хижа Руй – връх Руй

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция
 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: х.Руй( 42.869920, 22.581957 )
 • Крайна точка: вр.Руй( 42.862833, 22.575494 )
 • Денивелация: 368 м1338 м - 1706 м
 • Дължина: 1.5 км
 • Времетраене: 1:30 часа
 • Информация: 01.04.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0м 0м 0м 0м 0м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо

Подробна информация за маршрута

Туристическият маршрут от хижа Руй до връх Руй (1706 м) е най-предизвикателната част от изкачването на Руйския първенец и този GPS трак е точно по него. Въпреки че преходът е дълъг само 1.5 км, далеч не е от най-леките. Пътеката до върха е доста стръмна, макар и безопасна. Но за да тръгнете по него, първо трябва да стигнете до хижата, а това става най-лесно от един от двата основни изходни пункта – от село Ломница и от село Забел. Да не забравя – Руй е граничен връх и за да стигнете до него трябва да уведомите граничните власти.

Първата половина от прехода е малко по-лека и се движи почти изцяло през гора, а след това се излиза на голите ливади. Теренът е мек почвен и ни улеснява един компонент. Вода има само при хижата, но маршрутът е достатъчно кратък, за да нямаме повече нужда. Както споменах, наклонът е по-сериозен, особено през втората половина. Маркировка няма, но не е чак толкова необходима, защото е лесно за ориентиране.

Тръгваме по пътеката за връх Руй от задната страна на хижата. Оттук сме само направо и нагоре, докато стигнем билото. Теренът си ни води добре по улея, макар понякога да се налага да се вглеждаме повече за да различим пътеката. След излизането от гората имаме още няколкостотин метра по ливадата нагоре, докато стигнем билото. Ще се ориентираме и по граничните пирамиди. Отляво ни се пада връх Руй, а отдясно връх Орловец или Орлов камък, както още го наричат.

Стигнем ли границата, тръгваме наляво по маршрута. Първоначално наклонът е благоприятен, но постепенно се увеличава и по едно време си става доста доста сериозен. В крайна сметка целта е пред нас и рано или късно я достигаме и виждаме, че усилията ни са възнаградени. Страхотен край на прехода с панорама на 360 градуса. Цяло Краище е пред нас на юг, заедно с Трънската котловина (Знеполе). На изток са планините от Руйско-Верилската планинска група. На север са Гребен, Влашка и Стара планина. На запад си е Сърбия.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Места наоколо, които да посетите

село Ломница – връх Руй село Забел – хижа Руй село Забел – връх Руй Ждрелото на река Ерма Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ Ждрелото на река Ерма – село Банкя Село Насалевци – връх Щърби камък с.Радово – вр.Златарица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.