к.к. Боровец – хижа Марица /през Черната скала/

 • Категория: Пешеходни маршрути
 • Сезон:
 • Област: София Област
 • Планина: Рила
 • Начална точка: к.к.Боровец( 42.271815, 23.617494 )
 • Крайна точка: х.Марица( 42.261113, 23.642278 )
 • Денивелация: 507 м1312 м - 1819 м
 • Дължина: 14.5 км
 • Времетраене: 4:30 часа
 • Информация: 24.06.2018
 • Източник: Панайот Толев
 • Маркировка:
 • Трудност:

Моля, имайте предвид, че голяма част от данните са неофициални, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.

0 м 0 м 0 м 0 м 0 м
Изтегли GPS трак Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо

Подробна информация за маршрута

Директният туристически маршрут от курорта Боровец край град Самоков до хижа Марица в Рила представлява дълга разходка по коларски път в долината на река Марица. Разходка, защото преходът е с много малък наклон (ту нагоре, ту надолу) и дълъг, защото са си едни 16 км. без особено разнообразие, та направо да ти се стори, че няма свършване. Единственото интересно по него е Черната скала и няколко местенца, които се доближават повечко до реката. Затова и описанието ще е постно.

Маршрутът започва от източния край на Боровец по пътя за Костенец. Има едно уширение вдясно с паметник, неработеща чешма, барака и спирка отсреща. Все нещо от тези ще пребъде във времето за ориентир. Ако не, GPS тракът със сигурност ще ги надживее. Туристическата маркировка е синя, нарядко е, но я има там където трябва, просто защото шансът да се обърка е много малък. Пътят си кара направо и тук-таме има няколко отбивки, които си личат, че не са основни пътища. Както споменах, технически няма нищо трудно. Върви се изцяло през гора, но е доста широко и предполагам в слънчеви дни по обяд ще е малко жежко. Теренът през първата половина е смесица между почва и чакъл, но се върви приятно. След това обаче е застлан с големи камъни, които направо трамбоват ходилата, за което препоръчвам дебела подметка. Вода има чак на хижа Марица, освен ако не смятаме реката, до която се доближаваме пак към средата прехода. Опасни участъци няма. Ако бързате и сте физически добре подготвени, времето може спокойно да се съкрати с час-час и половина.

Като цяло няма особено много за описване. Тръгваме по черен път от Боровец в южна посока и почти веднага навлизаме в гората. След няма и час достигаме до атракцията на маршрута Черната скала. Тя е отвесна, но заградена с парапети и до нея е излято бетонно мостче. Гледката е впечатляваща и си заслужава да се отбиеш стотина метра.

Оттам насетне си е монотонно през следващите повече от три часа. Само направо, само по широк път и без никаква гледка. Изключвам един момент малко след Черната скала, откъдето се вижда тя самата отдалеч. Оттам насетне само внимаваме все пак да не се отбием по погрешка на някой от разклоните. Следим си маркировката и табелите. И това е. Най накрая достигате до хижа Марица, която се намира точно край пътя и няма шанс да я объркате.

Оттук имате три алтернативи за продължение на прехода. Навлизане в Рила към хижа Заврачица и хижа Грънчар, изкачване на връх Мусала през Маришката долина, както и връщане по маршрута за хижа Чакър войвода.

Не забравяй планинската застраховка! Застраховай се лесно и удобно за 5 минути без да обикаляш офиси! Твоята сигурност сега е на ниска цена Калкулирай цената тук

Интересни места наоколо, които да посетите

к.к. Боровец – хижа Чакър войвода к.к. Боровец – хижа Заврачица к.к. Боровец – хижа Мусала к.к. Боровец – хижа Ястребец /с лифт/ – връх Мусала к.к. Боровец – хижа Мусала – връх Мусала местност Широкия валог – връх Соколец (зимен) хижа Чакър войвода – връх Дено – връх Иречек – връх Малка Мусала – връх Мусала хижа Чакър войвода – хижа Мусала

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.