село Ломница – хижа Руй

 • Категория: Пешеходни
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с. Ломница( 42.873050, 22.626854 )
 • Крайна точка: х. Руй( 42.869919, 22.581956 )
 • Денивелация: 663 м736 м - 1399 м
 • Дължина: 5.75 км
 • Времетраене: 2:00 часа
 • Информация: 19.01.2021
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от село Ломница до хижа Руй е тиха горска разходка в едноименната планина. Преходът е лек, с малък наклон, което го прави добър избор за приятен излет сред природата. Не трябва обаче да се разчита, че хижата работи, защото най-често това е при масови мероприятия или с предварителни резервации на големи групи. Затова най-често се съчетава с изкачване на връх Руй (1706 м), който е само на около час над нея.

До село Ломница се стига с автомобил от град Трън. Маркировката е червена и добре поддържана. Общо взето не е трудно за ориентиране, основният път е различимо по-широк. Важно е да знаем, че почти до хижата (първите около 5 км) се движим покрай река и тя може да ни служи за ориентир. Само в последните петнайсетина минути не сме край нея.

Питейна вода по маршрута няма, освен в двора на хижата, като изключим реката и потоците ѝ при нужда. Преходът е почти изцяло на сянка и се движи по черни пътища с почвен терен, които в периодите на пролетните валежи може да са доста кални. Опасни участъци няма.

От Ломница до хижа Руй

Началната точка в село Ломница е едно уширение със стара спирка. Тръгваме и почти веднага завиваме наляво на първия разклон. Има нови указателни табели в самото село, така че ще ви упътят към гората. Оттам поемаме по черния горски път до хижата. Както споменах, внимаваме за широкия път и гледаме да не се отклоним по някой от ръкавите, защото ако се улисаме, можем без да искаме да поемем по някой от тях. В началото на маршрута реката ни се пада отдясно, но след 1.5-2 км я пресичаме и докато долината свърши, ни се пада отляво.

Изкачването е монотонно и без много разнообразие. Пътеката е с много малък наклон и движението е сравнително бързо. Час и половина от началото (~5 км) на прехода се отделяме от реката и малко след това внимаваме за един разклон. Тук направо е връх Ракитски камък (1456 м), но ние сме наляво по 180-градусовия завой, който стига до хижа Руй. Това пак е по-широкият път но ако сме потънали в размисли или в приказки, много лесно можем да продължим направо. След няма и 15 минути вече сме на поляната пред хижата.

От тук има няколко възможности за продължение ако не се върнем обратно към Ломница. Най-често се продължава с изкачване на връх Руй от хижата. От него може да се слезе съответно към село Забел (по-лекия маршрут) или към село Зелениград (по-тежкия маршрут). Ако не предприемем изкачване на върха, може да продължим прехода по черния път, който води директно от хижа Руй до село Забел.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Ломница – връх Руй Екопътека „Ждрелото на река Ерма“ Ждрелото на река Ерма Екопътека „Църквището“ хижа Руй – връх Руй Ждрелото на река Ерма – село Банкя село Забел – хижа Руй село Забел – връх Руй

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.