Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“

 • Категория: Манастири
 • Област: Благоевград
 • Населено място: с.Рожен
 • Планина: Пирин
 • Координати: 41.53053, 23.42651
 • Уебсайт:
 • Адрес: с. Рожен
 • Телефон:
 • Работно време: 9:00-18:00
 • Почивни дни:

  няма

 • Входна такса:

  няма

 • Беседа: няма
 • Достъпност:
Навигирай Добави в планове Добави в Посетени Нощувки наблизо Места наблизо Галерия

Подробна информация

Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият в пиринския край и един от на-добре запазените средновековни манастири в България. Счита се, че е създаден през 13 в., за което има сведения от преписки на гръцки ръкопис. Освен това, при разкопки в манастира са намерени византийски монети от този период, което дава допълнителна тежест на тези твърдения.

На 6 км от град Мелник, местоположението на манастира предоставя невероятна и многообразна природна гледка. На югозапад се разкрива граничната планина Славянка, а на североизток, в далечината, се белеят снежните върхове на Пирин. Пред тях , по-наблизо, са причудливите форми на мелнишките пясъчни стени. Зареждащо място, където бива изградена светата обител.

Постройката има неправилна шестоъгълна форма, в средата на която се издига трикорабната сграда на църквата, заобиколена от китна градина. Източници сочат, че тя е строена в края на 16 в., за което говори стенопис на Христос на трон, в ниша в стената, с надпис 1597 г. Манастирът е бил опожарен през 17 в. и едва в началото на 18 в. е възстановен с финансови средства от дарения от цялата страна. Тогава е завършена напълно фасадата на църквата.

Различните части на манастира датират от различни времена. Някои от тях като монашеската трапезария и костницата са от времената преди пожара, а останалите са строени и възстановявани след това.

Интериорът е забележителен. Детайлите са добре запазени и дори трудно се различават старата и новата част. Дори напротив, в много случаи от хората старата е определяна като по-новата от двете. Стенописите изобразяват предимно сцени на Христовите деяния след Възкресението. Смята се, че изработката на иконостасът с плетениците от дърворезба е правена заедно с възстановителните процеси през 18 в. Интересни са стъклописите от венецианско стъкло, които са уникални за българските храмове. Такива прозорци са използвани единствено в къщите на заможните хора в град Мелник.

Манастирът притежава чудотворна икона на Богородица, съхранявана в кивот в параклиса “Св. св. Козма и Дамян”. Тя е копие на прочутата чудотворна икона, охранявала портите на Ивирон. Сведения сочат, че игуменът на Ивирон е заръчал на зограф Яков да направи такава икона, която да бъде дар на Роженския манастир. Уникална е с това, че включва миниатюри на сцени с изображения на нейните чудеса и е една от малкото икони направени от светено желязо. Годината написана на иконата е 1790 г.

След 1912 г. възниква спор между България и Гърция за собствеността на манастира. През 1921 г. той е окончателно решен в Хага в полза на България.

Реставрация на манастира е правена през 1981 г.

Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ е един от 100-те национални туристически обекта.

Бележки

 • На 200 метра източно от Роженския манастир е гробът на българския революционер Яне Сандански, живял в манастира в края на живота си. Той е погребан до църквата „Св. св. Кирил и Методий“, построена в периода 1912-1914 година по негова инициатива.

 • В манастира е сниман игралният филмът "Време разделно".

Възникна грешка. Моля опитайте отново. Достъпът до Вашите координати е отказан. Моля, позволете го, презаредете страницата и опитайте отново. Информация за локацията не е налична. Няма връзка или връзката с интернет е много слаба, за да се изпълни заявката. Моля опитайте отново. Неочаквана греша. Моля опитайте отново. Вашият браузър не поддържа тази функция

Места наоколо, които да посетите

Кордопуловата къща Градски исторически музей – Мелник с.Петрово – вр.Гоцев връх Епископска базилика – гр.Сандански Къща музей „Неофит Рилски“ м.Туричка Черква – вр.Каменица Местност „Рупите“ – храм-паметник „Св. Петка Българска“ хижа Беговица (Каменица) – връх Каменица

Версията на Вашия браузър е прекалено стара.
Моля, актуализирайте го или изтеглете друг браузър от тук.