село Забел, а точно срещу нас се извисява целта – връх Руй. Зад спирката има мостче, което пресичаме и завиваме наляво. Както споменах, движим се само по основния път. След малко повече от километър минаваме покрай Забелския манастир „Свети Димитър“, край който има много интересни стойки за молитва.

Малко след манастира пътят прави 180-градусов завой (Разклон 2) и от него излиза друг черен път по поречието на реката. След около 300 метра по него отвежда до един ловджийски заслон, пред който има много приятен кът за отдих, точно край поточето. Важно е да не тръгваме по него!

Пътят се вие нагоре между иглолистните гори. Измежду дърветата бегло различаваме от лявата си страна връх Руй. Нетърпеливите любители на гледките ще трябва да изчакат повечко, но мога да има кажа, че си заслужава всяка минута и метър ходене. На петия километър минаваме покрай един доста неприветлив заслон, който се намира точно на разклона за село Туроковци. Ние си продължаваме напред, а малко по малко гората се разрежда.

И така изминаваме около две трети от целия маршрут. Щом веднъж стигнем при разклона за връх Руй (Разклон 4), разбираме, че цялото чакане за гледка си е струвало и оставаме зашеметени от красотата на околията и дори има опасност да забравим, че сме тръгнали да изкачваме планина. От едната страна окото ни привлича неповторимата Влашка планина, която едва ли ще объркате, а от другата е прекрасната Трънска котловина (Знеполе), заобиколена от планините на Краище, докъдето ти стига поглед.

Трудно ще пропуснем разклона, но все пак е важно да внимаваме и да не го подминем. Това е първото открито място по туристическия маршрут. Вдясно ни се пада връх Космата чука, а отляво няма да объркаме връх Руй. Щях да запиша като ориентир една червена тухлена постройка, но точно този ден явно е трябвало да я разрушат, понеже като минах на връщане, вече беше почти срутена.

Пътят продължава напред и влиза отново в гората, но ние се отбиваме преди това вляво, пак по черен път, и преходът ни следва само склона. Наклонът рязко се повишава и започва задъхването. След около 500 метра има още един разклон, който също е хубаво да не изпуснем и там пак хващаме левия ръкав. Оттук цепим право нагоре и след километър и половина достигаме до най-високата точка на Руй.

Ей така обичам най-много да завършва всеки преход – с гледки във всички посоки. Този връх е изключително обзорен. Вижда се всичко, докъдето ти стига поглед. Освен близките Краище, Влашка и Гребен, оттук спокойно се виждат при ясно време и далечните Витоша, Рила, Стара планина, Осогово, Бесна кобила и още доста. Оттук надолу може по същия път или пък по стръмната пътека към хижа Руй, след което обратно към село Забел. Другата алтернатива е слизане към село Ломница и обиколка около Ждрелото на река Ерма. Третата възможност, с която може да направите нещо като кръгов маршрут е слизане до съседното село Зелениград от Руй, след което през полята към Забел.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Забел – хижа Руй село Забел – хижа Руй – село Ломница – село Банкя – град Трън – село Забел село Зелениград – връх Руй село Зелениград – Шильи камик село Зелениград – връх Шильи камик (кръгов) хижа Руй – връх Руй село Радово – връх Златарица село Ломница – хижа Руй

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.