к.к. Боровец – хижа Заврачица

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: к.к. Боровец( 42.267237, 23.604341 )
 • Крайна точка: х. Заврачица( 42.168317, 23.640797 )
 • Денивелация: 970 м1313 м - 2283 м
 • Дължина: 16.75 км
 • Времетраене: 5:00 часа
 • Информация: 16.07.2020
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Маршрутът от Боровец до хижа Заврачица по Кайзеровия път през хижа Чакър войвода е най-популярният и лек от трите. Другият е от Боровец през хижа Марица и след това до Заврачица. А третият, който лично предпочитам, защото е най-разнообразен, е от лифта Ситняково до хижа Чакър войвода по зелената маркировка и от там пак по Кайзеровия път за Заврачица. И трите споделят един и същ финален участък от кантона Марица до края.

До Боровец се стига както с автомобил, така и с маршрутки от Самоков, които вървят на 30 минути. Ако сте от София, има маршрутки за Самоков от Автогара „Юг“ пак на всеки 30 мин. Преходът до хижа Заврачица е лек, но дълъг. Единствената причина да му дам „средна“ трусност, е заради дължината. Тези почти 1000 метра денивелация далеч не са проблем, защото не се усещат. Туристическата маркировка е червена и доста добра, няма как да се объркате. Теренът е почвен в по-голямата част, но към края става каменист. Горе-долу същото е съотношението между гориста и открита част. Вода има на няколко места. Опасни участъци няма.

От Боровец до хижа Чакър войвода

Тръгваме от хотел Самоков, където е спирката на маршрутката, по главния път в посока двореца Царска Бистрица. След последната група хотели се оглеждаме за път наляво. Едва ли ще го сбъркате, но все пак за ориентир – той е към хотел Олимп. Тръгваме по него и така дълго време, изцяло през гора. До хижа Чакър войвода са около 8 км по черен път с лек наклон, които се вземат за около 2:30 часа. Гледки почти не се откриват. Малко след средата на този участък е царската хижа Ситняково, край която има чешма. Следващата е на хижа Чакър войвода.

От хижа Чакър войвода до кантон Марица

Продължаваме към хижа Заврачица, като преходът става малко по-живописен. Преди да навлезем отново в гората, сме заобиколени от исполините на Рила. Вдясно се различава и петият (като смятаме Безименен) по височина връх в Рила – връх Дено (2790 м). След това продължаваме сред боровите масиви. Наклон тук почти няма и дори е по-скоро надолу, което улеснява ходенето. Минаваме покрай още една чешма и 20-30 минути след хижа Чакър войвода се намира двореца Саръгьол, който е недостъпен за туристи. Маркировката го заобикаля отляво през избуели треволяци, след които се качваме на приятна горска пътека.

След половин час минаваме покрай заслон Кубадинка, а по пътя преди него има още един водоизточник. Известно време след него е една от красотите по маршрута – малък водопад, който се стича по скалите отдясно.

Като цяло няма много за описване. Продължаваме още 40-50 минути, докато слезем до долния коларски път, идващ от Боровец през хижа Марица, която между другото е на десетина минути назад. Намираме се при кантон Марица. От хижа Чакър войвода до тук е малко повече от час и половина.

От кантон Марица до хижа Заврачица

От гледна точка на красиви гледки, това е най-хубавата част от маршрута. От гледна точка на ходилата – не особено. Започва настилка от трошен камък, която стига чак до хижа Заврачица. За щастие по нея се върви по-малко от час. След кантона има разклон, който е добре обозначен. От него тръгва зелената маркировка по маршрута от хижа Марица за връх Мусала. Ние си продължаваме по червената. Постепенно излизаме от горския пояс и пред нас е просторната долина на един от притоците на река Марица, в която по-нагоре се намира хижата. Вървим покрай бърза река, докато най-накрая достигнем до нея.

Хижа Заврачица е на възлово място в Рила и освен обратно към Боровец, от тук има няколко възможности за продължение. Най-популярният маршрут от хижа Заврачица е до връх Мусала. Другият вариант е на изток към Белмекен. Последният е продължаване по Кайзеровия път към хижа Грънчар, откъдето може да се продължи към Рибни езера, към Семково или към Якоруда.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

к.к. Боровец – хижа Ястребец /с лифт/ – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Чакър войвода к.к. Боровец – хижа Мусала к.к. Боровец – хижа Марица /през Черната скала/ к.к. Боровец – хижа Мусала – връх Мусала хижа Чакър войвода – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала хижа Чакър войвода – хижа Мусала хижа Ястребец – връх Алеко – връх Безименен – връх Мусала (по билото)

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.