Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

 • Категория: Манастири
 • Област: Благоевград
 • Населено място: с.Рожен
 • Планина: Пирин
 • Координати: 41.53053, 23.42651
 • Уебсайт:
 • Адрес: с. Рожен
 • Телефон:
 • Работно време: 9:00-18:00
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  няма

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Интересни места наблизо Галерия

Подробна информация

Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият в пиринския край и един от на-добре запазените средновековни манастири в България. Счита се, че е създаден през 13 в., за което има сведения от преписки на гръцки ръкопис. Освен това, при разкопки в манастира са намерени византийски монети от този период, което дава допълнителна тежест на тези твърдения.

На 6 км от град Мелник, местоположението на манастира предоставя невероятна и многообразна природна гледка. На югозапад се разкрива граничната планина Славянка, а на североизток, в далечината, се белеят снежните върхове на Пирин. Пред тях , по-наблизо, са причудливите форми на мелнишките пясъчни стени. Зареждащо място, където бива изградена светата обител.

Постройката има неправилна шестоъгълна форма, в средата на която се издига трикорабната сграда на църквата, заобиколена от китна градина. Източници сочат, че тя е строена в края на 16 в., за което говори стенопис на Христос на трон, в ниша в стената, с надпис 1597 г. Манастирът е бил опожарен през 17 в. и едва в началото на 18 в. е възстановен с финансови средства от дарения от цялата страна. Тогава е завършена напълно фасадата на църквата.

Различните части на манастира датират от различни времена. Някои от тях като монашеската трапезария и костницата са от времената преди пожара, а останалите са строени и възстановявани след това.

Интериорът е забележителен. Детайлите са добре запазени и дори трудно се различават старата и новата част. Дори напротив, в много случаи от хората старата е определяна като по-новата от двете. Стенописите изобразяват предимно сцени на Христовите деяния след Възкресението. Смята се, че изработката на иконостасът с плетениците от дърворезба е правена заедно с възстановителните процеси през 18 в. Интересни са стъклописите от венецианско стъкло, които са уникални за българските храмове. Такива прозорци са използвани единствено в къщите на заможните хора в град Мелник.

Манастирът притежава чудотворна икона на Богородица, съхранявана в кивот в параклиса “Св. св. Козма и Дамян”. Тя е копие на прочутата чудотворна икона, охранявала портите на Ивирон. Сведения сочат, че игуменът на Ивирон е заръчал на зограф Яков да направи такава икона, която да бъде дар на Роженския манастир. Уникална е с това, че включва миниатюри на сцени с изображения на нейните чудеса и е една от малкото икони направени от светено желязо. Годината написана на иконата е 1790 г.

След 1912 г. възниква спор между България и Гърция за собствеността на манастира. През 1921 г. той е окончателно решен в Хага в полза на България.

Реставрация на манастира е правена през 1981 г.

Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ е един от 100-те национални туристически обекта.

Бележки

 • На 200 метра източно от Роженския манастир е гробът на българския революционер Яне Сандански, живял в манастира в края на живота си. Той е погребан до църквата „Св. св. Кирил и Методий“, построена в периода 1912-1914 година по негова инициатива.

 • В манастира е сниман игралният филмът "Време разделно".

Интересни места наоколо, които да посетите

Кордопуловата къща Градски исторически музей – Мелник село Петрово – вр. Гоцев връх Епископска базилика – гр.Сандански Къща музей „Неофит Рилски“ местност Туричка Черква – връх Яловарника – връх Каменица – заслон Тевно езеро – Превала – местност Туричка черква Местност „Рупите“ – храм-паметник „Св. Петка Българска“ хижа Беговица (Каменица) – връх Каменица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.