село Ломница – хижа Руй

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с. Ломница( 42.873050, 22.626854 )
 • Крайна точка: х. Руй( 42.869919, 22.581956 )
 • Денивелация: 663 м736 м - 1399 м
 • Дължина: 5.75 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 07.05.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от село Ломница до хижа Руй е тиха горска разходка в едноименната планина. Преходът е лек, с малък наклон, което го прави добър избор за приятен излет сред природата. Не трябва обаче да се разчита, че хижата работи, защото най-често това е при масови мероприятия или с предварителни резервации на големи групи. Затова най-често се съчетава с изкачване на връх Руй (1706 м), който е само на около час над нея.

До село Ломница се стига с автомобил от град Трън. Маркировката е червена и добре поддържана. Общо взето не е трудно за ориентиране, основният път е различимо по-широк. Важно е да знаем, че почти до хижата (първите около 5 км) се движим покрай река и тя може да ни служи за ориентир. Само в последните петнайсетина минути не сме край нея.

Питейна вода по маршрута няма, освен в двора на хижата, като изключим реката и потоците ѝ при нужда. Преходът е почти изцяло на сянка и се движи по черни пътища с почвен терен, които в периодите на пролетните валежи може да са доста кални. Опасни участъци няма.

От Ломница до хижа Руй

Началната точка в село Ломница е едно уширение със стара спирка. Тръгваме и почти веднага завиваме наляво на първия разклон. Има нови указателни табели в самото село, така че ще ви упътят към гората. Оттам поемаме по черния горски път до хижата. Както споменах, внимаваме за широкия път и гледаме да не се отклоним по някой от ръкавите, защото ако се улисаме, можем без да искаме да поемем по някой от тях. В началото на маршрута реката ни се пада отдясно, но след 1.5-2 км я пресичаме и докато долината свърши, ни се пада отляво.

Изкачването е монотонно и без много разнообразие. Пътеката е с много малък наклон и движението е сравнително бързо. Час и половина от началото (~5 км) на прехода се отделяме от реката и малко след това внимаваме за един разклон. Тук направо е връх Ракитски камък (1456 м), но ние сме наляво по 180-градусовия завой, който стига до хижа Руй. Това пак е по-широкият път но ако сме потънали в размисли или в приказки, много лесно можем да продължим направо. След няма и 15 минути вече сме на поляната пред хижата.

От тук има няколко възможности за продължение ако не се върнем обратно към Ломница. Най-често се продължава с изкачване на връх Руй от хижата. От него може да се слезе съответно към село Забел (по-лекия маршрут) или към село Зелениград (по-тежкия маршрут). Ако не предприемем изкачване на върха, може да продължим прехода по черния път, който води директно от хижа Руй до село Забел.

Не забравяй планинската застраховка!Имаш 10% ОТСТЪПКА с промо код TRIPSJOURNAL от застраховка Парана – най-удобната туристическа застраховка!
Активираш, когато ти потрябва, без да ходиш до офиси. Купи ТУК!

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ломница – връх Руй Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ Ждрелото на река Ерма Екопътека „Църквището“ хижа Руй – връх Руй Ждрелото на река Ерма – село Банкя село Забел – хижа Руй село Забел – връх Руй

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.