Екопътека „Ябланишко ждрело“

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Гребен
 • Начална точка: с. Банкя( 42.861374, 22.679717 )
 • Крайна точка: с. Банкя( 42.861374, 22.679717 )
 • Денивелация: 70 м628 м - 698 м
 • Дължина: 4.75 км
 • Времетраене: 2:45 часа
 • Информация: 29.05.2022
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Екопътека „Ябланишко ждрело“ е едно от най-интересните места в трънския край. Красотата съперничи с тази на Ждрелото на река Ерма, а маршрутът през ждрелото е значително по-атрактивен, предлагайки леко екстремно изживяване за приток на адреналин. Стръмни стълби и пътеки катерят скалите, висящи мостчета прекосяват реката, а някои от тях се движат точно над ждрелото, закрепени за отвесните канари.

Ябланишката екопътека се движи по периферията на Гребен планина, точно на границата с Ездимирска планина. Със сигурност е страхотна дестинация за еднодневна разходка около София. Времетраенето, което съм записал за преминаване на маршрута, е в двете посоки, в спокойно темпо, без много спирки. Ако решите да се насладите на по-лежерен излет, без бързане и с десетки интересни снимки, е добре да си предвидите повечко време.

Най-важното за маршрута на екопътека „Ябланишко ждрело“

 • Началната точка е трънското село Банкя, веднага вдясно след първия мост в селото. Стига се с автомобил.
 • Маркировка все още няма, но все пак е почти невъзможно да се объркате.
 • Питейна вода няма по маршрута, освен ако не използвате специална бутилка с филтър.
 • Теренът е силно пресечен. Изисква повишено внимание и е препоръчително да сте с хубави планински обувки за по-голямо сцепление. Във влажните периоди трябва да се подхожда с изключително внимание.
 • Открит/сенчест – през по-голямата част се върви през гора, но участъците по скалите са слънчеви.
 • Опасни участъци има, но има и обезопасителни съоръжения. Минава се по високи клатушкащи се мостчета и стръмни стълби. Ако сте внимателни и се държите здраво, не би трябвало да има проблем. Добре е да избягвате дъждовни периоди, когато е хлъзгаво. Имайте едно наум, ако се страхувате от височини, но все пак може да му дадете шанс.

Внимание!!! Маршрутът на екопътека „Ябланишко ждрело“ е кръгов, но засега не е възстановен изцяло. Описал съм докъде е подходящо да се стига. Продължаване след това крие рискове и е силно препоръчително да не се изминава.

До водопад Зелени вир на екопътека „Ябланишко ждрело“

Тръгваме по улицата срещу входа на ресторанта, която се изкачва нагоре. След 2-3 минути се оглеждаме за пътека вдясно, точно до една пейка. Оттук насетне нямаме никакви отклонения, а пътеката е ясна. Скоро навлизаме в гора, през която се движим в продължение на около 30 минути. Преминаваме през първия мост на Ябланишка река и след няколко минутки достигаме до мястото, откъдето започва по-атрактивната част от екопътеката през Ябланишкото ждрело. Има пейка и информационно табло.

Продължаваме направо и не след дълго идва моментът, който започва да вдига адреналина. Стръмна пътека и стълби водят до първия висящ мост на реката. Малко по-нагоре преди него има малка пещера, до която се отбихме. След моста преодоляваме нови стръмни стълби и последващо изкачване. Продължаваме със слизане, качване, отново слизане, отново качване и така няколко пъти по стълби и тесни пътеки.

Близо 20 минути в това темпо и се намираме пред водопад Зелени вир, едно от най-красивите места по маршрута. Той е съвсем малък. Спуска се от същинското Ябланишко ждрело, образувайки широк вир, в който реката за кратко се успокоява, преди да тръгне отново стремглаво надолу по своите бързеи. Околните камъни са чудесно място за почивка.

По Ябланишкото ждрело

Над Зелени вир ясно се вижда следващият висящ мост. Запътваме се към него, а той е последван от стръмна стълба и кратка пътека нагоре. Следва спускане по широк и обезопасен скален праг, за да достигнем до най-голямата атракция по екопътека „Ябланишко ждрело“. Това са висящите от скалата мостове, които преминават точно над същинското Зждрело. Грохотът на водата е изумителен, а тя е образувала причудливи форми по пътя си надолу. Преживяването на това място е страхотно! Стигаме за не повече от 10 минути от Зелени вир.

Официално тук се води краят на екопътека „Ябланишко ждрело“, поне към този момент. Общо час, час и малко. По принцип има продъжление, което слиза отново до реката, прекосява я и образува кръгов маршрут от другата ѝ страна. Засега обаче този участък не е облагороден, няма съоръжения и е обрасъл. Планирано е възстановяването му, но това е въпрос на време, но най-рано следващия сезон.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

Ждрелото на река Ерма – село Банкя село Врабча – село Банкя село Врабча – връх Стакьов камик село Врабча – връх Голеш Ждрелото на река Ерма Екопътека „Църквището“ Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ село Филиповци – връх Драговски камик (жълт)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.