село Зелениград – връх Руй

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: Перник
 • Планина: Руй
 • Начална точка: с. Зелениград( 42.836701, 22.561519 )
 • Крайна точка: вр. Руй( 42.862923, 22.575423 )
 • Денивелация: 890 м816 м - 1706 м
 • Дължина: 4.75 км
 • Времетраене: 3:30 часа
 • Информация: 28.10.2017
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Единият от маршрутите за изкачване на връх Руй е с изходна точка село Зелениград. Това е може би най-предизвикателният от всички, чисто като физическо изпитание. В началото му има и известно разнообразие, тъй като се минава край няколко интересни места, до които да се отбиете. Това са панорамната скала Шильи камик и светилищата Царева църква и Цветаново ижле. Ако мислите да ги посетите, добавете половин час към времето за изкачване на връх Руй.

Най-важното за този преход е, че върхът е на границата и трябва да уведомите граничните власти преди да го изкачите. Началната точка село Зелениград се намира близо до границата със Сърбия в Трънско и до него се стига с автомобил. Преходът е доста натоварващ физически, тъй като за няма и 5 км, трябва да вземем денивелация от близо 1000 метра. Технически няма нищо сложно, но е доста изморителен. Маркировката е идеална и е червен цвят до върха. В началото я съпътстват зелена и жълта, които свършват при гореизброените забележителности. Основно се движим на сянка, като изключим една малка част около Шильи камик, както и последния близо час. Вода няма по целия маршрут и е хубаво да се запасите добре. Теренът е почти изцяло почвен.

Макар по височина да не е в Топ 10 на планините в България, за Руй има печат от кампанията Десетте планински първенци. В Trips Journal може да откриете списък и маршрути до най-високите върхове на всички планини в България.

До Шильи камик, Царева църква и Цветаново ижле

Като застанем в центъра на село Зелениград, лесно различаваме скалата Шильи камик, а малко вдясно от нея виждаме нашата цел – връх Руй. Тръгваме по улицата, която води към Шильи камик (най-тясната от всички). В края на селото пътят се разклонява направо и наляво. Не следваме нито един от тях, а тръгваме по пътека, която излиза вдясно. Има табели, които сочат посоката, но все пак внимавайте. 

Тръгваме по ясна пътека, която се вие нагоре. Постепенно наклонът се увеличава, но засега не е нещо сериозно. След 40-50 мин от началото достигаме разклона, на който наляво е Шильи камик, а направо е Царева църква. Препоръчвам да се отклоните и до двете, доста са интересни, а отклонението е много малко. Връх Руй е надясно и ние поемаме натам. Тук се оглеждаме по-зорко за маркировката. Стигаме до разклона за Цветаново ижле, което се пада направо и към него се отклонява жълтата маркировка. Ние завиваме надясно и си продължаваме по червената. Тук събирайте сили, защото скоро няма да видите равно. 

Изкачване на връх Руй

Озоваваме се на черен път, по който вървим 250-300 метра, когато излизаме на голям Т-образен разклон. Тръгваме наляво по широк път, който доста сериозно увеличава наклона. След първоначалното задъхване идва кратък равен участък, за да се започне голямото изкачване. Не се сещам колко време се върви по него преди да свърши и да тръгнем по горска пътека. Като цяло този момент ми се губи. Вървенето е малко монотонно. Изглеждаше безкрайно и представата за времето тотално се размиваше. В общи линии има почти 2 часа, докато се излезе от горския пояс.

Като излезем от гората, сякаш му се вижда края. Е, не е точно така, защото имаме още близо час до връх Руй, но все пак картината е по-различна и вече има гледки. Нагоре маркировката е по-камъните, като тук теренът е по-туфест и може да е по-нарядко или да се отклоните без да искате от нея. Не би трябвало да има проблем, защото вие трябва да продължавате само нагоре, докато не стигнете билото на планината. Това става след 30-40 минути, откакто сме на открито. Вдясно вече се вижда целта, а ние най-накрая стъпваме отново на равно. Ето че съвсем скоро вече завършваме изкачването.

От тук има няколко варианта за слизане. Ако трябва да се върнете пак в Зелениград, препоръчвам слизане от връх Руй към село Забел. Може директно, а може да слезете първо до хижа Руй, ако е отворена да хапнете и след това от хижата към Забел. След като свършат последните къщи по главния път в селото, има един разклон на черни пътища. Трябва да завиете надясно, но не по-ясния път (който тръгва почти успоредно на асфалта назад), ами точно перпендикулярно на асфалта има по-невзрачен. Нещо като граница на ниви е. Другият вариант е слизане от Руй към село Ломница и Ждрелото на река Ерма.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

село Зелениград – Шильи камик село Зелениград – връх Шильи камик (кръгов) село Забел – хижа Руй – село Ломница – село Банкя – град Трън – село Забел село Забел – хижа Руй село Забел – връх Руй хижа Руй – връх Руй село Насалевци – връх Щърби камик село Радово – връх Златарица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.